Γ. Παπανδρέου: Συμβόλαιο με το λαό η ψήφος εμπιστοσύνης

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 23:47
UPD:22/06/2011 00:59
WWW.PRIMEMINISTER.GR

A- A A+

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση για να συνεχίσει «τον αγώνα για την σωτηρία και την αλλαγή της χώρας μας» ζήτησε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ένα συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό».

Στη διάρκεια της ομιλίας του κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι στις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση βάζει πρώτα την Ελλάδα.

Πρώτος σταθμός, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, να σταματήσουμε, δηλαδή, να ξοδεύουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. «Ακόμα και αν αύριο μας χάριζαν το χρέος, σαν χώρα συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα. Αυτό πρέπει να αλλάξει για να σταθούμε στα πόδια μας», εξήγησε.

«Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερα χρήματα για κοινωνική πρόνοια αλλά καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων χρημάτων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο. Μπορούμε να υποσχεθούμε έναν υγιή δημόσιο τομέα».

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, παρατήρησε ότι «θα αποτελέσει το επιστέγασμα της ενότητας του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ ότι φοβούνται τη γνήσια λαϊκή έκφραση, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν «σε αυτή την περήφανη και πατριωτική πορεία». «Από αυτή την κρίση υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αν την αγνοήσουμε θα μας κρίνει η ιστορία πολύ σκληρά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε και θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις.

Αναφερόμενος στο αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις αρκεί, όπως είπε, να μη μας πετάνε έξω από τους στόχους μας.

«Κανένας δεν συμφωνεί με τη συνταγή σας. Και σας άκουσαν και σας απέρριψαν», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτουμε με την τρόικα μαζί το φορολογικό και δεν το δεχτήκατε».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα και υποστήριξε ότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι ένα πρόσχημα από την πλευρά της ΝΔ για να μην αναλάβει τις ευθύνες της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγή στις κάλπες, που ζητεί η ΝΔ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται τώρα η χώρα. «Το γνωρίζετε κ. Σαμαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας παράλληλα σε σχετική αποστροφή της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον διαβεβαίωσε ότι δεν παραιτείται από καμιά μάχη, αλλά αντιθέτως καλεί όλους να δώσουν από κοινού τη μάχη για την Ελλάδα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έστειλε σε όλους τους Ελληνες ένα μήνυμα ελπίδας, επισημαίνοντας ότι «η διαδρομή είναι δύσκολη αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ». Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει, «όπως τα έχουμε καταφέρει και στο παρελθόν στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή