Ιαπωνία: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει περισσότερη πυρηνική ενέργεια

Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 15:26
UPD:15:38

Ούτε μία εβδομάδα από το διορισμό του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε μοιάζει έτοιμος να «διαγράψει» κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση από τα πυρηνικά ξεκαθαρίζοντας ότι θα ανεγείρει νέες μονάδες.

A- A A+

Μία από τις πρώτες ενέργειες του Σίνζο Αμπε μόλις ορκίστηκε ξανά πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ήταν να επισκεφθεί το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, εκεί όπου, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, σημειώθηκε το δεύτερο σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα από αυτό του Τσερνόμπιλ, 25 χρόνια νωρίτερα.

Παρ' όλα αυτά, ούτε μία εβδομάδα από το διορισμό του, ο συντηρητικός πρωθυπουργός μοιάζει έτοιμος να «διαγράψει» κάθε προσπάθεια για απεξάρτηση από τα πυρηνικά ξεκαθαρίζοντας ότι θα ανεγείρει νέες μονάδες.

Οι αντιδραστήρες «θα είναι εντελώς διαφορετικοί από αυτούς στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊτσί», δήλωσε ο κ. Αμπε στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη. «Με την κατανόηση του κόσμου, θα χτίσουμε νέους σταθμούς».

Στις 11 Μαρτίου του 2011, σεισμός 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ - ένας από τους μεγαλύτερους στα χρονικά- πυροδότησε τσουνάμι, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, καθώς και τήξη πυρήνων στο σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί, αναγκάζοντας τουλάχιστον 100.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μέχρι τότε, η Ιαπωνία βασιζόταν στους 54 αντιδραστήρες της για να καλύψει το εν τρίτο των ενεργειακών της αναγκών. Στον απόηχο του ατυχήματος, οι περισσότεροι τέθηκαν εκτός λειτουργίας για ελέγχους. Υποκύπτοντας στις πιέσεις των διαδηλωτών, ο τότε πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα δεσμεύτηκε να κλείσει όλους τους αντιδραστήρες, σταδιακά, έως το 2040.

Ο Σίνζο Αμπε, ο οποίος είχε διατελέσει ξανά πρωθυπουργός την περίοδο 2006 - 2007, έβαλε υποψηφιότητα με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, δεσμευόμενος να λάβει αποφασιστικά μέτρα, με στόχο την τόνωση της ιαπωνικής οικονομίας. Το μεγαλύτερο λόμπι επιχειρηματιών της Ιαπωνίας ασκεί τώρα μεγάλες πιέσεις να τεθούν ξανά σε λειτουργία όλοι οι αντιδραστήρες.

Στη συνέντευξή του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση νέων πυρηνικών μονάδων.

«Ο κόσμος μοιάζει να ανησυχεί για το πώς μπορούμε να ικανοποιήσουμε την άμεση ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια», δήλωσε μεταξύ άλλων. «Γι' αυτό και οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύτηκαν όσους [υποψηφίους] κατέβηκαν στις εκλογές με λογοπαίγνια και εκφράσεις του τύπου "θα τελειώσουμε" την πυρηνική ενέργεια ή "θα αποφοιτήσουμε" από τα πυρηνικά», πρόσθεσε, την επομένη της επίσκεψής του στη Φουκουσίμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή