Σύνοδος ΝΑΤΟ: Χωρίς Σίλβιο η πρωινή τελετή

Σάββατο, 04 Απριλίου 2009 12:48
UPD:19:35
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

A- A A+

Χωρίς τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι άρχισε η πρωινή τελετή για την 60ή επέτειο της ίδρυσης του ΝΑΤΟ, στη γέφυρα ανάμεσα στις δύο όχθες του Ρήνου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν απασχολημένος, μιλώντας στο κινητό του, με αποτέλεσμα η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ να αρχίσει την τελετή χωρίς αυτόν. Συνοδευόμενη από τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών της Συμμαχίας, η κ. Μέρκελ περπάτησε στη γέφυρα που ενώνει το Κελ, στη γερμανική όχθη, με το Στρασβούργο, στη γαλλική όχθη, όπου τους περίμενε ο Νικολά Σαρκοζί. Η γέφυρα συμβολίζει την συνδιοργάνωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ από το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και τον ευρωπαϊκό άξονα της συμμαχίας που επιθυμούν να συγκροτήσουν Γαλλία και Γερμανία.

Στη συνέχεια οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επρόκειτο να συμμετάσχουν σε τελετή, αποτίοντας φόρο τιμής στους νεκρούς και τους τραυματίες των νατοϊκών επιχειρήσεων, ενώ αργότερα θα ποζάρουν για την οικογενειακή φωτογραφία.

Την ίδια ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη του Στρασβούργου, προσπαθούν να εμποδίσουν την προσέγγιση των αντινατοϊκών διαδηλωτών, οι οποίοι ωστόσο σε μικρές ομάδες κατάφεραν να πλησιάσουν το κέντρο της γαλλικής πόλης.

Ομάδες 150-200 ατόμων σχηματίσθηκαν σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας της Αλσατίας από νωρίς το πρωί και κατόρθωσαν να φθάσουν σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από τις κόκκινες ζώνες της πόλης , που είναι αποκλεισμένες με μεταλλικά φράγματα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους εμποδίσουν .

Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από το κέντρο της πόλης. Αστυνομικά αυτοκίνητα έχουν λάβει θέσεις στους μεγάλους οδικούς άξονες, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται αργά, ενώ ελικόπτερα πετούν επάνω από την πόλη.

Στόχος των αντινατοϊκών διαδηλωτών είναι να εμποδίσουν τις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ με πράξεις πολιτικής ανυπακοής, ενώ μεγάλη διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα, κατά την οποία 30.000 - 60.000 διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία μέχρι την Γέφυρα της Ευρώπης, μακριά από το κέντρο της πόλης του Στρασβούργου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή