Την αναθεώρηση του στόχου για έσοδα αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στo 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο του Δεκεμβρίου συμφώνησαν χθες τρόικα και ΤΑΙΠΕΔ κατά τη χθεσινή καταληκτική διαπραγμάτευση.
Την αναθεώρηση του στόχου για έσοδα αποκρατικοποιήσεων για το 2013 στo 1,6 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ, όπως προβλεπόταν στο μνημόνιο του Δεκεμβρίου συμφώνησαν χθες τρόικα και ΤΑΙΠΕΔ κατά τη χθεσινή καταληκτική διαπραγμάτευση.
Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου τόνιζε χθες ότι σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών το επιπλέον 1 δισ. ευρώ των εσόδων μετακυλίεται για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για το 2014 αυξάνονται από το 1,9 δισ., που προβλεπόταν στην αρχή του χρόνου, στα 2,9 δισ. ευρώ.
Χρονική επανατοποθέτηση
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ αλλά και η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, η οποία συνδέεται με την πώληση ποσοστού από την εταιρία αερίου, επανατοποθετούνται χρονικά για το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου. Το ίδιο διάστημα αναμένεται να εισπραχθούν και τα έσοδα από τη σύμβαση παραχώρησης στην οποία θα προχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο για την Εγνατία Οδό. Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι τα έσοδα από την πώληση ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και Εγνατία θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014, ενώ συμπλήρωσε πως φαίνεται να υπάρχει πρόοδος σχετικά με την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Μάλιστα, τόνισε ότι ήδη υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ ΟΠΑΠ και Intralot.
Μείωση στο προβλεπόμενο εφάπαξ
Η σύμβαση μεταξύ των δύο εταιρειών υπεγράφη σήμερα το πρωί και σε σχέση με την αρχική έχει επιτευχθεί μείωση στο εφάπαξ επενδυτικό κόστος κατά 2 εκατ. ευρώ, στα 27,5 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο η χρονική διάρκεια των 3+2 ετών όσο και οι υπόλοιπες οικονομικές παράμετροι παρέμειναν αμετάβλητες.
Ο υπολογισμός για την επίτευξη του στόχου για έσοδα 1,6 δισ. ευρώ βασίζεται στο γεγονός ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα εισπραχθούν τόσο τα 188 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση για 12 χρόνια της διαχείρισης της εταιρείας των κρατικών λαχείων στην κοινοπραξία ΟΠΑΠ - Intralot όσο και των 652 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία EMMA DELTA.
Αναμενόμενα έσοδα μέχρι το τέλος του έτους
Μέχρι και το Δεκέμβριο αναμένεται επίσης να έχουν εισπραχθεί τα έσοδα ύψους 430 εκατ. ευρώ από την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρκη Socar, τα 41 εκατ. ευρώ από την πώληση τεσσάρων ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και περίπου 180-200 εκατ. ευρώ από την πώληση του 6% στο ΟΤΕ που κατέχει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, από την πλευρά του, επισήμανε ότι στο νέο Μνημόνιο θα υπάρξει αναφορά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ, οι οποίες συμμετείχαν μέχρι πρότινος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Οπως είπε, οι δύο αμυντικές βιομηχανίες θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν εν λειτουργία, να συγχωνευτούν και στη συνέχεια να αποφασιστεί εκ νέου η αξιοποίησή τους.
Προσφυγή στο ΣτΕ
Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μηνύσεις απαντούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών στο μέτρο του claw back. Η γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών αμφισβητεί τα στοιχεία που δόθηκαν στην τρόικα και ζητά να δοθούν τα αναλυτικά στοιχεία υποβολών νοσηλίων για κάθε πάροχο για το 2012 και το πρώτο εξάμηνο του 2013. Εξουσιοδότησε επίσης τη διοίκηση της Ενωσης να προχωρήσει σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εξαιρουμένων των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Εντατικής Θεραπείας.
Απαίτηση άμεσης πληρωμής ληξιπρόθεσμων
Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών απαιτούν την άμεση πληρωμή των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών του Οργανισμού, δηλαδή τα νοσήλια που τους οφείλει από το Δεκέμβριο 2012 έως και το Μάρτιο 2013, τα οποία είναι ήδη ληξιπρόθεσμα, και το υπολειπόμενο 10% των λογαριασμών όλου του 2012, συνολικού ύψους πάνω από 250 εκατ. ευρώ.
Τμηματικά η δόση
Η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ύψους 8,1 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να καταβληθεί σε πολλά τμήματα, δήλωσε χθες ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν.
«Είναι πιθανό, αλλά όχι βέβαιο. Ολα εξαρτώνται από το εάν και κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί», είπε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα, Ολι Ρεν, μιλώντας κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην πόλη Μικέλι την ιδιαίτερη πατρίδα του. Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου από τη διεθνή τρόικα των δανειστών της (Ε.Ε., ΔΝΤ, ΕΚΤ) τη Δευτέρα. Οι πιστωτές έχουν απειλήσει να «παγώσουν» τη δόση αυτή, εάν η Ελλάδα καθυστερήσει να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν για όσο χρειάζεται», τόνισε ακόμη ο κ. Ρεν.
Αισιοδοξία για τις διαβουλεύσεις
Την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς, και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προβάλλει σε ανταπόκρισή της η «Wall Street Journal», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός σκόπελος, που θα πρέπει να ξεπεραστεί, αυτός των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.
Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απειλήσει στο πρόσφατο παρελθόν τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας. Οπως τονίζεται, αν και το πιο πιθανό είναι να βρεθεί μια κάποια λύση τη Δευτέρα, η Ελλάδα έχει κάποιες λύσεις στη διάθεσή της, τουλάχιστον για τη διάρκεια του καλοκαιριού, αν δεν αποφασιστεί η εκταμίευση ολόκληρης της δόσης, όπως -για παράδειγμα- η εκταμίευση ενός τμήματος του ποσού. «Σε μια χώρα στην οποία η ασφάλεια του κυβερνητικού έργου μοιάζει να είναι το βασικό διακύβευμα, η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών όσον αφορά την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εισαγωγή ενός συστήματος στη βάση της αξιοκρατίας και όχι των προνομιών ή της μονιμότητας» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, τόνισε ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά η Ελλάδα που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε ένα «προβληματικό» σχέδιο διάσωσης. «Υπάρχουν αδυναμίες εκ μέρους της Ελλάδας (στην εφαρμογή του προγράμματος), αλλά εσείς υπονοείτε ότι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε είναι τέλειο, κάτι που απέχει πολύ από την πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η χώρα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, μολονότι έχει ασκηθεί κριτική στο πρόγραμμα από το ίδιο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από ξένες κυβερνήσεις.