Σκληρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ για τις βολές που εξαπέλυσε με αφορμή την υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή Φώτη Μανούση για τον πρώην υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη δίνει με δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.
Παράλληλα, δίνει και αναλυτικά στοιχεία για το χρονικό της υπόθεσης.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Χατζηγάκης εξαπολύει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζοντας πως κατηγορεί τη Δικαιοσύνη «αβασάνιστα, αναιτιολόγητα και αβάσιμα -κατά πάγια τακτική της» και της καταλογίζει
«αίσθημα ελλείψεως στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας, με κύρια χαρακτηριστικά την προσφυγή στην ανακρίβεια και στην κακοπιστία».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επαναλαμβάνει πως όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς και σημειώνει ότι στην υπόθεση των καταγγελιών του κ. Μανούση δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ή διάθεση συγκάλυψης ευθυνών και στοιχείων, δεδομένου, όπως αναφέρει, ότι η δικαστική έρευνα συνεχίζεται από τακτικό ανακριτή. Παράλληλα δηλώνει βέβαιος πως «με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς που κινήθηκε η προκαταρκτική εξέταση, θα κινηθεί και η ανάκριση».
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους τους ανεύθυνους ισχυρισμούς περί προσπάθειας «συγκάλυψης σκανδάλων», «συσκότισης» και «αδικαιολόγητης καθυστέρησης» εκ μέρους της κυβέρνησης, προσθέτει και δίνει αναλυτικά στοιχεία για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης:
«1) Στις 27 Απριλίου 2007 ο τότε Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Α.Π. και υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά.
2) Η αναφορά διαβιβάστηκε αμέσως από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Εφετών η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την ανέθεσε στον Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο τον Μάιο του 2007.
3) Εξετάστηκαν μάρτυρες και ζητήθηκαν αποδειχτικά στοιχεία από τον κ. Μανούση. Στη συνέχεια ο αρμόδιος Εισαγγελέας ζήτησε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, διαδικασία η οποία, ως γνωστόν, είναι χρονοβόρα και παρ' όλα αυτά πραγματοποιήθηκε τάχιστα..
4) Τον Ιούνιο του 2008, βάσει του ανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, παραγγέλθηκε άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παναγιώτη Ζαχαρίου για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος.
5) Στις 2/07/2008 ασκήθηκε ποινική δίωξη και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 20ο Τακτικό Ανακριτή Αθηνών και η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
6) Στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου δεν προέκυψαν από την διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση. Εάν υπήρχαν στοιχεία, ο Τακτικός Ανακριτής θα διαβίβαζε τη δικογραφία στη Βουλή.
7) Εκτός από την ανωτέρω, τον Οκτώβριο του 2006, είχε σχηματισθεί και άλλη δικογραφία, στη Ρόδο, με αφορμή αναφορές κατά παντός υπευθύνου προς τον Εισαγγελέα Ρόδου, για τον διαγωνισμό σχετικά με τα πλοία της άγονης γραμμής και την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε προσωπικά ο ίδιος ο Εισαγγελέας Ρόδου.
Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης ο Εισαγγελέας Ρόδου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μη πολιτικών προσώπων, για τα οποία έκρινε ότι προέκυπταν ποινικές ευθύνες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Επίσης υπέβαλε τα στοιχεία με το υπ. αριθμ. 284/24.4.07 έγγραφό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στην Βουλή.
Η δικογραφία χρεώθηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιο Κονταξή ο οποίος, μετά από έρευνα, αποφάνθηκε:
α) ότι ούτε μία ποινική καταγγελία υπήρξε από τον οποιονδήποτε κατά του Αριστοτέλη Παυλίδη, και
β) τα καταγγελλόμενα δεν στοιχειοθετούσαν την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Παυλίδη.
Για το λόγο αυτό ο κ. Κονταξής επέστρεψε τη δικογραφία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου προκειμένου να συσχετιστεί με άλλη δικογραφία που εκκρεμούσε στην ανάκριση.
Ως εκ τούτου η απλή αναφορά στο όνομα του τότε Υπουργού δεν δικαιολογούσε την διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή.
Η διαδικασία της διαβιβάσεως των δικογραφιών από τον Εισαγγελέα του Α.Π. θεσμοθετήθηκε, όταν διαπιστώθηκε από τους προηγούμενους Προέδρους της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη και κ. ¶ννα Μπενάκη, πως αβασάνιστα υποβάλλονταν στη Βουλή δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων με την απλή αναφορά του ονόματός τους.
Κατόπιν αυτού ο τότε Εισαγγελέας του ΑΠ κ. Λινός εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, βάσει της οποίας οι δικογραφίες που απευθύνονται στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλλονται στην Εισαγγελία του ΑΠ για περαιτέρω έλεγχο της καταρχήν ύπαρξης στοιχείων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων από συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο».