Ταραχές στην Αίγυπτο

STREAM
Ενεργό:1065ημέρες| Ενημερώσεις:1520
 
 
Συνεχής κάλυψη
01/07/2013 - 16:27GRAPHIC
01/07/2013 - 17:24ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Eπιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποίησαν σήμερα στην πρωτεύουσα Κάιρο αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Ομάδες διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι, προέβησαν σε λεηλασίες στο κτήριο ενώ έβαλαν και φωτιές. Πληροφορίες αναφέρουν πως από την Κυριακή σε συγκρούσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τέσσερις υπουργοί, που δεν ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σε έκφραση συμπάθειας, όπως φαίνεται, προς τους διαδηλωτές.

REUTERS
02/07/2013 - 00:30VIDEO

Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι, στην περιοχή γύρω από το αρχηγείο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στο Κάιρο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι αντίπαλοι του Μόρσι κατά τη διάρκεια της νύχτας κατάφεραν να κάμψουν την ασφάλεια του εξαώροφου κτιρίου και να εισβάλλουν στο εσωτερικό του. Εκσφενδόνισαν έπιπλα, έγγραφα, κλιματιστικά και πορτρέτα του Μόρσι. Στη συνέχεια, οι υποστηρικτές του Μόρσι επανέκτησαν τον έλεγχο και μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες για ελεύθερους σκοπευτές που τοποθετήθηκαν για την προστασία του κτιρίου.

Youtube
02/07/2013 - 00:30VIDEO

Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στην πλατεία Ταχρίρ στον απόηχο των μεγαλύτερων διαδηλώσεων στην ιστορία της Αιγύπτου. Υπολογίζεται ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους σε όλη τη χώρα. Στις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του προέδρου Μόρσι, τουλάχιστον 16 άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε όλη τη χώρα. Τέσσερις υπουργοί της διακυβέρνησης Μόρσι παραιτήθηκαν υπό το βάρος των διαδηλώσεων. «Μόρσι δεν βλέπεις ότι η χώρα βυθίζεται; Πρέπει να το καταλάβεις, ο λαός δεν σε θέλει πια» δήλωσε ένας από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Στους δρόμους παρεμένουν και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι για να στηρίξουν τον πρόεδρο. «Το μέγεθος των χθεσινών συγκεντρώσεων είναι φυσιολογικό. Όπως ξέρετε μόνο τα μέλη του πρώην Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος την περίοδο Μουμπάρακ ήταν 3 εκατομμύρια. Είναι λοιπόν φυσικό οι διαδηλώσεις να έχουν μεγάλο όγκο. Πρέπει όμως να είναι ειρηνικές», ανέφερε ένας από τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι. *Τελεσίγραφο παραίτησης* Το κίνημα της «εξέγερσης» (Τάμαροντ στα αραβικά) κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί μέχρι αύριο απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

Youtube
02/07/2013 - 01:30VIDEO

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Πανηγυρική ατμόσφαιρα από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Το 48ωρο τελεσίγραφο του στρατού στον πρόεδρο Μόρσι γεμίζει αισιοδοξία τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν σαφής, ο στρατός θα αναλάβει δράση για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας αν δεν εισακουστούν τα αιτήματα των διαδηλωτών. Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Σίσι συναντήθηκε με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό. Οι ένοπλες δυνάμεις επεμβαίνουν καθιστώντας τη θέση τους ξεκάθαρη. Στρατιωτικά ελικόπτερα που έφεραν τη σημαία της Αιγύπτου πέταξαν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ. Το πλήθος ζητωκραυγάζει. Το μήνυμα είναι σαφές. Όλα δείχνουν ότι η Αίγυπτος, δύο χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη και ένα χρόνο μετά τις εκλογές, βρίσκεται ενώπιον μιας νέας πολιτικής αλλαγής. Δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν 15 άνδρες της φρουράς του αντιπροέδρου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών έξω από το σπίτι του. Το γεγονός αρνήθηκε επισήμως η οργάνωση.

Youtube
02/07/2013 - 09:30VIDEO

Ο ένας χρόνος εξουσίας των «Αδελφών Μουσουλμάνων» μοιάζει με αιώνα. Η ηρεμία δεν επήλθε ποτέ, αναταραχή σε όλες τις μεγάλες πόλεις και τίποτα απ' όσα περίμεναν οι Αιγύπτιοι με τη ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ δεν επετεύχθη. Ο Μοχάμεντ Μόρσι καλλιέργησε μεγάλες προσδοκίες, τις οποίες ο ίδιος αργότερα φρόντισε να μην υλοποιεί. Σταδιακά ξεκίνησε να χάνει και τα ερείσματά του μέσα στην κυβέρνηση αφού οι συνεργάτες του διαφωνούσαν με τις επιλογές του. «Είναι φυσικό ο πρώτος Πρόεδρος μετά την επανάσταση να πρέπει να πολεμήσει. Το φορτίο του είναι βαρύ και κανείς δεν το αμφισβητεί. Λένε πως έχουν την λύση, ετοιμάζονται για την αναγέννηση της χώρας και πως έχουν την απάντηση σε κάθε πρόβλημα της Αιγύπτου. Αν ισχύει δείξτε το» υποστηρίζει ο Άχμεντ Μαχέρ, επικεφαλής του κινήματος νεολαίας της 6ης Απριλίου. Το κίνημα της 6ης Απριλίου δημιουργήθηκε για να ρίξει τον Μουμπάρακ και τώρα βρίσκεται απέναντι και στον Μόρσι. Στηρίζει το νέο επαναστατικό ρεύμα και τα μέλη της συμμετείχαν ενεργά στην συλλογή των 22 εκατομμυρίων υπογραφών για να εγκαταλείψει την εξουσία η κυβέρνηση Μόρσι. Εκτός από την πολιτική διχόνοια και τον περιορισμό των ελευθεριών, η καθημερινότητα των Αιγυπτίων επιδεινώθηκε. Για να γεμίσει κάποιος βενζίνη το αυτοκίνητό του, πρέπει να περιμένει πέντε ώρες. «Η λύση για τον Μόρσι είναι να πει: "σας ευχαριστώ, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτή τη χώρα" και να φύγει. Δεν είναι ντροπή να παραδεχθεί ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα» λέει μία Αιγύπτια. Η ανεργία καλπάζει, η αιγυπτιακή λίρα πέφτει κι ανεβαίνει ο πληθωρισμός. Ψωμί, φρούτα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν εκτοξευθεί. «Αν κάτι κόστιζε πριν μία λίρα, τώρα έχει φτάσει 4 ή 5. όταν εγώ βγάζω 500 ή 600 λίρες τί να κάνω; Να πάρω 1 κιλό φρούτα το μήνα;» λέει ένας Αιγύπτιος. Τα ταμεία του κράτους αδειάζουν αφού οι βασικοί πυλώνες εσόδων όπως ο τουρισμός διέρχεται έντονη κρίση. Η τουριστική βιομηχανία προ τριετίας έφερνε το 25% των συναλλαγματικών αποθεμάτων και συνιστούσε το 12% του ΑΕΠ. Μόνο το 2011 η κάμψη έφτασε σ

Youtube
Φόρτωση...