ΝΑΤΟ: Εκάμφθησαν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για Ράσμουσεν

Σάββατο, 04 Απριλίου 2009 16:42
UPD:19:45
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

A- A A+

Σε συμφωνία για την ανάληψη της θέσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ από τον Δανό πρωθυπουργό, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, κατέληξαν σήμερα οι ηγέτες των χωρών - μελών της Συμμαχίας, αφού πρώτα έκαμψαν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, μετέδωσε το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Όπως είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συμφωνία επιτεύχθηκε χάρη στις «εγγυήσεις» που προσφέρθηκαν στην ¶γκυρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Την οριστικοποίηση της επιλογής Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Σέφερ, κατά το πέρας της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο. «Ο καθένας μας είναι πλήρως πεπεισμένος πως ο Ανγκες Φογκ Ράσμουσεν είναι η καλύτερη επιλογή για τη Συμμαχία», τόνισε ο Σέφερ. «Αισθάνομαι πως αυτό με τιμά αφάνταστα», απάντησε ο Ράσμουσεν, που βρισκόταν στο πλευρό του Σέφερ.

Όπως διευκρίνισε ο απερχόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ, η απόφαση για την επιλογή του κ. Ράσμουσεν ήταν ομόφωνη, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει αρχικά, η τουρκική πλευρά. «Η αίσθηση της ανάγκης για ενότητα ήταν αυτή που μας οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας στο πρόσωπο του Ράσμουσεν», σημείωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Ο νέος γγ του ΝΑΤΟ θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Αυγούστου. Οπως έκανε γνωστό κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κοπεγχάγη, ο 56χρονος Ράσμουσεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας του στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος. Πιθανότερος διάδοχός του στην πρωθυπουργία είναι ο συνεργάτης του από το Φιλελεύθερο Κόμμα, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, 44 ετών, νυν υπουργός Οικονομικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή