Αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά της Φουκουσίμα

Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012 23:10

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για 700.000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών και διενεργήθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που πυροδότησαν το πυρηνικό ατύχημα.

A- A A+

Ως μία ακόμη, έμμεση, «παρενέργεια» της πυρηνικής καταστροφής του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας ερμηνεύονται τα αυξημένα επίπεδα παχυσαρκίας στα παιδιά της περιοχής. Όπως καταδεικνύουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ιαπωνικό υπουργείο Παιδείας, τα παιδιά που ζουν στην περιφέρεια της Φουκουσίμα είναι τα πιο παχύσαρκα στη χώρα, κάτι που πιστεύεται ότι συνδέεται με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, εν μέσω φόβων για έκθεση στη ραδιενέργεια.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε προκαταρκτική έκθεση του υπουργείου δείχνουν ότι τα παιδιά 5-9 και 14-17 ετών στην περιφέρεια είναι στην κορυφή της λίστας των πιο παχύσαρκων στην Ιαπωνία. Η έκθεση ορίζει ως παχύσαρκα αυτά που το βάρος τους είναι τουλάχιστον 20% μεγαλύτερο σε σχέση με το κανονικό για την αντίστοιχη ηλικιακή ομάδα.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα για 700.000 παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών και διενεργήθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δηλαδή περισσότερο από ένα χρόνο μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011 που πυροδότησαν το πυρηνικό ατύχημα. Η αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας συνδέεται με την έλλειψη σωματικής άσκησης. Δάσκαλοι και γονείς διστάζουν να επιτρέψουν στα παιδιά να βρίσκονται έξω για πολλή ώρα, καθώς ανησυχούν για την παρατεταμένη έκθεσή τους στη ραδιενέργεια.

Η τάση παχυσαρκίας είναι πιο έντονη στα μικρότερα παιδιά. Το 2010, όταν πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη μελέτη, το 6,3% των 6χρονων αγοριών ήταν παχύσαρκα. Στην τελευταία μελέτη, το ποσοστό αυξήθηκε σε 11,4%. Τα επίπεδα παχυσαρκίας διπλασιάστηκαν στα 8χρονα κορίτσια, φθάνοντας πλέον το 14,6%.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ευρύτερη περιοχή του Τοχόκου παρουσίαζε και παλαιότερα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, όμως από το ατύχημα κι έπειτα, η αύξηση είναι ραγδαία και παρατηρείται σε ακόμη περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Ακόμη και σε περιοχές, όπου τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κάτω από τα επίσημα όρια ασφαλείας, τα παιδιά περνούν μέσα στο σπίτι περισσότερο χρόνο σε σχέση με πριν.

Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 5 έως 9 ετών. «Οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν μικρά παιδιά, ανησυχούν πάρα πολύ για τις πιθανές επιπτώσεις της ραδιενέργειας», έλεγε αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun. «Δεν τα αφήνουν να παίζουν ούτε έξω από το σπίτι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή