Δημοψήφισμα για την Ε.Ε. υποσχέθηκε ο Κάμερον

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013 10:28
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέβιντ Κάμερον εκφωνεί στο Λονδίνο την πολυαναμενόμενη ομιλία του για τη σχέση της χώρας του με την Ε.Ε.

 

A- A A+

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε. πριν το τέλος του 2017 εφόσον το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές του 2015.

«Θα είναι ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής ή όχι», δήλωσε ο κ. Κάμερον στην πολυαναμενόμενη ομιλία του για τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., τερματίζοντας έτσι μήνες σεναριολογίας για το ζήτημα.

Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρώτα θα επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ένωση και μετά θα θέσει το ερώτημα της παραμονής στους κόλπους της ή όχι ενώπιον του λαού.

«Ήμασταν πάντα ευρωπαϊκή δύναμη και θα παραμείνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της Ε.Ε. ως «ενεργό και αφοσιωμένο» μέλος της, εφόσον όμως γίνουν ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη.

«Δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού.»

Ντέιβιντ Κάμερον

«Δεν θέλω να σηκώσουμε τις γέφυρες και να αποσυρθούμε από τον κόσμο. Δεν είμαι οπαδός του απομονωτισμού», είπε ο κ. Κάμερον.

Μία νέα Ε.Ε. πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε πέντε αρχές, όπως διευκρίνισε: ανταγωνιστικότητα, ευελιξία, επιστροφή εξουσιών στα κράτη-μέλη, δημοκρατική λογοδοσία και δικαιοσύνη.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της με την Ε.Ε. κυρίως λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, καθώς, όπως είπε, η εμβάθυνση της ένωσης δεν είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όταν θα έχουμε διαπραγματευθεί μία νέα συμφωνία, θα δώσουμε στον βρετανικό λαό ένα δημοψήφισμα με το πολύ απλό ερώτημα της παραμονής ή όχι στην Ε.Ε. υπό αυτούς τους νέους όρους», δήλωσε.

«Ήρθε η ώρα για τον βρετανικό λαό να εκφράσει τη γνώμη του. Είναι καιρός να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα για τη Βρετανία και την Ευρώπη», είπε.

REUTERS
Ομιλία Κάμερον για την Ε.Ε.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ε.Ε.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ε.Ε. προέρχεται από «αυτούς που απορρίπτουν τις νέες ιδέες ως αιρετικές», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η απογοήτευση στη Βρετανία βρίσκεται «στο υψηλότερο σημείο της μέχρι σήμερα».

«Εάν δεν ανταποκριθούμε στις προκλήσεις, υπάρχει κίνδυνος να αποτύχει η Ευρώπη και οι Βρετανοί να σπεύσουν προς την έξοδο», προειδοποίησε. «Δεν επιθυμώ απλώς μία καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία. Θέλω μία καλύτερη συμφωνία και για την Ευρώπη».

 «Η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει “α λα καρτ”»

Η δέσμευση του κ. Κάμερον να αναθεωρήσει τον ρόλο της Βρετανίας στους κόλπους της Ε.Ε. και να ζητήσει την στήριξη των ψηφοφόρων μέσω δημοψηφίσματος θα υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, δήλωσε ο φιλο-ευρωπαϊστής αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Νικ Κλεγκ.

REUTERS

«Χρόνια αβεβαιότητας εξαιτίας μίας παρατεταμένης, ερμηνευμένης στρεβλά επαναδιαπραγμάτευσης της θέσης μας στην Ευρώπη δεν είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, καθώς πλήττεται η ανάπτυξη και η απασχόληση», δήλωσε ο κ. Κλεγκ στην τηλεόραση του BBC.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί "να γίνει α λα καρτ”» δήλωσε από την πλευρά τουο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. «Ελπίζουμε ότι οι Βρετανοί θα έχουν θετική συμβολή στην Ευρώπη. Ομως, η Ευρώπη, ας δεχθούμε ότι είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα. Μπαίνει κάποιος στην ομάδα αυτή, αλλά από τη στιγμή που είναι σ΄αυτήν δεν μπορεί να πει ότι παίζει ράγκμπι», τόνισε ο κ. Φαμπιούς.

