Βραβείο «Έρασμος» για τον Γιούργκεν Χάμπερμας

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013 13:03

Ο βραβευμένος φιλόσοφος, Γιούργκεν Χάμπερμας, 83 χρονών σήμερα, αναμφίβολα υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνει ότι ο θεσμός πάσχει σήμερα από έλλειμμα δημοκρατίας

A- A A+

Με το βραβείο «Έρασμος» (Erasmus Prize) τιμήθηκε χθες, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, ο σπουδαιότερος, για πολλούς, φιλόσοφος εν ζωή, Γιούργκεν Χάμπερμας.

Το βραβείο απονέμεται από τον ομώνυμο μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Ολλανδίας, σε ανθρώπους που με το έργο τους έχουν συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτισμού,  των κοινωνικών επιστημών αλλά και των κοινωνικών δομών στην Ευρώπη.

Ο γερμανός στην καταγωγή Χάμπερμας τιμήθηκε συγκεκριμένα για το συνολικό του έργο - ανάμεσα στο οποίο και η δημοσίευση του «Δομικού Μετασχηματισμού της Δημόσιας Σφαίρας» -  που έχει ως θέμα τη Δημοκρατία, καθώς το βραβείο είναι φέτος αφιερωμένο στο μέλλον της Δημοκρατίας.

«Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Γιούργκεν Χάμπερμας αποτελεί δεσπόζουσα μορφή της ιδεολογικής αναζήτησης στα πεδία της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, της φιλοσοφίας. Η ανάλυσή του έχει οξυδέρκεια, κριτικό πνεύμα, διατηρώντας ακέραιη την αισιοδοξία για το μέλλον που έχει η δημοκρατική Ευρώπη», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το πρακτικό της απονομής αυτής της τιμητικής διάκρισης.

Ο βραβευμένος φιλόσοφος, 83 χρονών σήμερα, αναμφίβολα υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνει ότι ο θεσμός πάσχει σήμερα από έλλειμμα δημοκρατίας. Ωστόσο, ακριβώς γι’ αυτό, ο ίδιος αναζητά τον βέλτιστο τρόπο οργάνωσης μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Το βραβείο «Έρασμος» που απονεμήθηκε στον Γιούργκεν Χάμπερμας συνοδεύεται από χρηματικό 150 χιλιάδων ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς