Στο φιλοσοφικό μικροσκόπιο του Σάιμον Κρίτσλεϊ

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 10:46
A- A A+

Η οικονομική κρίση μπαίνει στο αναλυτικό στόχαστρο της φιλοσοφίας, με τη βίαιη επίδραση της αβεβαιότητας στη σφαίρα του συναισθηματικού μας κόσμου να γίνεται αντικείμενο συζήτησης από τον δυναμικό Σάιμον Κρίτσλεϊ.

Ο αιρετικός βρετανός φιλόσοφος επισκέπτεται τη χώρα μας για μία ομιλία – συνομιλία με τον ψυχαναλυτή Κώστα Γεμενετζή, με τίτλο «Συναισθήματα σε περίοδο αβεβαιότητας», η οποία θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.

Στη συζήτηση - που διεξάγεται στο πλαίσιο του κύκλου «Λέξεις και σκέψεις» - ο θυμός, ο φόβος, η απογοήτευση, η ντροπή, η θλίψη, η αγάπη, η αποστροφή και όλα τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης και της ανασφάλειας, θα τεθούν επί τάπητος, υπό το πρίμα της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας.

Πολυπράγμων και ανατρεπτικός

Ο 53χρονος Σάιμον Κρίτσλεϊ έχει ασχοληθεί με πολλά αντικείμενα, κινούμενος με άνεση μεταξύ της φιλοσοφίας, της avant garde τέχνης, της μόδας, της λογοτεχνίας, της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και της πανκ μουσικής σκηνής και έχει μελετήσει συστηματικά την αρχαία ελληνική φιλοσοφία.

Είναι καθηγητής στο New School University της Νέας Υόρκης, ενώ διδάσκει ως επισκέπτης Kαθηγητής σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Είναι, επίσης, τακτικός συνεργάτης των New York Times, του Guardian και άλλων μεγάλων εφημερίδων. Το 2008, «τάραξε τα νερά» με το «Βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων», που έγινε μπεστ σέλερ διεθνώς.

Θεωρώντας ως σημείο εκκίνησης της φιλοσοφίας την απογοήτευση, θρησκευτική ή πολιτική, θέτει ερωτήματα για την ίδια τη φύση της δημοκρατίας, που χρειάζεται εμβάθυνση και ανανέωση στην εποχή μας, αλλά και για το διαρκές κυνηγητό της ευημερίας που υπερβαίνει τις δυνάμεις μας, σε μια κοινωνία με αφθονία αγαθών, αλλά λιγοστή σκέψη.

Πληροφορίες

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών – Μικρή Σκηνή, Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας, η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν την εκδήλωση. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από την ιστοσελίδα της Στέγης. Άνετη και οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης (είσοδος από την οδό Λεοντίου), 5 ευρώ / 3 ώρες, ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή: 08:00 – 01:00.

Προτεινόμενα για εσάς