Αντ. Σαμαράς: Συναίνεση μόνο για διόρθωση του λάθους

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 22:42
UPD:22/06/2011 01:01
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

A- A A+

«Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω, συναίνεση για τη διόρθωση του λάθους όση θέλετε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας για μια ακόμη φορά εκλογές και απορρίπτοντας κατηγορηματικά το δημοψήφισμα που προωθεί η κυβέρνηση.

«Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο, εκλογές κ. Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ααφερόμενος στο κίνημα των «Αγανακτισμένων», υποστήριξε ότι το δημοψήφισμα έχει ως στόχο να τους παραπλανήσει και να εκτονώσει τη δυσαρέσκειά τους.

Ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο και θα ψηφίσει αυτά που θεωρεί σωστά από τον εφαρμοστικό νόμο.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι βασική πηγή του προβλήματος είναι η λάθος συνταγή και πρόσθεσε ότι όλη η Ελλάδα μιλάει για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

«Δεν βρίσκομαι εδώ για να συνυπογράψω εύκολες λύσεις αλλά για να αναζητήσω αληθινές λύσεις...Δεν πρόκειται να δεχθώ ψέματα, ύβρεις, στρέβλωση των θέσεών μας», υπογράμμισε και επισήμανε ότι άσκησε από την πρώτη στιγμή μια διαφορετική αντιπολίτευση. «Δεν βρίσκομαι εδώ για να αντιδικώ, αλλά για να ανοίξουν νέοι δρόμοι για τη χώρα», σημείωσε.

Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι η τρόικα απορρίπτει το σχέδιο της ΝΔ, επισήμανε: «Μας λέτε ότι η τρόικα απορρίπτει πλήρως το Σχέδιό μας. Πρώτα-πρώτα, σας είχαμε πει εμείς ποτέ ότι συμφωνούμε με την τρόικα; Όμως, βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της. Εμείς προωθούμε τις απόψεις μας για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Εκείνη τις εξετάζει. Και σεις απλώς παρακολουθείτε».

Πρόσθεσε ότι η τρόικα ομολογεί ότι στα βασικά που επιμένουν -να μειωθεί το έλλειμμα, να περικοπούν οι δαπάνες, να ξεμπλοκάρουν οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές- h ΝΔ, όχι μόνο συμφωνεί και στηρίζει, αλλά έχει δώσει και ουσιώδεις προτάσεις.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε εκ νέου ότι η διαφωνία έγκειται στο φορολογικό και υπεραμύνθηκε της δικής του άποψης υποστηρίζοντας ότι «το πραγματικό κόστος της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνουμε είναι πολύ μικρότερο. Κι αν συνυπολογίσουμε την ανάκαμψη που θα προκύψει, μιλάμε για καθαρό όφελος».

Υποστήριξε επίσης ότι η δική του πρόταση είναι δημοσιονομικά ουδέτερη «διότι ανακατανέμει τα βάρη, χωρίς να μειώνει τα δημόσια έσοδα. Για την ακρίβεια, αυξάνει τα έσοδα».

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για συναίνεση παρατήρησε: «Οι υπουργοί καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους κύριους στόχους και τα κύρια πολιτικά μέτρα του σταθεροποιητικού προγράμματος. Αυτό μας ζητάνε. Αλλά εμείς στηρίζουμε από την αρχή τους κύριους στόχους: τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Στηρίζουμε και τα κύρια μέσα για την επίτευξη των στόχων. Τις διαρθρωτικές αλλαγές, την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, τις αποκρατικοποιήσεις και την περιστολή των δαπανών. Όχι μόνο τα στηρίζουμε, αλλά εμείς τα προωθούσαμε πριν από σας».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι οι απόψεις της ΝΔ «δεν είναι μοναχικές στο εξωτερικό» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τις πολεμάει. «Προσπαθείτε να ακυρώσετε τις προσπάθειες της ΝΔ, θεωρείτε ότι με αυτόν τον τρόπο κάνετε καλό στην Ελλάδα;», ρώτησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.

Όλοι οι στόχοι του προγράμματος έχουν πέσει έξω, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «ενδιαφέρονται, λοιπόν, οι ξένοι για την άποψή μας, διότι το Πρόγραμμα δεν αποδίδει. Και γιατί ο κόσμος, μετά από ένα χρόνο ανώφελες θυσίες, βγήκε πια στους δρόμους».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή