Οι πιθανότητες εντοπισμού επιζώντων είναι πολύ λίγες δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί αναφερόμενος στους 228 επιβαίνοντες στο αεροσκάφους της Air France που χάθηκε από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια πτήσης από Βραζιλία για Παρίσι.
Αεροσκάφος της Air France με 216 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα που χάθηκε από τα ραντάρ θεωρείται ότι συνετρίβη αφού έπεσε σε ζώνη ισχυρών αναταράξεων στον Ατλαντικό Ωκεανό, κατά τη διάρκεια πτήσης από Βραζιλία για Παρίσι, ενώ πιθανολογείται ότι χτυπήθηκε από κεραυνό.
Οι πιθανότητες να εντοπιστούν επιζώντες είναι πολύ λίγες, δήλωσε το βράδυ ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί από το αεροδρόμιο του Ρουασί, όπου επισκέφθηκε τους συγγενείς των αγνοουμένων http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/01/1671827.htm .
Με ανακοίνωσή της, η Air France ανέφερε ότι το αεροπλάνο, τύπου Airbus 330-200, που εκτελούσε την πτήση AF 447 από το Ρίο ντε Τζανέιρο και με προορισμό το Παρίσι, έπεσε σε καταιγίδα περίπου τέσσερις ώρες μετά την απογείωση και μετά από λίγο έστειλε αυτόματο μήνυμα ότι παρουσίασε βραχυκύκλωμα στις 02.14 ώρα Γκρίνουιτς, περίπου 15 λεπτά μετά από ισχυρές αναταράξεις. Αναλυτές περιγράφουν το αεροσκάφος σαν υπερσύγχρονο.
«Η συντριβή οφείλεται πιθανώς σε συνδυασμό συγκυριών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος ενδεχομένως επλήγη από κεραυνό.
Το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός Ζαν Λουί Μπορλού δήλωσε πως αν το αεροσκάφος πετούσε μέχρι τώρα, θα είχαν τελειώσει τα καύσιμα, «οπότε πρέπει να φανταστούμε το χειρότερο σενάριο». Συμπλήρωσε ότι το αεροσκάφος είχε χαθεί και από τα στρατιωτικά ραντάρ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αεροπειρατείας. «Για την ώρα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι έγινε», δήλωσε.
To αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το Ρίο ντε Τζανέιρο στις 19.00 τοπική ώρα και ήταν προγραμματισμένη να προσγειωθεί στις 11.15. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιο ήταν το τελευταίο σημείο που εντοπίστηκε.
Σύμφωνα με το Associated Press, η πολεμική αεροπορία της Βραζιλίας διενεργεί έρευνα κοντά στο νησί Φερνάντο ντε Νορόνια στον Ατλαντικό Ωκεανό, 360 χλμ από τις ακτές της Βραζιλίας.
Ανώνυμη πηγή δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «δεν υπάρχει καμία ελπίδα» για το αεροσκάφος.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι πιλότοι διατηρούν επαφή με τα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας όσο πετούν πάνω από τον Ατλαντικό μέσω ασύρματου κάθε 20 με 30 λεπτά, καθώς τα ραντάρ δεν εντοπίζουν το σήμα πέρα από 200 με 300 μίλια από την ακτή.
«Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό του αεροσκάφους» ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ενημερώθηκε σήμερα το πρωί για τη διακοπή της επικοινωνίας με το αεροσκάφος, εξέφραζε την έντονη ανησυχία του με έκτακτο ανακοινωθέν.
Η Air France ανακοίνωσε ότι οι συγγενείς των ανθρώπων που ταξίδευαν με την πτήση AF 447 έχουν μεταφερθεί σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ.
Η Βραζιλία είχε δύο μεγάλα αεροπορικά δυστυχήματα το 2006 και το 2007, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των πτήσεων στη χώρα.
Τον Ιούλιο του 2007 σκοτώθηκαν οι 187 επιβάτες και 12 άνθρωποι στο έδαφος, όταν αεροσκάφος της ΤΑΜ συνετρίβη στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο. Το Σεπτέμβριο του 2006, αεροσκάφος της Gol συνετρίβη στη ζούγκλα του Αμαζονίου μετά από πρόσκρουση με μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 154 επιβαίνοντες.
Το τελευταίο μεγάλο δυστύχημα με αεροπλάνο της Air France έγινε το 2000, όταν υπερηχητικό Concorde συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το Σαρλ ντε Γκωλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 109 επιβαίνοντες, καθώς και τέσσερις στο έδαφος.
Reuters, BBC, CNN, Associated Press, Γαλλικό πρακτορείο