Φουκουσίμα: «Θα μπορούσαμε να έχουμε αποτρέψει» την καταστροφή

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 19:01
UPD:19:01

«Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν γίνει εκ των προτέρων οι απαραίτητες προετοιμασίες» που θα απέτρεπαν την καταστροφή, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Ναόμι Χιρόσε, ο οποίος υπογράφει και τη νέα - καταδικαστική για τους χειρισμούς της TEPCO- εσωτερική έκθεση για τις συνθήκες που οδήγησαν το ατύχημα.

A- A A+

Ο όμιλος που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι, μετά από το σεισμό και το τσουνάμι του 2011, θα μπορούσε να έχει αποτρέψει την τήξη πυρήνων που οδήγησε στη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή στα χρονικά μετά από αυτήν του Τσερνόμπιλ. Μέχρι σήμερα η TEPCO υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι δεν είχε τρόπο να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις από τις δυνάμεις της φύσης...

«Το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαν γίνει εκ των προτέρων οι απαραίτητες προετοιμασίες» που θα απέτρεπαν την καταστροφή, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του ομίλου Ναόμι Χιρόσε, ο οποίος υπογράφει και τη νέα - καταδικαστική για τους χειρισμούς της TEPCO- εσωτερική έκθεση για τις συνθήκες που οδήγησαν το ατύχημα. Η εταιρία θα μπορούσε να έχει υιοθετήσει αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας, πρόσθεσε ο Χιρόσε σε ανακοίνωσή του.

Το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου έθεσε εκτός λειτουργίας τις εφεδρικές γεννήτριες που τροφοδοτούσαν το σύστημα ψύξης, με αποτέλεσμα να λιώσουν οι πυρήνες των τριών εκ των έξι αντιδραστήρων του σταθμού. Η ανάληψη της ευθύνης ήταν μονόδρομος για τον ιαπωνικό όμιλο, καθώς τον περασμένο Ιούλιο επιτροπή διορισμένη από το κοινοβούλιο χαρακτήριζε σε έκθεσή της το ατύχημα «ανθρωπογενές».

Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες έθεταν υπό αμφισβήτηση τον κεντρικό ισχυρισμό της TEPCO, πως δεν θα μπορούσε να είχε προβλέψει ότι το ύψος των κυμάτων του τσουνάμι θα έφθανε τα 14 μέτρα, με τόσο τραγικές συνέπειες. «Η εταιρία ανησυχούσε ότι εάν επέβαλε σχέδιο αντιμετώπισης σοβαρού ατυχήματος, θα προκαλούσε ανησυχία σε ολόκληρη τη χώρα και στις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς, δίνοντας νέα δυναμική στο κίνημα κατά των πυρηνικών», εκτιμούσε η επιτροπή.

Η TEPCO αναγνώρισε ότι προκειμένου να προχωρήσει σε βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας, π.χ. να τοποθετήσει περισσότερες γεννήτριες και συστήματα ψύξης, το εργοστάσιο θα έπρεπε να κλείσει, κάτι που θα την επιβάρυνε οικονομικά. Παράλληλα φοβόταν πως μια παραδοχή ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ελλιπή, ίσως πυροδοτούσε προσφυγή των εργαζομένων και των κατοίκων στη Δικαιοσύνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή