Έκτακτη υπουργική σύσκεψη στην Κύπρο

Ενημέρωση για τις αποφάσεις του Eurogroup
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013 12:49
REUTERS/ERIC VIDAL

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

A- A A+

Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιούν οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων της Κύπρου, προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς επί της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup.

Το υπουργικό συμβούλιο θα κληθεί σήμερα, ή αύριο, να υιοθετήσει νομοσχέδια για την εφαρμογή των προνοιών του προγράμματος που συμφωνήθηκε, ώστε να κατατεθούν στη Βουλή υπό τη μορφή του κατεπείγοντος μέχρι την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι επιστρέφει στην Κύπρο ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Στο Eurogroup η Κύπρος είχε να επιλέξει μεταξύ της χρεοκοπίας και του μνημονίου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, στο ραδιόφωτο του ΡΙΚ και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

«Σίγουρα δεν είναι καλά τα νέα και κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με την απόφαση του Eurogroup. Όμως, η απόφαση αυτή είναι καλύτερη από την εναλλακτική λύση, δηλαδή την άτακτη χρεoκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιμετώπισε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

«Με το μνημόνιο εξασφαλίζουμε πρόγραμμα και στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να διασωθούμε από μόνοι μας. Η βοήθεια που θα πάρουμε θα είναι 10 δισ. ευρώ και πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ακάμψουμε γρήγορα και να καλύψουμε τα χαμένα», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αν αφήνονταν οι τράπεζες να χρεοκοπήσουν, οι καταθέτες θα έχαναν το σύνολο των χρημάτων τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαρρής επιβεβαίωσε επίσης ότι την Τετάρτη θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει με τη ρωσική κυβέρνηση την επιμήκυνση του υφιστάμενου χρέους των 2.5 δισ. ευρώ καθώς και τη βελτίωση των όρων αποπληρωμής του.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή