Χωρίς τους επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς άρχισε λίγο μετά τις 12:10 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και της χώρας».
Χωρίς τους επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς άρχισε λίγο μετά τις 12:10 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με θέμα «Ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την πορεία της οικονομίας και της χώρας».
«Αντίπαλός μας είναι οι αγορές», ήταν η πρώτη φράση του Πρωθυπουργού, πριν από την επίσημη έναρξη του Συμβουλίου.
Ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προσήλθε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη. Πρώτος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς, ακολούθησε ο κ. Καρατζαφέρης και αμέσως μετά στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασαν ο Πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής», ο Πρωθυπουργός εκτός από την αναλυτική ενημέρωση για όσα οδήγησαν στη συμφωνία με την "τρόικα" με στόχο τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας και τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, θα επιμείνει στην ανάγκη να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης, καθώς -όπως σημειώνεται- πρέπει να υπάρξει ένα ελάχιστο περιβάλλον κοινωνικής ηρεμίας και ανοχής, δεδομένου ότι η προσπάθεια για τη σωτηρία της οικονομίας τώρα αρχίζει.
Ο κ. Παπανδρέου θα επαναφέρει στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις που είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το 2004 όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ αυτών, η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, με την προώθηση δομικών αλλαγών, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και του εκλογικού συστήματος, η μείωση του αριθμού των βουλευτών και η προσαρμογή του τρόπου εκλογής τους στη νέα δομή της χώρας που θα επέλθει με την εφαρμογή του "Καλλικράτη", η αλλαγή του νόμου "Περί ευθύνης Υπουργών", η αντιμετώπιση ζητημάτων της λεγόμενης "χαμηλής διαφθοράς" στη Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.
Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται για μία ακόμη φορά να υπογραμμίσει την ανάγκη αναπτυξιακών πολιτικών στην οικονομία, ενώ θα ζητήσει η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική, ώστε να γίνει αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης έχει απευθύνει έκκληση για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας, ενώ για τη στάση των κομμάτων της Αριστεράς σχολίασε: «Η Αριστερά έχει πάρει τις δικές της αποφάσεις. Πρέπει και όλοι εμείς οι άλλοι να πάρουμε τις δικές μας».
«Είναι προφανές ότι η Αριστερά ψάχνει τη δική της ευκαιρία μέσα από την κρίση την οποία προσπαθεί να μετατρέψει σε χάος. Η αστική δημοκρατία πρέπει να αντιπαρατάξει τη λογική, την ευθύνη και τις δημοκρατικές διαδικασίες», παρατήρησε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης.
Το «όχι» του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, ενώ και στο εσωτερικό του ΣΥΝ η απόφαση του κ. Τσίπρα ήγειρε τη σφοδρή κριτική της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».
Προσχηματική χαρακτήρισε τη στάση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, και σημείωσε: "Δυστυχώς, η μόνη συμβολή τους στην τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού είναι για άλλη μια φορά η πλήρης άρνηση, καθώς και ο μη σεβασμός των δημοκρατικών θεσμών".
ΣΥΝ: Κριτική για το «όχι» από την Ανανεωτική Πτέρυγα
Την αντίθεσή της στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΝ να αρνηθεί την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξέφρασε εν τω μεταξύ η Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ.
«Η άρνηση αυτή δίνει την εικόνα μιας αριστεράς που φυγομαχεί, δεν έχει εμπιστοσύνη στις θέσεις της, στην αντοχή τους στο διάλογο, ειδικά στην κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα με την επιβολή των μονόπλευρων οικονομικών μέτρων. Την ώρα που οι αγώνες των εργαζομένων και οι κινητοποιήσεις τους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση και υπογραμμίζεται:
«Ιδιαίτερα, μετά τη δολοφονία των τριών εργαζομένων, η άρνηση συμμετοχής στη σύσκεψη δίνει επιχειρήματα σε όσους επιδιώκουν να καλλιεργηθεί η εικόνα μιας αριστεράς που υποτιμά την έκρηξη της βίας και την αφήνει εκτεθειμένη στις συκοφαντικές επιθέσεις των αντιπάλων της».
Σύμφωνα με την Ανανεωτική Πτέρυγα, «η πρωτοφανής κοινοβουλευτική μεθόδευση αλλαγής ψηφισμένου νομοσχεδίου, δε δικαιολογεί την απόφαση αποχής. Στη κορυφαία σύσκεψη η ηγεσία του ΣΥΝ θα είχε τη δυνατότητα να θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις εξαιρετικά κρίσιμες εξελίξεις για τον τόπο.»
«Η διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής, η τυφλή βία, οι θεσμοί που πλήττονται, το όλο οικονομικό πρόβλημα και οι προτάσεις διεξόδου θα ήταν η δική μας ατζέντα. Θα μπορούσε επίσης να τεθεί και να καταδικαστεί η κοινοβουλευτική εκτροπή της Παρασκευής», καταλήγει η ανακοινωση.