Την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες για το κλίμα, με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών όπως η αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα, επισημαίνει η κορυφαία βρετανική επιστημονική ακαδημία Royal Society, σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.
Η αποκαλούμενη γεωμηχανική δεν προσφέρεται για μία ταχεία λύση του προβλήματος, αλλά ενδέχεται να αποδειχθεί απαραίτητη για την αποφυγή της καταστροφής του πλανήτη και κατά συνέπεια χρήζει μεγαλύτερης έρευνας, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Στην έκθεση, τονίζεται, ωστόσο, ότι τέτοιες τεχνολογίες δεν αποτελούν εναλλακτική λύση στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
«Τίποτα δεν πρέπει να μας αποτρέψει από την προτεραιότητα να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και από το να εξασφαλίσουμε ότι η σύνοδος του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη θα οδηγήσει σε πραγματική πρόοδο», επεσήμανε ο πρόεδρος της Royal Society Μάρτιν Ρις.
«Εάν, όμως, η μείωση αυτή φέρει πολύ λίγα αποτελέσματα, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θα υπάρξουν σίγουρα πιέσεις για την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος στη Βρετανία κ. Τζον Μπέντιγκτον προειδοποίησε για ενδεχόμενο «δύσκολων κλιματικών καταστάσεων και εκπλήξεων», χαρακτηρίζοντας την τεχνολογίες αυτές «μέρος της λύσης».
«Υπάρχει ένα τεράστιο ερωτηματικό σχετικά με το κατά πόσον θα συμφωνηθούν επαρκείς δράσεις στην Κοπεγχάγη, κατά πόσον θα είναι επαρκείς», είπε.
Οι τεχνολογίες της γεωμηχανικής διακρίνονται σε εκείνες που αφαιρούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και σε εκείνες που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα.
Προς το παρόν, αυτές οι τεχνολογίες περιορίζονται εντός των τειχών των εργαστηρίων και στην έκθεση της Royal Society διατυπώνεται η έκκληση για δεκαετές βρετανικό ερευνητικό πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων στερλινών, δεκαπλάσιου σε σχέση με τον σημερινό.
Την ανάγκη προσφυγής στη γεωμηχανική τόνισε ο κ. Τζέιμς Ουίλσντον, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Νομίζω ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ανεπαρκούς προόδου όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών και ότι ενδέχεται να χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη των συμβατικών μειώσεων των εκπομπών», είπε.
Στην έκθεση προτάσσονται τα βήματα για την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, καθώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της συγκέντρωσης υπερβολικών ποσοτήτων αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα και κατά συνέπεια αντιμετωπίζουν όχι μόνο το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρόβλημα των όλο και περισσότερο όξινων υδάτων των ωκεανών.
Στην περίπτωση έκτακτης κατάστασης, ωστόσο, με διαφορετικό, θερμότερο κλίμα του πλανήτη, ενδέχεται να χρειαστεί η ανάκλαση μέρους της ηλιακής ακτινοβολίας, ψεκάζοντας, παραδείγματος χάρη, την ατμόσφαιρα με αερολύματα με υψηλές ανακλαστικές ιδιότητες, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