Χορεύοντας στα Ηλύσια Πεδία, η Περσεφόνη, ως Άρρητη Κόρη που γίνεται ρητή, ανεβοκατεβαίνει στον Άδη και ξυπνά τους αρχαίους μύθους σε ένα σκηνικό ξέσπασμα σώματος και ψυχής.
Με στόχο να μας μυήσει στα σύμβολα των μύθων, η χοροθεατρική παράσταση «Άρρητη Κόρη - Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Περσεφόνης» παρουσιάζεται από την ομάδα Αιμιλίας Μπουρίτη συν+εργασία, στο θέατρο Χυτήριο, από σήμερα, Τετάρτη 20 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη έως τις 10 Απριλίου, στις 9 το βράδυ.
Η χορογράφος Αιμιλία Μπουρίτη επανέρχεται με μία περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη της προηγούμενης χοροθεατρικής της παράστασης, «Άρρητη Κόρη», επιθυμώντας να τονίσει ότι ο μύθος μπορεί να ξεπεράσει τα στενά ψυχικά όρια του ανθρώπου σε μία εποχή κρίσης και να επαναπροσδιορίσει την ανάγκη του για δικαίωμα στο όνειρο και την ελευθερία.
Ο μύθος συναντά τη σύγχρονη τέχνη
Παντρεύοντας τον μύθο με τη σύγχρονη τέχνη, η σύνθεση του σωματικού θεάτρου με διάφορες τεχνικές, όπως ο χορός butoh, ο σύγχρονος χορός και ο κινητικός αυτοσχεδιασμός, συμπράττουν με τον λόγο, τις μουσικές συνθέσεις ιδιόφωνων οργάνων, την ηλεκτρονική μουσική, την ψαλτική τέχνη, την εικαστική εγκατάσταση και το βίντεο.
Με αυτόν τον τρόπο, το ταξίδι της Περσεφόνης από τα Ηλύσια πεδία, ο μυθικός τόπος της Ελευσίνας, ο σκοτεινός και ασυνείδητος Άδης, το ρόδι, το συνδετικό στοιχείο των δύο κόσμων, ο βιασμός της Κόρης και ο Διόνυσος Ζαγρέας εκφράζουν την ανάγκη όλων μας για μία βαθιά ψυχική εμπειρία κάθαρσης.
Θύμα της ομορφιάς της
Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του Δία. Όταν μάζευε άνθη σε ένα λιβάδι στο Νύσιον πεδίον, με τη συντροφιά των Ωκεανιδών Νυμφών της Αθηνάς και της Άρτεμης, και έσκυψε να κόψει έναν νάρκισσο, άνοιξε η γη, ξεπήδησε ο Άδης με το άρμα του και την άρπαξε για την ομορφιά της, πηγαίνοντας την στον Κάτω Κόσμο. Οι κραυγές για βοήθεια δεν ακούστηκαν από κανέναν άλλο, εκτός από την Εκάτη και τον Ήλιο. Ο Δίας ήταν μακριά.
Όμως, η Δήμητρα τη ζήτησε πίσω. Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι, τους μήνες που η Περσεφόνη ήταν στον πάνω κόσμο, η Δήμητρα χαιρόταν και είχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους, είχε κακοκαιρία.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενα: Δημήτρης Παπαδίτσας - «Άπαντα», Ελένη Λαδιά - «Οι έλληνες παίδες στην αρχαιότητα», «Μυθολογικά παράδοξα και ένα διήγημα», σκηνοθεσία – χορογραφία - δραματουργική επεξεργασία - εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη, χορογραφικές και δημιουργικές ιδέες και από τη χοροθεατρική ομάδα: Παναγιώτης Γαρμπής, Θάλεια Δήτσα, Μυρτώ Μπουρίτη, μουσική σύνθεση και performance: Τάσος Φωτίου, μηχανικό βιολί: Γιώργος Κατσάνος, ψαλτική: Γιάννης Τσούνης, κοστούμια: Ντομινίκ Ντελκός, κατασκευή μάσκας: Γιώργος Μαυρίκος, φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη, φωτισμός: Μαρία Αθανασοπούλου, βίντεο: Πάνος Βιττωράκης, οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Φύκα. Performers: Παναγιώτης Γαρμπής, Θάλεια Δήτσα, Μυρτώ Μπουρίτη, Αιμιλία Μπουρίτη.
Πληροφορίες
Θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44 – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 3412313, 6940 549754. Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Τιμές εισιτηρίου: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό, ανεργίας, άνω των 65): 10 ευρώ.