«Μητέρα των μαχών» το ασφαλιστικό

Η κυβερνητική ευστάθεια αναμένεται να δοκιμαστεί σκληρά
Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου 2015 12:58
UPD:15:07
SOOC/Alexandros Michailidis
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Την Τρίτη το βράδυ αναμένεται να περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση από τη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, το νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε το Σάββατο το βράδυ, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, κατά το Μαξίμου.

ΚΙ αυτό διότι αφ' ενός στα «κόκκινα» δάνεια η κυβέρνηση  «έσπρωξε» για το νέο έτος τη ρύθμιση των δύσκολων «κόκκινων» δανείων, όπως εκείνα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά για την πρώτη κατοικία, αφ' ετέρου η ρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, όπου είχαν υπάρξει ενστάσεις από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  δεν υπάρχει στο κατατεθέν νομοσχέδιο, συνεπώς θα έρθει κι αυτό στο εγγύς μέλλον με μορφή που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Το θέμα πάντως μόνο εύκολο δεν είναι, ενώ ήδη το μέλος της Λαϊκής Ενότητας και ευρωβουλευτής, εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο κοινοτικό Επίτροπο, για τη συμβατότητα της προωθούμενης ρύθμισης με τις κοινοτικές οδηγίες της Ε.Ε..

Στο Μαξίμου έχουν απόλυτη επίγνωση ότι από το νέο έτος στο ασφαλιστικό θα δοθεί «η μητέρα των μαχών». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος, «θα κριθεί συνολικά η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα στη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Τα μηνύματα που έχει το Μαξίμου δείχνουν ότι η ισχνή πλειοψηφία των 153 βουλευτών  θα δοκιμαστεί σκληρά, την ώρα που το κουαρτέτο των θεσμών και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες «έριξε» στο τραπέζι  «μαξιμαλιστικά αιτήματα που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν δεκτά από την ελληνική κυβέρνηση».

Από τον τρόπο λοιπόν που θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση και από το πόσο πίσω είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι θεσμοί θα κριθεί και η δυνατότητα να περάσουν τα μέτρα από τη Βουλή. Ο πρωθυπουργός πάντως, μετά τις γιορτές, θα επαναφέρει τα θέμα της εθνικής συναίνεσης, αυτή τη φορά με πιο επιτακτικό τρόπο.

Όπως είπε το Σάββατο ο κ. Τσίπρας, στο «άνοιγμα» των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, «συνεδριάζουμε σε μια πυκνή περίοδο πολιτικών μαχών και εξελίξεων. Η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση, η προσφυγική κρίση και οι διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία, αλλά και η ρωσοτουρκική διένεξη, διαμορφώνουν ένα σύνθετο και ρευστό σκηνικό, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση καταφέρνει να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και αναλαμβάνει ρόλο εξισορροπητικό και διαμεσολαβητικό».

Αυτή η σταθερότητα την οποία επικαλείται ο Πρωθυπουργός, στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι «απειλείται» από  το ασφαλιστικό και το επόμενο διάστημα το Μαξίμου θα επιχειρήσει να «εκμεταλλευτεί» τις όποιες εσωτερικές αντιφάσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση - κάτι που θα εξαρτηθεί και από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών την επόμενη Κυριακή - και στο ΠΑΣΟΚ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή