Οδύνη και οργή

Τρεις νεκροί από μολότοφ σε τράπεζα
Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 07:02
UPD:12:29

A- A A+

Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την «τρόικα» και προωθούνται για ψήφιση στη Βουλή έστειλαν την Τετάρτη τα συνδικάτα με πολυάριθμες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η πρωτοφανής σε όγκο πορεία των εργαζομένων στο κέντρο της Αθήνας στιγματίστηκε από την εγκληματική ενέργεια κουκουλοφόρων να πυρπολήσουν με βόμβες μολότοφ το υποκατάστημα της Marfin Bank στην οδό Σταδίου 23 με αποτέλεσμα να βρουν ασφυκτικό θάνατο τρεις εργαζόμενοι.

Τα θύματα της εγκληματικής ενέργειας, που έγινε λίγο μετά τις 2 μ.μ., είναι η Παρασκευή Ζούλια, 35 χρόνων, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 χρόνων, και ο Επαμεινώνδας Τσακάλης, 36 χρόνων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων των θυμάτων, η μία γυναίκα ήταν έγκυος στον τέταρτο μήνα.

Οι δράστες έσπασαν τζαμαρία της τράπεζας και πέταξαν μέσα βόμβες μολότοφ με αποτέλεσμα το κατάστημα να τυλιχθεί στις φλόγες. Η κεντρική είσοδος της τράπεζας ήταν κλειδωμένη προφανώς λόγω του φόβου εισβολής κουκουλοφόρων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διέξοδος των εργαζομένων προς το δρόμο μετά τον εμπρησμό. Ετσι αναγκάστηκαν να ανέβουν στους άλλους ορόφους. Η ατμόσφαιρα όμως ήταν αποπνικτική από τον πυκνό καπνό που έβγαινε από το ισόγειο, με αποτέλεσμα ο εμπρησμός να εξελιχτεί σε τραγωδία.

Αρκετοί άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας κινδύνεψαν να έχουν την ίδια τύχη με τους συναδέλφους τους. Απεγκλωβίστηκαν όμως από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής ή πήδηξαν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι προκειμένου να απομακρυνθούν και να σωθούν.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία

«Μαύρη ημέρα για τη δημοκρατία» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όπως ανέφερε, «δυνάμεις που αρέσκονται στην τυφλή βία εκμεταλλευτήκαν μια ειρηνική διαδήλωσαν και προκάλεσαν το θάνατο τριών ανθρώπων», ενώ επιχείρησαν επίσης να εισβάλουν στο κοινοβούλιο.

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία

Ο υπουργός εξέφρασε την οδύνη του για το θάνατο των τριών εργαζομένων και διαβεβαίωσε ότι αυτοί που δολοφόνησαν τους τρεις εργαζόμενους θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Εισαγγελική έρευνα

Την έρευνα για τον εμπρησμό στη Marfin έχει αναλάβει το η Κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής με βάση υλικό που έχει συγκεντρωθεί από κάμερες ασφαλείας.

Εχουν μεταφερθεί επίσης στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας τα υπολείμματα των βομβών μολότοφ που συγκεντρώθηκαν από την αστυνομία. Ο εισαγγελέας Ν. Ορνεράκης μετέβη χθες στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, προκειμένου να εποπτεύσει των σχετικών ερευνών για τα αίτια της τραγωδίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο εισαγγελικός λειτουργός θα λάβει καταθέσεις από μάρτυρες και θα εξετάσει όλα τα σχετικά στοιχεία.

Προηγήθηκε σχετική εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ελένης Ράικου. Παράλληλα, κατόπιν παραγγελίας της κ. Ράικου, σε επιφυλακή ήταν και 16 εισαγγελείς για τα επεισόδια στην Αθήνα, ενώ τρεις ακόμη εισαγγελικοί λειτουργοί μετέβησαν στη ΓΑΔΑ και ένας στα γραφεία του ΣΔΟΕ.

Ανακοίνωση Marfin

«Στην οικογένεια της Marfin θρηνούμε για τη δολοφονία τριών νεαρών συναδέλφων μας. Εκφράζουμε την οργή μας κατά της πολιτείας που εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά«, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Marfin.

«Εκφράζουμε ακόμα την οργή μας για τα ξύλινα πολιτικά λόγια και τις αντιδικίες σκοπιμότητας ορισμένων πολιτικών στη Βουλή την ώρα που οι σοροί των συναδέλφων μας δεν είχαν αποσυρθεί από το κατάστημά μας που επολιορκείτο ακόμα από τους διαδηλωτές ή και αναρχικούς. Οι αυτουργοί μακάρι να συλληφθούν και να τιμωρηθούν. Τη μεγαλύτερη ευθύνη όμως έχουν οι ηθικοί αυτουργοί που δυστυχώς δεν θα τιμωρηθούν ποτέ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αποδοκιμάστηκαν τα μέτρα

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Ι. Παναγόπουλος, σε ομιλία του σημείωσε ότι συνδικάτα και εργαζόμενοι θα αγωνιστούν ενωμένοι για τα κοινά προβλήματα, για να αποκρουστεί αυτή η αντεργατική πολιτική.

Απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας, τόνισε:

«Έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε. Να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των άνεργων των συνταξιούχων. Ο εχθρός δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Ο εχθρός βρίσκεται αλλού και πρέπει να δώσουμε τη μάχη ενωμένοι. Θα συνεχίσουμε ενωμένοι. Θα νικήσουμε ενωμένοι.»

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, σημείωσε:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση οδηγούν όλη την ελληνική κοινωνία στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Τα εισοδήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο θα μειωθούν την επόμενη τετραετία κατά 35-40%. Μόνο από τα μισθολογικά μέτρα. Αν πάρουμε υπόψη μας τις αυξήσεις στα καύσιμα, την έμμεση και άμεση φορολογία, το εισόδημά θα μειωθεί κατά 50%».

Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία των απεργών προς τη Βουλή των Ελλήνων όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Στο ψήφισμα, αφού καταδικάζονται με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τα μέτρα που προωθούνται.

Πορείες και επεισόδια σΆ όλη τη χώρα

Στη Θεσσαλονίκη καταστήματα και δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές και η αστυνομία έκανε 30 προσαγωγές. Κουκουλοφόροι και δυνάμεις των ΜΑΤ, συνεπλάκησαν, έξω από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ενταση προκλήθηκε στην Πάτρα, το Ηράκλειο και τα Γιάννενα, ενώ επεισόδια έγιναν στις πορείες που διοργανώθηκαν από τοπικούς φορείς στις πόλεις της Λάρισας και του Βόλου. Σύμφωνα με τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές, μεταξύ άλλων, σε τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Όπως έγινε γνωστό, στην πόλη της Λάρισας συνελήφθη ένας 22χρονος ο οποίος θα οδηγηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

ΣΕΒ: Αδύναμο το κράτος

Ο ΣΕΒ με ανακοίνωσή του «συμμερίζεται την οδύνη για τη δολοφονία τριών αθώων εργαζομένων, που πλήρωσαν το γεγονός ότι βρίσκονταν ευσυνείδητα στο χώρο της δουλειάς τους. Εκφράζει την αγανάκτησή του για το θέαμα ενός Κράτους που ακόμη μοιάζει αδύναμο να αντιμετωπίσει τη βίαιη επιβολή του νόμου των κουκουλοφόρων. Συντάσσεται με τη δίκαιη αγωνία των πολιτών αυτής της χώρας, που βλέπουν την κοινωνική ομόνοια και σταθερότητα να ναρκοθετείται με τέτοιον τρόπο σε μία τόσο κρίσιμη για τον τόπο στιγμή».

EBEA: Nα αναλάβουν τις ευθύνες τους οι πολιτικοί

Την άμεση αντίδραση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών προκάλεσαν τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, που στοίχισαν ανθρώπινες και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε επιχειρήσεις και περιουσίες.

Ο πρόεδρός του, Κωνσταντίνος Μίχαλος, αφού εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε τα εξής: «Δυστυχώς ζήσαμε άλλη μια τραγωδία, που δεν ταιριάζει σε ένα ευνομούμενο κράτος. Θρηνούμε πλέον θύματα και η εικόνα της χώρας έχει αμαυρωθεί πλήρως στην παγκόσμια κοινότητα. Όλα τα περιθώρια εξαντλήθηκαν. Επιτέλους θα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη και να καταλογισθούν ευθύνες, όπου υπάρχουν για τη νέα αυτή τραγωδία».

Ασφαλιστική αγορά: Δεν αποκλείεται να υπερβούν τα 10 εκατ. ευρώ οι ζημιές

Mε ζημιές που δεν αποκλείεται να υπερβούν τα 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες προκλήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται αντιμέτωπη η ασφαλιστική αγορά, όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική».

Ο κύριος όγκος των ζημιών συγκεντρώνεται στο κτήριο της Λεωφόρου Αμαλίας, όπου στεγάζεται η ΥπΕΕ (Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, πρώην ΣΔΟΕ), καθώς και στο κτήριο της Κοραή, όπου στεγάζεται υποκατάστημα της Marfin Egnatia Bank, τα οποία υπέστησαν σοβαρότατες καταστροφές, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε άλλα κτήρια του Δημοσίου, σε υποκαταστήματα τραπεζών, σε εμπορικά καταστήματα και κτήρια όπου στεγάζονται γραφεία, καθώς και σε δεκάδες αυτοκίνητα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή