Στις 18.00 η τρόικα στο Μαξίμου

Συνάντηση των δανειστών με τον Πρωθυπουργό
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 22:07
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Σήμερα στις 18.00 θα υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός τους εκπροσώπους της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τις ρυθμίσεις δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, Αγώνας δρόμου από την ηγεσία του υπουργείου Δοικητικής Μεταρρύθμισης για να καμφθούν οι ενστάσεις της τρόικας για το μέτρο της διαθεσιμότητας. 

Στόχος να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, πριν από τη μετάβαση του Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής. 

Από τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών που ήταν ακόμα σε εξέλιξη αργά το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, αποχώρησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και η συζήτηση συνεχιζόταν μόνο με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Τον πρωθυπουργό ενημερώνει για τις εξελίξεις ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος ενδέχεται να συναντηθεί μαζί του το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για την ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς. Αύριο θα έχουμε μια νέα συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετείχε στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από την πλευρά του, παράγοντας του υπουργείου Εργασίας, τον οποίο επίσης επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υποστήριξε ότι πλέον «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το υπουργείο».

Όπως διευκρίνισε, «δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για συμφωνία. Μας ικανοποιεί η θετική υποδοχή μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης για τα ταμεία, πρότασης. Στόχος», είπε, «είναι να κλείσει το θέμα αύριο, στη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια». 

Ερωτηθείς αν η ρύθμιση θα είναι ταυτόσημη για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Δημόσιο, απάντησε πως «δεν έχουμε αντίρρηση να είναι κοινής λογικής ρύθμιση, αλλά δεν μπορεί να είναι ταυτόσημη».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά προς τον ΟΑΕΕ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 5,9 δισ. ευρώ (στοιχεία 31/12/12). Οφειλές έχουν 392.000 από τις 798.000 ενεργές επιχειρήσεις.

Διαθεσιμότητα: Αγώνας δρόμου για να καμφθούν οι ενστάσεις των τροϊκανών

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, σημείωναν από την πλευρά τους κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας πως η ηγεσία του υπουργείου έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να πείσει και να κάμψει τις όποιες ενστάσεις της τρόικας για την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα και εν συνεχεία στην κινητικότητα.

Ο κ. Μανιτάκης έχει παραδώσει στην τρόικα το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, ωστόσο όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, απομένουν και αρκετά τεχνικής υφής ζητήματα, τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών τεχνικού κλιμακίου των δανειστών της χώρας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. 

Υπογράμμιζαν παράλληλα, ότι όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και ο ίδιος ο υπουργός, οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δομών και των υπαλλήλων, ενώ τόσο ο κ. Μανιτάκης όσο και η κυβέρνηση έχουν ταχθεί ξεκάθαρα κατά των «τυφλών» απολύσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει τους επίορκους, τους ακατάλληλους υπαλλήλους, όπως τους «κοπανατζήδες», τους κατά «φαντασίαν ασθενείς» και όσους χρησιμοποίησαν πλαστά πτυχία και μεταπτυχιακά, καθώς έχει ξεκινήσει ήδη το «ξεσκόνισμα» όλων των υπηρεσιακών φακέλων.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, επί της ουσίας το αρχικό αίτημα της τρόικας για απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015 θα επιτευχθεί δίχως απολύσεις, καθώς μόνο τους τελευταίους 15 μήνες έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 75.000 υπάλληλοι. Ταυτόχρονα, τηρείται πιστά η δέσμευση για μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, ενώ υπάρχει σε ορισμένους τομείς και πάγωμα των προσλήψεων. Μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης εκτιμά ότι οι αποχωρήσεις από το δημόσιο μπορεί να φτάσουν και τις 180.000 μέχρι το 2015 και ως εκ τούτου να υπάρξει πρόβλημα με την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φ. Κουβέλη με τον Πρωθυπουργό

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης επέμεινε και εξήγησε στον Πρωθυπουργό τη διαφωνία της ΔΗΜΑΡ για την παράταση καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ. 

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τόνισε εξάλλου, ότι επιβάλλεται η αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και η τήρηση και εφαρμογή του σχεδίου κινητικότητας για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, όπως έχει σχεδιάσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Για το θέμα της φορολογίας στα ακίνητα, πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν πως το ειδικό τέλος επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, μέσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την οικονομία και τη χώρα, και πλέον, το ΠΑΣΟΚ  έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αντικατάστασης του με ενιαίο φόρο ακινήτων (με αφορολόγητο 50.000 ευρώ και προοδευτική κλίμακα), «πρόταση που ευνοεί την μεσαία και μικρή ιδιοκτησία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος δήλωσε στον Real FM ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι στα ακίνητα και ότι δεν πρόκειται να πάμε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και αφαίρεση περιουσιών. Πρόκειται, είπε, για μια «βάρβαρη προσέγγιση», αναφορικά με την εξόφληση δανείων και χαρακτήρισε «εμμονή» τη δήλωση του κ. Τράα, σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος δεν έχει να πληρώσει, ας πουλήσει». Δεν θα αφήσουμε να γίνει κάτι τέτοιο, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε εξάλλου λανθασμένη τη στάση της τρόικας σχετικά με τις ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά Ταμεία. «Oι ρυθμίσεις και ιδίως οι ρυθμίσεις των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα μας βοηθήσουν να έχουμε μεγαλύτερα έσοδα και μεγαλύτερη επιτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι λάθος και για την οικονομία αλλά και για τα δημόσια οικονομικά τελικά αυτή η στείρα στάση της τρόικας», σχολίασε.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακό παιχνίδι τα περί διαπραγμάτευσης

Για «επικοινωνιακό παιχνίδι περί δήθεν διαπραγμάτευσης» που θα καταλήξει σε «νέα επώδυνα μέτρα» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

«Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την φράση του ο Πρωθυπουργός πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ήρθε η είδηση για παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ για ένα ακόμη χρόνο για να ξεγυμνωθεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση. Όπως συμβαίνει και με τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που από την πλήρη διάψευση και τις κόκκινες γραμμές, περνάμε στην υλοποίηση των 25.000 απομακρύνσεων για φέτος», παρατήρησε ο κ. Σκουρλέτης.

«Τελικά, όσο πιο ‘σθεναρή’ είναι η διαπραγμάτευση με τη τρόικα κατά το κυβερνητικό μπλοκ, σε τόσο πιο σκληρά μέτρα οδηγούμαστε», κατέληξε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή