Απόσταση κυβέρνησης - θεσμών για τα «κόκκινα» δάνεια

Αισιοδοξία στο Μαξίμου για συμφωνία ακόμη και την ύστατη ώρα
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015 19:22
UPD:20:07
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για τα ίδια στελέχη το πραγματικό διακύβευμα είναι το ασφαλιστικό όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τη θέση του για καμία οριζόντια μείωση στις βασικές συντάξεις (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών ώστε μέχρι αύριο Παρασκευή που θα αποχωρήσει το κουαρτέτο από την Αθήνα, οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων.

Ο στόχος είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, όταν και κλείνει το ευρωκοινοβούλιο για τις γιορτές των Χριστουγέννων να εκταμιευθεί και η δεύτερη υποδόση του 1 δισ.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει διαφωνία τόσο ως προς το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, όσο και ως προς την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ειδικότερα για την εκχώρηση ή μη του μάνατζμεντ της εταιρείας.

Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο δηλώνουν αισιόδοξα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ενώ δεν σχολιάζουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση έχει ζητήσει παράταση για μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων όντας αποφασισμένη να μην κάνει πίσω. Όπως λένε χαρακτηριστικά «οι διαφορές παρότι σημαντικές δεν είναι τέτοιες που να οδηγήσουν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις».

Για τα ίδια στελέχη το πραγματικό διακύβευμα είναι το ασφαλιστικό όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να μην κάνει πίσω από τη θέση του για καμία οριζόντια μείωση στις βασικές συντάξεις.        

Εξάλλου, αυτό επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το κουαρτέτο των Θεσμών, λέγοντας ότι ισχύει «η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα προστατεύσουμε τις συντάξεις και θα προχωρήσουμε σε μια δίκαιη μεταρρύθμιση».

Ωστόσο και στο θέμα του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων τα πράγματα δεν είναι ανέφελα για την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή. Ήδη το πρωί ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης δήλωσε ότι δεν ψηφίζει ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με ξένο μάνατζμεντ και πώληση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή