Αστεροειδείς και δεινόσαυροι

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017 07:00
UPD:11:38
REUTERS/ROBERT PRATTA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Αστεροειδής διαμέτρου πολλών χιλιομέτρων ετοιμάζεται να χτυπήσει με ισχύ 1 δισ. ατομικών βομβών. Η ηλιοφάνεια κινδυνεύει να χαθεί και ένας κόσμος σκοτεινός και κρύος θα επιτρέψει σε λίγα μόνο είδη να επιβιώσουν.

Ένας νέος «πυρηνικός χειμώνας» απειλεί τη Γη. Όχι, δεν είναι οι φυσικοί που προειδοποιούν. Είναι διανοούμενοι, φιλόσοφοι, πολιτικοί επιστήμονες.

Έναν κόσμο βυθισμένο στο σκότος, στον οποίο εξοντώνονται με μεθοδικότητα και χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις ολόκληρες κοινωνικές ομάδες, περιγράφει στο πολιτικό μυθιστόρημα «Μπλε άσπρο μαύρο» ο Καρίμ Αμελάλ.

Είναι ο κόσμος στον οποίο μία ακροδεξιά υποψήφια έχει σαρώσει στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας και πολύ απλά... εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Εξίσου ζοφερό το σκηνικό στο «La Presidente», όπου οι Φρανσουά Ντουρπέρ και Φαρίντ Μπουντζελάλ περιγράφουν τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάδειξη της Μαρίν Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου στην εξουσία.

Ποιοι της έχουν χαρίσει την εξουσία; Οι ξεχασμένοι των αγροτικών περιοχών, αλλά και οι μικρομεσαίοι των αστικών κέντρων, που δεν καρπώθηκαν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης. Οι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, αλλά και οι σπουδαγμένοι νέοι, που σκέφτηκαν να δοκιμάσουν κάτι «διαφορετικό» στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Όσοι πείστηκαν (εν απουσία λύσεων από τις έως τώρα κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις) ότι οι προοπτικές τους ανοίγουν με τα κλειστά σύνορα, ότι το μέλλον τους βρίσκεται σε προτάσεις του παρελθόντος. Τα ίδια τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα, που την άφησαν να θέσει την ατζέντα.

Οι δημοσκόποι θεωρούν ότι ένα τέτοιο σενάριο κινείται στη σφαίρα της φαντασίας. Όσο υψηλό και εάν είναι το ποσοστό της Λεπέν στον πρώτο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, θεωρείται αδιανόητο να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου, ανεξάρτητα από τον ποιον θα έχει απέναντί της.

Πολιτικοί αναλυτές, αλλά και hegde funds, τραπεζίτες και λοιπές δυνάμεις της αγοράς δεν είναι τόσο σίγουροι. Γι’ αυτό και έχουν σπεύσει να ενημερωθούν από υψηλόβαθμα στελέχη του Εθνικού Μετώπου αναλυτικά για τα σχέδιά του περί εξόδου από το ευρώ ή και συνολικά από την Ένωση.

Μετά την 23η Ιουνίου και την 8η Νοεμβρίου του 2016 κανείς δεν δικαιολογείται να υποδεχθεί την 7η Μαΐου το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών με την ίδια έκπληξη με την οποία υποδέχθηκαν τον αστεροειδή οι δεινόσαυροι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή