Oυάσινγκτον: Δεν επείγει το θέμα του γ.γ.

Διαβουλεύσεις με τους Τούρκους
Σάββατο, 04 Απριλίου 2009 12:55
UPD:19:35
A- A A+

Η Ουάσινγκτον εκτιμά πως δεν επείγει η επίλυση της διαφοράς σχετικά με την επιλογή του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Στρασβούργο, δήλωσε σήμερα αμερικανική πηγή.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα συμμετέχει στη συζήτηση αυτή και θα δούμε πού θα ολοκληρωθεί", δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει λάβει δημοσίως θέση για το πρόσωπο που θα τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας.

Η Τουρκία επανέλαβε την αντίθεσή της στην υποψηφιότητα του Δανού πρωθυπουργού Αντες Φογκ Ράσμουσεν για τη θέση του γ.γ..

Γερμανός αξιωματούχος κατέστησε χθες σαφές ότι μόνον η Τουρκία διαφωνεί με την υποψηφιότητα του Ράσμουσεν. "Είκοσι επτά χώρες μέλη υποστηρίζουν τον Ράσμουσεν. Συζητούμε με τους Τούρκους", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, είχε διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον Δανό πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, οι κ.κ. Γκιουλ κι Ομπάμα είχαν συνομιλίες επί μία ώρα, κατά τη διάρκεια των οποίων επενέβη κι ο Ράσμουσεν. Όπως υποστηρίζει το πρακτορείο, οι διαβουλεύσεις αυτές προκάλεσαν και την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών της Συνόδου.

Η άρνηση της Τουρκίας να εγκρίνει την τοποθέτηση του Ράσμουσεν στη θέση του γγ της Συμμαχίας προκάλεσε μία ιδιαίτερη αναταραχή σήμερα το πρωί κατά την τελετή της συμβολικής διάσχισης του ποταμού Ρήνου από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, όταν ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι αρνήθηκε να ακολουθήσει τους άλλους ηγέτες στον περίπατο πάνω στην γέφυρα ανάμεσα στις δύο όχθες Πασαρέλ ντε Ντε Ρίβ. Επισήμως, η ιταλική πλευρά τόνισε πως ο Μπερλουσκόνι ήταν απασχολημένος σε διαβουλεύσεις με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον διορισμό του Ρασμούσεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή