Κύπρος: Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στον απόηχο του Eurogroup

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 16:01
REUTERS/ERIC VIDAL

Έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προγραμματίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης πριν από τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

A- A A+

Έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30, προκειμένου ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να τους ενημερώσει λεπτομερώς για το μνημόνιο που συμφωνήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Έκτακτη σύσκεψη με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προγραμματίζει ο κ. Αναστασιάδης πριν από τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ή αύριο.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει την ολομέλεια, ώστε τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να κατατεθούν με τη μορφή κατεπείγοντος πριν από την Τρίτη.

Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη και στην Κεντρική Τράπεζα, υπό τον διοικητή της, Πανίκο Δημητριάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπορικών τραπεζών. Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η απόφαση του Eurogroup σε σχέση με το εφάπαξ κούρεμα των καταθέσεων, η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

«Δε δικαιολογείται ο πανικός», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Χρήστος Στυλιανίδης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή, όχι όμως τραγική, ούτε και δικαιολογείται ο πανικός». Διευκρίνισε επίσης ότι το ποσό που θα κοπεί από τις καταθέσεις θα αντισταθμιστεί με μετοχές ή με άλλους τρόπους.

«Το Eurogroup πήρε μια απόφαση για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησης της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε πως «η απόφαση αυτή τελεί υπό την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε τέλος πως «δε μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι φτάσαμε σε μια κατάσταση οριακή, λόγω της αποφυγής λήψης μέτρων, της αναβλητικότητας και της αναποφασιστικότητας».

«Το δίλημμα ήταν εάν θα παραχωρούσαμε το 6,75% ή αν θα χάναμε το 100%. Το ποσοστό που κόβεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα. Διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΑΚΕΛ: Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης

ΑΠΕ ΜΠΕ/ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.

Θέμα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επί της συμφωνίας για τη στήριξη της Κύπρου αναμένεται να θέσει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Όπως είπε, αύριο θα μελετηθούν διάφορα ενδεχόμενα, ακόμα και πιθανή έξοδος της Κύπρου από το ευρώ, αρνούμενος, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη δυσφορία το ΑΚΕΛ για «τον εκδικητικό και νεοαποικιακό τρόπο, με τον οποίο αντιμετώπισε η τρόικα το θέμα της Κύπρου».

Κατηγόρησε ακόμη τον Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση ότι «επέλεξαν μοναχική πορεία σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κυπριακό λαό και τον τόπο».

Είπε ακόμη ότι από μια πρώτη ανάγνωση τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά και πως «η κυβέρνηση υποχώρησε ατάκτως από τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές δεσμεύσεις της».

ΔΗΚΟ:  Χρειάζεται ψύχραιμη διαχείριση της κατάστασης

«Απαράδεκτους» χαρακτηρίζει το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ «τους εκβιασμούς, που ασκήθηκαν σε βάρος της Κύπρου, από διάφορους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί κλίμα πανικού και να υπάρξει ψύχραιμη και αποφασιστική διαχείριση της κατάστασης και προσθέτει ότι πριν διαμορφωθούν πολιτικές τοποθετήσεις επί του περιεχομένου της συμφωνίας, πρέπει να προηγηθεί η απαραίτητη ενημέρωση.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή