Αίγυπτος: Διορία 48 ωρών για επίλυση της κρίσης δίνει στον Μόρσι ο Στρατός

Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2013 18:08
UPD:22:03
REUTERS/IBRAHEEM ABU MUSTAFA

Οι ένοπλες δυνάμεις προειδοποιούν πως ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

A- A A+

Παρέμβαση στην έκρυθμη κατάσταση με τις αιματηρές ταραχές που σημειώνονται στη χώρα τις τελευταίες μέρες έκανε ο αιγυπτιακός στρατός.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου διεμήνυσε στους πολιτικούς ότι έχουν στη διάθεσή τους 48 ώρες για να επιλύσουν την πολιτική κρίση, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο στρατός θα προσφέρει τον δικό του «οδικό χάρτη για το μέλλον» της χώρας.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Σε ανακοίνωση την οποία ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαρακτήρισε τις μαζικές διαδηλώσεις που σημειώθηκαν χθες Κυριακή, με κεντρικό αίτημα να παραιτηθεί ο ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, μια «χωρίς προηγούμενο» έκφραση της λαϊκής βούλησης.

Ξέσπασμα χαράς στην πλατεία Ταχρίρ

Αμέσως μετά χιλιάδες διαδηλωτές ζητωκραύγασαν και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Αιγύπτου, όταν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα του στρατού πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το Κάιρο, ανεμίζοντας τη σημαία της Αιγύπτου.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Οι διαδηλωτές στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έξω από το προεδρικό μέγαρο χαιρέτισαν με αυτό τον τρόπο την ανακοίνωση του στρατού. Σύμφωνα με πολλούς από τους διαδηλωτές η ανακοίνωση του στρατού ουσιαστικά σηματοδοτεί την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

«Είναι μια σπουδαία δήλωση», είπε ο Σάγεντ, ένας 40χρονος επιχειρηματίας, μιλώντας στην πλατεία Ταχρίρ. «Ο Μόρσι θα έχει φύγει σε δυο ημέρες», πρόσθεσε.

«Ο Μόρσι δεν είναι πλέον ο πρόεδρός μας, ο Σίσι είναι μαζί μας», φώναζαν άλλοι διαδηλωτές.

Λίγο αργότερα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας στο Facebook αναφερόταν πως ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων μαζί με τον πρωθυπουργό Χισάμ Καντίλ.

Στη σελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας αναρτήθηκε και φωτογραφία που απεικονίζει τον Μόρσι με τον Καντίλ και τον στρατηγό Σίσι να κάθονται σε πολυθρόνες χαμογελώντας, όμως δεν είναι σαφές το πότε ελήφθη η φωτογραφία.

Το βράδυ μαζική διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη στην πλατεία Ταχρίρ, με αίτημα την παραίτηση του αιγύπτιου Προέδρου.

Επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

Νωρίτερα, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Κάιρο πραγματοποίησαν επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην οποία ανήκει ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ομάδες διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του Μόρσι, προέβησαν σε λεηλασίες στο κτήριο ενώ έβαλαν και φωτιές.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι οι ένοπλοι που επιτέθηκαν στα κεντρικά της γραφεία πέρασαν την «κόκκινη γραμμή» και ότι το κίνημα εξετάζει την ανάληψη δράσης για την υπεράσπισή του.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκεχάντ ελ Χαντάντ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι Αιγύπτιοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια και θα ανέχονται επιθέσεις στους θεσμούς τους.

«Είναι πολύ επικίνδυνο μια οντότητα στην κοινωνία να προσφεύγει στη βία ως μέσο αλλαγής, επειδή μπορεί να δελεάσει και άλλους να πράξουν το ίδιο. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είναι μια πειθαρχημένη οργάνωση», σημείωσε, κατηγορώντας τις δυνάμεις ασφαλείας ότι δεν προστάτευσαν τα κεντρικά γραφεία της.

Το απόγευμα παράλληλα έγινε γνωστό πως άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου συνέλαβαν σήμερα 15 ένοπλους σωματοφύλακες του ανώτατου στελέχους της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ αλ Σάτερ, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.

Μέλη της οικογένειας του Σάτερ τηλεφώνησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα και ανέφεραν ότι το σπίτι του δέχεται επίθεση.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι άνδρες των δυνάμεών τους ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με φρουρούς όταν επιχείρησαν να τους συλλάβουν για παράνομη οπλοκατοχή.

Το πού βρίσκεται ο Σάτερ δεν είναι αυτή τη στιγμή γνωστό. Θεωρείται από πολλούς μια από τις πιο κραταιές προσωπικότητες στο ισλαμιστικό κίνημα –αν όχι η ισχυρότερη–, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2012, αφού είχε φυλακιστεί επί των ημερών του ανατραπέντα πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

Την ίδια ώρα η κύρια σουνιτική αρχή, το θεολογικό πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ του Καΐρου, εξέφρασε ανησυχία για την παρουσία ενόπλων στις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την χώρα με αίτημα την παραίτηση του Μόρσι.

«Το Αλ Άζχαρ παρακολουθεί με βαθιά ανησυχία αυτό που συμβαίνει, ιδιαίτερα τις πληροφορίες για τα θύματα και την σύλληψη ανθρώπων που διακινούσαν όπλα, οι οποίοι φαίνεται ότι διείσδυσαν στις ειρηνικές διαδηλώσεις", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Αλ Άζχαρ, στην οποία εκφράζει φόβους για ένα "νέο λουτρό αίματος».

Και ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από την Κυριακή σε συγκρούσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τέσσερις υπουργοί, που δεν ανήκουν στη Μουσουλμανική Αδελφότητα υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, σε έκφραση συμπάθειας, όπως φαίνεται, προς τους διαδηλωτές.

Διορία και από το κίνημα Τάμαροντ στον Πρόεδρο της Αιγύπτου

Νωρίτερα, το κίνημα Τάμαροντ κάλεσε τον πρόεδρο της Αιγύπτου να εγκαταλέιψει την εξουσία μέχρι αύριο, απειλώντας με την οργάνωση εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK

«Δίνουμε στον Μοχάμεντ Μόρσι προθεσμία μέχρι την Τρίτη 1 Ιουλίου στις 17.00 (τοπική ώρα) για να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει στους θεσμούς του κράτους να οργανώσουν πρόωρες προεδρικές εκλογές» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τάμαροντ και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στο Ιντερνετ. Σε περίπτωση άρνησης, "αύριο στις 17.00 θα ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής».

Το κίνημα Τάμαροντ (εξέγερση στα αραβικά), που έχει την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της μη θρησκευτικής, φιλελεύθερης και της αριστερής αντιπολίτευσης βεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 22 εκατομμύρια υπογραφές για την προκήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών, δηλαδή αριθμό μεγαλύτερο από τον αριθμό των ψηφοφόρων του Μοχάμεντ Μόρσι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 (13,23 εκατομμύρια).

Το κίνημα Τάμαροντ οργάνωσε τις μεγάλες χθεσινές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων "εκατομμύρια" Αιγύπτιοι, σύμφωνα με τον στρατό, πραγματοποίησαν πορείες σε όλη τη χώρα με την ευκαιρία της πρώτης επετείου από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον πολιτικό πρόεδρο στην Αίγυπτο.

Στην ανακοίνωση το κίνημα καλεί τον στρατό, την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα "να λάβουν σαφή θέση στο πλευρό της λαϊκής βούλησης που εκπροσωπείται από τα πλήθη" των χθεσινών διαδηλώσεων.

Το Τάμαροντ απορρίπτει την έκκληση για διάλογο που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος Μόρσι. "Είναι αδύνατον να αποδεχθούμε ημίμετρα. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στον ειρηνικό τερματισμό της εξουσίας των Αδελφών Μουσουλμάνων και του εκπροσώπου τους του Μοχάμεντ Μόρσι", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτοσυγκράτηση ζητεί ο Ομπάμα

REUTERS

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Αίγυπτο να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και παρότρυνε την κυβέρνηση του προέδρου Μόρσι να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση και να κάνει περισσότερα για να τεθούν σε ισχύ οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βοήθεια προς τη χώρα στηρίζεται σε κριτήρια αυτού του είδους.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Τανζανία, τρίτο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική, ο πρόεδρος Ομπάμα πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την βία στην Αίγυπτο και κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν για μια ειρηνική λύση.

Ο αμερικανός πρόεδρος δεν εξέφρασε κάποια σαφή άποψη όσον αφορά τα αιτήματα της αντιπολίτευσης να αποχωρήσει ο Μόρσι από την εξουσία, αλλά κάλεσε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να φέρει την ομόνοια την χώρα.

«Αυτό που είναι σαφές σήμερα, είναι ότι, μολονότι ο κ. Μόρσι εκλέχθηκε δημοκρατικά, θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να δημιουργήσει τις συνθήκες στις οποίες ο καθένας θα έχει το αίσθημα ότι ακούγεται η φωνή του» στην Αίγυπτο, κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόθεση σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην Αίγυπτο τις επόμενες 48 ώρες, και πρόσθεσε ότι ακόμη «μελετά» την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

«Είμαστε στη διαδικασία της εξέτασης της ανακοίνωσης. Δεν είμαστε εντελώς βέβαιοι τι πρόκειται να συμβεί (. . .) τις επόμενες 48 ώρες, κι έτσι δεν θα ήθελα να κάνω καμιά υπόθεση», είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

«Θα έλεγα πάντως ότι υποστηρίζουμε –όπως έχει πει ο πρόεδρος (των ΗΠΑ)– τη διαδικασία μετάβασης της Αιγύπτου στη δημοκρατία και αυτή η διαδικασία προϋποθέτει συμβιβασμούς από όλους. Ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα βρουν έναν τρόπο να εργαστούν ειρηνικά για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα».

Φόβοι για επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή 

Πάντως, το δεύτερο μεγαλύτερο σε κοινοβουλευτική ισχύ ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι φοβάται την επάνοδο του στρατού στην πολιτική ζωή μετά την ανακοίνωση του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

Το κόμμα Νουρ πιστεύει πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου από τον διχασμό ανάμεσα στους ισλαμιστές που κυβερνούν και τους αντιπάλους τους, δήλωσε ο Χάλεντ Αλάμ Εντίν, ανώτατο στέλεχος του κόμματος, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Αχράμ. «Αλλά έχουμε φόβους για την επιστροφή του στρατού για άλλη μια φορά στo πολιτικό προσκήνιο σε κυρίαρχο ρόλο», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή