Βρυκόλακες ελληνικής καταγωγής

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 11:50

Αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, η παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα, «Ο έλλην βρυκόλαξ», παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα bouλouki, στο Μουσείο Μπενάκη.

A- A A+

Στοιχειώνοντας τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, τα πλάσματα της νύχτας ξυπνούν διψασμένα για αίμα αλλά και για να πουν της ιστορία τους, απαντώντας δυνατά στην ερώτηση: υπήρξαν άραγε ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;

Αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, η παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα, «Ο έλλην βρυκόλαξ», παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα bouλouki, στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 25 Μαρτίου έως τις 16 Απριλίου και για 8 μόνο παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Σκοπός της παράστασης είναι να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, τους βρυκόλακες ή  αλλιώς βορβόλακες, που περισσότερο και από τον ήλιο φοβούνται το νερό της θάλασσας. Μέσα από ένα ερευνητικό ταξίδι στη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία, θα «δούμε» αυτά τα απόκοσμα πλάσματα, όπως εμφανίζονται στο έργο ξένων περιηγητών, λαογράφων, ποιητών αλλά και στις μαρτυρίες απλών καθημερινών ανθρώπων, μέσα από τοπικές εφημερίδες ή αστικούς μύθους.

Τα εκθέματα του Μουσείου θα αποκτήσουν «ζωή», για να αφηγηθούν ιστορίες, δικές τους και άλλων, καθώς τρεις ηθοποιοί - με κύριο όργανό τους την μουσικότητα του λόγου και το σώμα τους - δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά, αλλά και απαντήσεις…
Ποιος είναι ο «Βρυκόλακας» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη; Τί είδαν οι ξένοι περιηγητές στην προεπαναστατική νησιωτική, κυρίως, Ελλάδα; Τί κρύβουν οι αστικοί μύθοι της νεότερης Ελλάδας; Ποιος είναι ο νεκρός αδερφός της δημοτικής μας ποίησης;

Ταυτότητα παράστασης

Τα εκθέματα του Μουσείου θα αποκτήσουν «ζωή», για να αφηγηθούν ιστορίες, δικές τους και άλλων, καθώς οι ηθοποιοί δίνουν θεατρική υπόσταση σε κείμενα κατεξοχήν αφηγηματικά.

Σκηνοθεσία – διασκευή κειμένων: Κωνσταντίνος Ντέλλας, σκηνογραφία: Ανδρέας Σκούρτης, πρωτότυπη μουσική – επεξεργασία ήχου: Παναγιώτης Γεωργόκωστας, ενδυματολογική επιμέλεια: Ντιάνα Νοτάρογλου, φωτογραφίες: Αμάντα Σαρρή. Παίζουν: Μαρία Μπαγανά, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Μαριαλένα Τσούκα.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1 και Βασιλίσσης  Σοφίας – Αθήνα, τηλ.: 210 3671000. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς