ΠΟΥ: Aυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου στους κατοίκους της Φουκουσίμα

Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 20:21
REUTERS

 

 

A- A A+

Ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο αντιμετωπίζουν όσοι βρέθηκαν στην κατεξοχήν πληγείσα ζώνη κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ωστόσο υπογραμμίζει ότι για τον γενικό πληθυσμό - εντός και εκτός Ιαπωνίας – τα ποσοστά παραμένουν αμετάβλητα.

«Η επεξεργασία των δεδομένων με βάση την ηλικία, το φύλο και την εγγύτητα στο πυρηνικό εργοστάσιο καταδεικνύει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου για τους κατοίκους των πλέον μολυσμένων περιοχών. Εκτός αυτών των περιοχών – ακόμα και σε τοποθεσίες εντός της περιφέρειας της Φουκουσίμα – δεν αναμένεται αύξηση των περιστατικών καρκίνου», επισημαίνει η έκθεση, έκτασης 200 σελίδων, που δημοσιοποίησε ο ΠΟΥ.

Συγκεκριμένα, τα κορίτσια που εκτέθηκαν ως βρέφη σε ραδιενέργεια από το ατύχημα, έχουν 4% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή τους σε σχέση με το γενικό πληθυσμό και 6% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα αγόρια που εκτέθηκαν ως βρέφη έχουν 7% αυξημένο κίνδυνο λευχαιμίας.

Η μεγαλύτερη μεταβολή καταγράφεται στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς, που είναι 70% περισσότερες για τα κορίτσια της Φουκουσίμα, τα οποία εκτέθηκαν κατά τη βρεφική ηλικία. Οι συντάκτες σημειώνουν πάντως ότι ο συνήθης κίνδυνος εμφάνισής του είναι χαμηλός – 0,75% - και αυξάνεται κατά 0,50%. Ο θυρεοειδής είναι το πλέον εκτεθειμένο όργανο στην ραδιενέργεια, καθώς εκεί συσσωρεύεται το ραδιενεργό ιώδιο.

REUTERS/STAFF

Γιατρός εξετάζει το θυρεοειδή ενός παιδιού στην πόλη Νιχομάτσου που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι  τα παιδιά στη Φουκουσίμα έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο.

Αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου για το εν τρίτο των εργατών έκτακτης ανάγκης εντός του εργοστασίου, σύμφωνα με την έκθεση. Ο ΠΟΥ επιμένει στην ανάγκη παρακολούθησης, μέσα στα επόμενα χρόνια, της υγείας των «ομάδων υψηλότερου κινδύνου», καθώς και ελέγχων στα τρόφιμα και στο περιβάλλον.
 
Στις 11 Μαρτίου του 2011, σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που πυροδότησε οδήγησαν στον θάνατο 19.000 ανθρώπων και προκάλεσαν πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί, αναγκάζοντας 160.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Greenpeace, από την πλευρά της, χαρακτήρισε την έκθεση του ΠΟΥ «ελαττωματική», υποστηρίζοντας ότι αποκρύπτει καθοριστικής σημασίας πληροφορίες για τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής στη δημόσια υγεία. «Ο ΠΟΥ υποβαθμίζει με επαίσχυντο τρόπο τις πρώτες διαρροές ραδιενέργειας από την καταστροφή στη Φουκουσίμα, σε ανθρώπους μέσα στη ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν έγκαιρα την περιοχή», υποστηρίζει η οργάνωση.

«Θα έπρεπε να είχε υπολογίσει την έκθεση αυτών των ανθρώπων στη ραδιενέργεια, για να δώσει μια ακριβέστερη εικόνα για τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες του ατυχήματος», προσθέτει χαρακτηρίζοντας την έκθεση «πολιτική δήλωση» με στόχο την προστασία της πυρηνικής βιομηχανίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή