Ο απόηχος των επεισοδίων στα διεθνή ΜΜΕ

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 12:24
UPD:12:49

A- A A+

Σαν τους αναρχικούς που αντιδρούν στα μέτρα της κυβέρνησης πετώντας μολότοφ στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, έτσι και οι επενδυτές αντιδρούν με μαζική φυγή από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ίδιο το ευρώ, αναφέρει χαρακτηριστικά σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική The Independent. «Οι Έλληνες διαδηλωτές πυρπόλησαν τις ελπίδες της ΕΕ για καταστολή της χειρότερης κρίσης στην ιστορία της. Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται ότι το άμεσο μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατρακυλούν, με το ευρώ να υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου», σημειώνει στη διαδικτυακή της τοποθεσία η εφημερίδα.

Ένα άλλο βρετανικό μέσο, ο Economist, δημοσίευσε χθες στο διαδίκτυο άρθρο με τίτλο «το πάρτι τελείωσε». «Με διαδηλώσεις, μολότοφ, καπνογόνα και απεργίες υποδέχθηκαν [οι Έλληνες] την τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες της για τα πλεονεκτήματα της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Σε κλίμα μοιρολατρίας, μαύρου χιούμορ και πικρίας, οι Έλληνες αποχαιρετούν μια δεκαετία στην οποία τα καλά και τα κακά της χώρας γνώρισαν πρωτοφανή άνθηση» ενώ «οι χειρότερες συνήθειες των Ελλήνων –λεηλασία του δημόσιου κορβανά, προσλήψεις κολλητών, ατιμωρησία των ισχυρών– μεγεθύνθηκαν», σημειώνει το περιοδικό.

«Η κατάσταση στην Αθήνα είναι πολύ τεταμένη αυτή τη στιγμή – ο κόσμος σταματάει και συλλογίζεται αυτά που συνέβησαν», μεταδίδει ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα. «Κάποιοι θεωρούν ότι οι θάνατοι των τραπεζικών υπαλλήλων θα έχουν ως αποτέλεσμα να καταλαγιάσουν οι διαδηλώσεις, καθώς οι πολίτες θα σκεφτούν ότι δεν αξίζει να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Αλλά υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν ότι πρόκειται για την αρχή μιας κοινωνικής έκρηξης. Η χώρα είναι πολύ ασταθής αυτή τη στιγμή. Αν οι αγορές του εξωτερικού κοιτάξουν την Ελλάδα και θεωρήσουν ότι είναι έτοιμη να καταρρεύσει, αυτό μπορεί να καταστεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία», καταλήγει.

«Η Αθήνα καίγεται και η κρίση χτυπά στην καρδιά της ΕΕ», τιτλοφορεί η ανταπόκριση της Guardian, που περιγράφει ανάγλυφα το θυμό στους δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας. Κύριο άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στην «υπαρξιακή κρίση» στην οποία έχουν βυθίσει την Ευρώπη τα γεγονότα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας «φιάσκο» το σχέδιο διάσωσης της χώρας. Με άρθρο του στην εφημερίδα ο Νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ απευθύνει έκκληση: «Μεταρρυθμίστε το ευρώ [EUR=X] ή πετάξτε το». Θεωρεί ότι η ελληνική κρίση αποδεικνύει ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να επιβιώσει στην τρέχουσα μορφή της αν δεν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των μελών της.

Κύριο άρθρο των Times που τιτλοφορείται «Το τραύμα της Ελλάδας, η δυσφορία της Ευρώπης» αναφέρεται στις αδυναμίες της νομισματικής ένωσης, που φέρονται να επιδείνωσαν την κρίση. «Η πιστωτική κρίση επιδεινώθηκε από την ανελαστική νομισματική πολιτική και το ευρώ», αναφέρει, για να καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσει μία νομισματική ένωση είναι μέσω μία ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής. «Αυτό όμως προϋποθέτει ότι οι φορολογούμενοι σε χώρες με συνετή δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να διασώζουν τις χώρες που είναι σπάταλες. Αυτό είναι άδικο και αντιδημοκρατικό… Η Βρετανία, εκτός του ευρώ, ευτυχώς δεν αντιμετωπίζει αυτή η προοπτική. Ούτε και πρέπει ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύεται να προχωρήσει με τις περικοπές ενώ τρεις εργαζόμενοι σε τράπεζα σκοτώνονται στις διαδηλώσεις», είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος των Financial Times. Σε κύριο άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, που τιτλοφορείται «Διχασμένη, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να αποτύχει» τονίζεται ότι για να καταφέρει η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία «θα πρέπει να εξαλείψει το μεγαλύτερο ερωτηματικό, που είναι πολιτικό και όχι οικονομικό». Η εφημερίδα γράφει ότι τα χθεσινά γεγονότα «κάνουν απολύτως ξεκάθαρο το γεγονός ότι, εκτός και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός καταφέρει να ενώσει την τάξη των πολιτικών και μία μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου ώστε να στηρίξουν το πρόγραμμα λιτότητάς του, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχει». Το άρθρο προσθέτει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν προετοίμασε επαρκώς τους πολίτες για αυτό που ερχόταν. Τονίζει ότι η αντιπολίτευση πρέπει να τηρήσει υπεύθυνη στάση: «Είναι το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώνει συμβολική καταψήφιση του προγράμματος λιτότητας». Τρίτο δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρεται στις «αμφιβολίες που παραμένουν σχετικά με το αν η Αθήνα θα μπορέσει να εφαρμόσει τα μέτρα λιτότητας όπως απαιτεί το διεθνές σχέδιο σωτηρίας ύψους 110 δισ.ευρώ».

Η Daily Mail φιλοξενεί πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Φλέγον ζήτημα για τη Βρετανία» και συνοδεύεται από φωτογραφία ενός αστυνομικού που έχει τυλιχθεί στις φλόγες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Ελλάδα. «Με το έλλειμμά μας να κοντεύει να γίνει χειρότερο από αυτό της Ελλάδας στους δρόμους της Αθήνας εξαπλώνεται η αναρχία και οι φόνοι», γράφει, χαρακτηρίζοντας τα χθεσινά επεισόδια «κώδωνα κινδύνου» για τη Βρετανία. «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την αβεβαιότητα μιας μη αυτοδύναμης κυβέρνησης», τονίζει. Πολυσέλιδα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και παραδειγματισμού της Βρετανίας, που πρέπει να δράσει άμεσα για να μειώσει το τεράστιο έλλειμμά της.

«Η Ελλάδα βυθίζεται στο χάος, η κρίση βαθαίνει» είναι ο τίτλος του σημερινού δημοσιεύματος της αμερικανικής The Wall Street Journal, η οποία εκτιμά ότι η γενική απεργία σηματοδοτεί τη μεγάλη δοκιμασία που περιμένει την κυβέρνηση Παπανδρέου μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων λιτότητας. «Οι Έλληνες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους διαδηλώνοντας με μένος ενάντια σε μια γενιά πολιτικών που θεωρούν υπεύθυνους για τη διάδοση της διαφθοράς, της μίζας και του λογιστικού μαγειρέματος και στην προσπάθειά τους να κρύψουν από την ΕΕ το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σε χθεσινό τους δημοσίευμα, οι New York Times αναφέρουν ότι «οι τρεις θάνατοι έχουν σοκάρει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, παρότι οι διαδηλώσεις αποτελούν τρόπο ζωής στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες». «Παρότι στο επίκεντρο των πυρών βρέθηκε η βίαιη επίθεση μεμονωμένων ομάδων, η μοιραία τροπή που πήραν τα γεγονότα είχε άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές», σχολιάζουν οι NYT.

Οι Έλληνες βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν στο πλαίσιο 24ωρης γενικής απεργίας που οδήγησε σε καθήλωση των αεροπλάνων, των τρένων και των πλοίων, σε κλείσιμο των σχολείων των νοσοκομείων και των δημόσιων υπηρεσιών, μεταδίδει σήμερα το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle. Η οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ, παρότι έχει εκτιμηθεί ότι θα επιταχυνθεί, διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό από την αποτροπή της εξάπλωσης της οικονομικής κατάρρευσης που παρατηρείται στην Ελλάδα, επισημαίνει.

Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας αποτελούν πρώτο θέμα στα πρωινά δελτία ειδήσεων του αγγλόφωνου ειδησεογραφικού καναλιού της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV News), ενώ φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα γεγονότα προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των κινεζικών εφημερίδων και στις αρχικές σελίδες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι νεκροί, και 40 τραυματίες, ανάμεσά τους και 29 αστυνομικοί, είναι ο απολογισμός από τα βίαια επεισόδια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των ελληνικών μέτρων λιτότητας, αναφέρει το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Xinhua), προσθέτοντας ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, συνδικαλιστές και οι εκπρόσωποι των παραγωγικών επιμελητηρίων της χώρας καταδίκασαν το γεγονός, με τα μέλη του κοινοβουλίου να τηρούν ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα.

Παράλληλα, το CCTV News μετέδωσε στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο και στην Ακρόπολη. «Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, των οποίων οι μισθοί θα κοπούν σύμφωνα με το πρόγραμμα λιτότητας. Η Ακρόπολη είναι το πιο γνωστό από τα μνημεία της Ελλάδας, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σαν πλατφόρμα διαδηλώσεων κατά των κυβερνητικών μέτρων λιτότητας», σχολιάζει το κινεζικό κανάλι.

Τα επεισόδια στην Αθήνα είναι πρωτοσέλιδο στην αγγλόφωνη εφημερίδα «China Daily», ενώ στην ηλεκτρονική της σελίδα η εφημερίδα δημοσιεύει εκτός από τις ειδησεογραφικές αναφορές και 18 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, με γενικό τίτλο «Η απεργία “χτυπά” τη χρεωμένη Ελλάδα».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης "China Network TV" (CNTV) προβάλει επίσης χαρακτηριστικές εικόνες από τα γεγονότα, όπως μία με αστυνομικό που πεσμένος στο οδόστρωμα παλεύει με τις φλόγες.

«Στο χείλος της αβύσσου» η Ελλάδα καθώς οι ταραχές αφήνουν πίσω τους θύματα, σχολιάζει η People's Daily Online, χρησιμοποιώντας απόσπασμα από την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δημοσιεύει φωτογραφία αστυνομικών που απωθούν διαδηλωτές.

«Παραμένει ασαφές κατά πόσον η Ελλάδα θα είναι τελικά πρόθυμη να δεχθεί πολυετή δημοσιονομική τιμωρία και ύφεση για να τακτοποιήσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, λαμβανομένης υπόψιν της ευρείας κοινωνικής αντίθεση στα μέτρα λιτότητας», σχολιάζει οικονομικός αναλυτής της «Capital Economics», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας South China Morning Post, του Χογνκ Κονγκ.

Προτεινόμενα για εσάς