«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τις επιθυμίες της Βρετανίας αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι και άλλες χώρες έχουν άλλες επιθυμίες και ότι πρέπει να βρούμε έναν δίκαιο συμβιβασμό», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Δεν μπορεί να επιτραπεί στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιλέγει ό,τι θέλει.

Γκίντο Βεστερβέλε

«Η Γερμανία θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει ένα ενεργό και εποικοδομητικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Όμως δεν μπορεί να τού επιτραπεί να επιλέγει ό,τι θέλει», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη, όχι λιγότερη ολοκλήρωση.

Η Ε.Ε. έχει ανάγκη τη Βρετανία ως «πλήρες μέλος», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Έχουμε ανάγκη ένα Ηνωμένο Βασίλειο που να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ, που να μην μένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Ντόβερ», αναφέρει ο κ. Σουλτς στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο βρετανικός Τύπος

 Η υπόσχεση του κ. Κάμερον για δημοψήφισμα χειροκροτείται από τον λαϊκό βρετανικό Τύπο, αλλά οι υπόλοιπες εφημερίδες κάνουν λόγο για «ριψοκίνδυνο» στοίχημα.

«Η Βρετανία θα έχει το δημοψήφισμά της για την Ευρώπη», ανακοινώνει θριαμβευτικά στην πρώτη σελίδα της η Daily Express, κάνοντας λόγο για μια «νίκη στη σταυροφορία» της εναντίον «των Βρυξελλών και των παρεμβάσεών τους».

Η Sun, η οποία διεξήγε επίσης εκστρατεία για να διεξαχθεί δημοψήφισμα, εκφράζει κι αυτή την ικανοποίησή της και την ελπίδα πως η ομιλία του κ. Κάμερον θα είναι «η αρχή του τέλους» της βρετανικής συμμετοχής στην Ε.Ε.

«Θα είναι η πρώτη φορά που εκατομμύρια ψηφοφόροι θα μπορέσουν να πουν τη γνώμη τους για την Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα για την κοινή αγορά το 1975», υπενθυμίζει η Daily Mail.

Η Daily Telegraph αναρωτιέται αν «η προοπτική ενός δημοψηφίσματος στο μέλλον, στο οποίο ο Κάμερον θα διεξαγάγει εκστρατεία υπέρ της παραμονής στους κόλπους της ΕΕ, θα είναι επαρκής για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες» των ευρωσκεπτικιστών συντηρητικών.

Η Guardian κάνει λόγο από την πλευρά της «για τη στιγμή της αλήθειας για έναν άνθρωπο που αποφεύγει τον κίνδυνο», ο οποίος «αμφιταλαντευόταν και δίσταζε» σχετικά με τη στάση που θα κρατούσε στο θέμα αυτό.

Το σχέδιό του «κρύβει πολλές παγίδες», υπογραμμίζει η εφημερίδα, διότι οι βρετανοί επιχειρηματίες μπορούν «να υψώσουν τη σημαία της εξέγερσης». Ο κ. Κάμερον θα πρέπει εξάλλου να αντιμετωπίσει την οργή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών εταίρων του στους κόλπους του συνασπισμού, οι οποίοι είναι ευρωπαϊστές, καθώς και την αντίδραση των ευρωπαίων εταίρων του, εξηγεί.

Οι Financial Times απηχούν τις ανησυχίες των επιχειρηματικών κύκλων. «Είναι μια στρατηγική υψηλού κινδύνου, η οποία θα θέσει σε δοκιμασία τη βούληση του Παρισιού και του Βερολίνου να αποδεχθούν μια αναθεώρηση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε.»

Οι Times κάνουν επίσης λόγο για «ομιλία κλειδί» της θητείας του Κάμερον. Το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού, γράφουν, «εξαρτάται από δύο πράγματα: μια πλήρη νίκη των συντηρητικών το 2015 και τη βούληση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, να γράψουν νέους κανονισμούς για την ευρωζώνη (...) οι οποίοι θα επιτρέψουν στον κ. Κάμερον να αποσπάσει παραχωρήσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξή του».

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή