Ψήφος εμπιστοσύνης εν μέσω έντασης

Στο υπουργικό συμβούλιο ο εφαρμοστικός νόμος
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011 06:59
UPD:10:38
ΑΠΕ - ΜΠΕ

A- A A+

Συνεδριάζει στις 4 μετά το μεσημέρι υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα πού προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Μετά την έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο, ο νόμος-πλαίσιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Νωρίτερα, στις 2:00 μ.μ., θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα την ενημέρωση και προετοιμασία εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23-24 Ιουνίου.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο εφαρμοστικός νόμος θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στη συνεδρίαση του υπουργικού θα συζητηθεί επίσης, ο νέος τρόπος έκδοσης πολεοδομικών αδειών.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Γ. Παπανδρέου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με τις θετικές ψήφους 155 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έναντι 143 αρνητικών από την αντιπολίτευση.

Το κλίμα της συζήτησης στη Βουλή δυναμιτίστηκε από τη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981 ήταν η πρώτη δημοκρατική κυβέρνηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους χωρίς εξωτερικούς, στρατοκρατικούς και άλλους καταναγκασμούς, με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να αποχωρούν προσωρινά από τα έδρανα της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε απαράδεκτη και υβριστική τη δήλωση του Θ. Πάγκαλου και του ζήτησε να ανακαλέσει, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε το 1974 με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Βουλή: Αντιπαράθεση Κ. Τασούλα - Θ. Πάγκαλου - Γ. Παπανδρέου - Γ. Καρατζαφέρη

Αντιπαράθεση Κ. Τασούλα - Θ. Πάγκαλου - Γ. Παπανδρέου - Γ. Καρατζαφέρη

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν από την αίθουσα, με τον Πρωθυπουργό να παρεμβαίνει, καλώντας τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επανέλθουν στην αίθουσα, επισημαίνοντας ότι η εικόνα των άδειων εδράνων σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο διεθνώς.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι όντως η Δημοκρατία επανήλθε το 1974 αλλά εμπεδώθηκε το 1981 με την επιβεβαίωση της ομαλότητας των δημοκρατικών θεσμών που κατακτήθηκαν με αγώνες.

Στο σημείο αυτό παρενέβη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος επαίνεσε την πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου «να ανακαλέσει στην τάξη επί της ουσίας τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεώς του», ενώ ζήτησε να στηθεί ανδριάντας του Κ. Καραμανλή στο προαύλιο της Βουλής.

«Η Δημοκρατία ήρθε το 1974 και την εμπέδωσε ο Κ. Καραμανλής στις 23 Ιουλίου που ήρθε και ένα μήνα μετά όταν ήρθε ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και καταλόγισε μεγάλο ατόπημα στον κ. Πάγκαλο.

Οι βουλευτές της ΝΔ επανήλθαν τελικά στα έδρανα της Βουλής. «Σήμερα έπεσε το προσωπείο της συναίνεσης. Ο κ. Πάγκαλος μας πήγε 30 χρόνια πίσω...Μαύρη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ. Τόλμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να πει ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα γεννήθηκε το 1981, αν είναι δυνατόν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς.

«Η επάνοδος της ΚΟ της ΝΔ (στη Βουλή) είναι μια συμβολική απόδειξη ότι η κοινοβουλευτική λειτουργία είναι στέρεη, έχει συνείδηση ευθύνης», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Θέλετε αφορμή για να φύγετε χωρίς να ακούσετε καν τον Πρωθυπουργό;», δήλωσε ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας το λόγο. «Χάρηκα που γυρίσατε στην αίθουσα κ. Σαμαρά, αν και επιλέξατε μια εύκολη αφορμή να πολωθεί η κατάσταση... Η Δημοκρατία εδραιώθηκε το 1974, ωστόσο το 1981 ήταν η επιβεβαίωση της δημοκρατικότητας των θεσμών μας που κατακτήθηκαν με αγώνα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Από την ψηφοφορία, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση, απουσίαζαν ο προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείς βουλευτής Γιώργος Λιάνης και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη που απουσίαζε στο εξωτερικό απέστειλε επιστολή με την οποία γνωστοποιεί ότι δεν παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης. Η επιστολή της, που αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, ωστόσο δεν συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα διότι η βουλευτής δεν απουσίαζε με αποστολή της Βουλής.

Σε αποστολή της Βουλής στο εξωτερικό βρίσκονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρετός, Χαρά Κεφαλίδου, Μιχάλης Κατρίνης, Μαρία Σκραφνάκη, Βασίλης Γερανίδης, Μιχάλης Παντούλας, Σάββας Εμινίδης, Αλέκος Αθανασιάδης και Κώστας Καρτάλης. Όλοι τους έστειλαν επιστολές με την οποία δήλωσαν ότι ψηφίζουν υπέρ της κυβέρνησης.

Σε αποστολή στο εξωτερικό απουσίαζαν και οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Αναστάσιος Νεράντζης και Σωτήρης Χατζηγάκης που με επιστολές τους δήλωσαν ότι δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Με αποδοκιμασίες «υποδέχθηκαν» την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οι «αγανακτισμένοι» που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή. Σε κάθε θετική ψήφο βουλευτή, το όνομα του οποίου ακουγόταν από μεγάφωνο που έχει στηθεί έξω από το κοινοβούλιο, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «ανεπιθύμητος».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή