Την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της στο 43ο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της ανατολικής Ελβετίας.
Την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον στον κόσμο εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της στο 43ο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της ανατολικής Ελβετίας.
Προυπόθεση για ένα καλύτερο μέλλον, είπε, είναι οι ηγέτες να υιοθετήσουν τις αξίες και τις αρχές της συνεργασίας σε μια νέα στιγμή στην ιστορία.
Παράλληλα μίλησε για ένα μεγάλο όραμα για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος βασισμένο στις κατάλληλες αξίες, με αφορμή την υποχώρηση της οικονομικής κρίσης.
Το πρόβλημα της ανεργίας, σύμφωνα με την ίδια, είναι ζωτικής σημασίας για πολλά κράτη ενώ μίλησε ιδιαίτερα για την ανεργία στον γυναικείο πληθυσμό.
Στην ομιλία της η Κρ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε τέλος και στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις επόμενες γενιές και ζήτησε από τους ηγέτες να αναλάβουν δράση.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ζου Μιν, υπογράμμισε πως ο κλάδος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών «έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμη» για να εξυγιανθεί.
Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα παραμένουν σύνθετα και η σκιώδης τραπεζική εξακολουθεί να λειτουργεί εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, επεσήμανε το κορυφαίο στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ.
Για το λόγο αυτό, κάλεσε τους τραπεζίτες και τις ρυθμιστικές αρχές να συνεργαστούν πιο στενά. «Τα τελευταία χρόνια προσπαθήσαμε να λύσουμε τόσα πολλά [θέματα] αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα στο τραπέζι». «Η πρόοδος δεν είναι ομοιογενής», τόνισε.
«Με όλες αυτές τις διαφωνίες, η διάρθρωση της χρηματοοικονομικής αγοράς δεν έχει αλλάξει σημαντικά. Προς το παρόν, δεν είμαστε πιο ασφαλείς», προειδοποίησε ο κ. Μιν, επισημαίνοντας την υψηλή έκθεση που εξακολουθεί να έχει η παγκόσμια οικονομία στον εν λόγω κλάδο. Συνολικά, ο τραπεζικός κλάδος αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 60% της ετήσιας παγκόσμιας παραγωγής.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές τράπεζες εγκαταλείπουν τις παραδοσιακές τραπεζικές δραστηριότητες και στρέφονται στις κεφαλαιαγορές. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο, προειδοποιεί ο κ. Μιν, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση απέδειξε ότι όταν οι τράπεζες στηρίζονται στις αγορές για να χρηματοδοτήσουν τις χορηγήσεις και άλλες δραστηριότητες, αντί για τα χρήματα των καταθετών, καθίστανται ευάλωτες.
Το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε, τέλος, ότι οι ρυθμιστικές αρχές και οι τραπεζίτες δεν συνεργάζονται όσο θα έπρεπε. «Ο διάλογος σχετικά με το εάν χρειάζεται αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο ή εάν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ήδη πολύ αυστηρό είναι σημαντικός, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να συνεργαστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με τις εποπτικές αρχές για να καταλήξουν».
Νωρίτερα, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε από το Νταβός πεπεισμένος για το γεγονός ότι οι Βρετανοί θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν γίνει δημοψήφισμα για το θέμα αυτό.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος, οι Βρετανοί πολίτες θα αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ και θα συνεισφέρουν στην οικοδόμηση του μέλλοντός της», δήλωσε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε σήμερα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. πριν το τέλος του 2017 εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του 2015.
Πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρώτα θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ένωση και μετά θα θέσει το ερώτημα της παραμονής στους κόλπους της ή όχι ενώπιον του λαού.