Ευ. Βενιζέλος: Στόχος ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

«Πρώτα σταθεροποίηση, μετά βελτίωση»
Τρίτη, 21 Ιουνίου 2011 20:33
UPD:22/06/2011 00:41
A- A A+

Πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων, γι' αυτό πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εφαρμοστεί ένα νέο φορολογικό σύστημα, που θα βάλει τέλος στην αδικία, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, έκανε λόγο για δύο βασικά νέα πατριωτικά καθήκοντα. Το πρώτο αφορά την εκπλήρωση της φορολογικής υποχρέωσης από την πλευρά κάθε Έλληνα και το δεύτερο να υπάρξει εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όχι για να στηριχθούν οι τράπεζες, αλλά για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της σταθερότητας τους εισοδημάτων.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως πρέπει το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος να έχουν ψηφιστεί έως τις 30 Ιουνίου έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες από τους δανειστές μας για εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Για τον εφαρμοστικό νόμο διαβεβαίωσε πως η συζήτηση στη Βουλή θα είναι διεξοδική καθώς και πως θα υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο.

Τόνισε ότι παράλληλα με το Μεσοπρόθεσμο θα τρέχει και ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με τους ίδιους στόχους, όπως π.χ. μεγαλύτερη μείωση λειτουργικών δαπανών από αυτές που προβλέπει το Μνημόνιο και η ριζοσπαστική αλλαγή του φορολογικού συστήματος.

Χαρακτηρίζοντας τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους βασικό ζητούμενο, επισήμανε πως αν το πετύχουμε οι αγορές θα πειστούν, οι τράπεζες θα αρχίζουν να δανείζονται από τις αγορές και η ύφεση θα μειωθεί, η χώρα θα σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια θα περάσει στην ανάπτυξη. Όπως ανέφερε, τώρα είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης, τονίζοντας πως προηγείται η σταθεροποίηση και έπεται η βελτίωση: «Σταθεροποίηση, βελτίωση, έξοδος από το τούνελ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε πως σημαίνουν συγκεκριμένη και πρακτική μείωση του δημόσιου τομέα, μείωση του χρέους, καθώς και πολύ σημαντικές αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες. Εκανε ακόμη γνωστό πως για τις ιδιωτικοποιήσεις θα δημιουργηθεί Κρατικό Ταμείο που θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο της Βουλής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και της τρόικας, η οποία όμως θα συμμετέχει αποκλειστικά ως παρατηρητής, προσφέροντας τεχνογνωσία.

Επιπλέον, υπογράμμισε για άλλη μία φορά την αναγκή εθνικής συστράτευσης. «Η συναίνεση δεν είναι αυτοσκοπός, συνιστά σεβασμό στους πολίτες» τόνισε.

Αρχίζοντας την ομιλία του σημείωσε πως ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη στάση του: «Η κυβέρνηση ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης δεν αποβλέπει απλώς στην επιβεβαίωση της στήριξης της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, αλλά στρέφεται προς τον ελληνικό λαό και τον ευχαριστεί ειλικρινά γιατί στις θυσίες του και τη συμμετοχή του οφείλεται ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα: το γεγονός ότι παρόλο που η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση δημοσιονομικής εξάρτησης έχει διασσφαλίσει την υπόστασή της και είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο που πρέπει να το θεωρούμε εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε και πάλι πως η κυβέρνηση «έχει πλήρη συνείδηση της κατάστασης»: «Οι πολίτες είναι πικραμένοι, η αγωνία και η ανασφάλεια είναι διάχυτες ... ξέρουμε πώς νιώθει, τι περνά ο κάθε άνεργος, ο κάθε συνταξιούχος, ο κάθε επιχειρηματίας ... Όλους αυτούς τους έχουμε στο μυαλό μας και στην καρδιά μας και στο όνομά τους βρισκόμαστε εδώ».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών ανέλαβε να πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συγκεκριμένη ρύθμιση για τους οφειλέτες στεγαστικών δανείων που είναι άνεργοι.

Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις που υπάρχουν για το μνημόνιο, επισήμανε πως το Μνημόνιο είναι μια μέθοδος λύσης και όχι το πρόβλημα. Πρόσθεσε πως αυτό που λέγεται Μνημόνιο περιλαμβάνει βασικές επιλογές που είναι κοινός τόπος και που θα τις κάναμε ούτως ή άλλως.

Κάνοντας και πάλι αναφορά στους δισταγμούς που είχε όταν του ζήτηθηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως θα τιμήσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού: «Θα είμαι δίπλα του. Είμαστε απολύτως ενωμένοι».

Τέλος, στο ερώτημα εάν όλο αυτό το πρόγραμμα έχει ημερομηνία λήξης, εάν αποτρέπει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από όλους τους Έλληνες, υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική του φόβου και της μιζέριας δεν οδηγεί πουθενά.

«Συμφωνούμε στα θεμελιώδη»

«Η δική μου εντύπωση από την εξέλιξη της συζήτησης, σε πείσμα του ύφους, είναι θετική», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος σε δεύτερη ομιλία του μετά τις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για εικονική έλλειψη συναίνεσης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Συμφωνούμε στα θεμελιώδη και στα κρίσιμα. Γιατί φοβόμαστε να το πούμε;...Αφού συμφωνούμε στο ότι ο μεγαλύτερος στόχος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους γιατί δεν συστρατευόμστε στην προσπάθεια να ξεφύγουμε από την περιδίνηση;», διερωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ξεπερασμένη αντίληψη την άποψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά ότι το κόμμα του έπρεπε να αντιταχθεί στο μνημόνιο για να εκφράσει την αντίδραση της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, "αποδεχόμενοι το βάρος" να ψηφιστεί πέρυσι το Μνημόνιο με 151 και όχι με 180 ψήφους «προσφέραμε υπηρεσία στον κ. Σαμαρά», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Τι θα έκανε ο κ. Σαμαράς; θα άφηνε τη χώρα να χρεοκοπήσει ,αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως το επιχείρημα ότι η αντιπολίτευση πρέπει να υπάρχει ως χώρος δυσαρέσκειας είναι μια ξεπερασμένη αντίληψη.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια φάση σταθερότητας και ανάκτησης της αξιοπιστίας για να δώσουμε, με συνθήκες συναίνεσης, ελπίδα στον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως η πρόσκληση για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού, νέου φορολογικού συστήματος ισχύει.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαιρέτισε, τέλος, τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους με τους οποίους συμφωνεί, αναφέροντας πως αυτό το μήνυμα το παίρνουμε μαζί μας στο εξωτερικό.

Προτεινόμενα για εσάς