ΕΕ: Μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2009 17:47
UPD:19:19
A- A A+

Για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο μείωσε, το 2008, η Ευρωπαϊκή Ενωση τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κυρίως λόγω της πιο περιορισμένης οικονομικής δραστηριότητας συνεπεία της οικονομικής ύφεσης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).

«Πρόκειται για ένα έγκαιρο μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο, ενόψει της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας.

Οι βασικοί λόγοι για τη μείωση των εκπομπών ήταν οι λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων στον τομέα της ενέργειας, τη βιομηχανία και τις μεταφορές, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της EEA.

Οι 15 χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν αναλάβει στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου του Κιότο δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μείωσαν, το 2008, τις εκπομπές κατά 1,3% σε σχέση με το 2007.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει «τα αποτελέσματα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης που ξεκίνησε το 2008 και τα οποία οδήγησαν σε περιορισμό της βιομηχανικής παραγωγής και σε περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας στη βιομηχανία και, κατά συνέπεια, μείωσαν τις μεταφορές φορτίων», τονίζεται στην ανακοίνωση της EEA.

Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος θα επιβεβαιωθούν τον Ιούνιο του 2010 και δεν λαμβάνουν υπόψη τους αλλαγές στη χρήση γης.

Σύμφωνα με την EEA, oι εκπομπές στην Ευρώπης των 27 - για την οποία δεν υπάρχει στόχος σύμφωνα με το Κιότο καθώς τα 12 καινούργια μέλη δεν υπέγραψαν τη συμφωνία από την αρχή - μειώθηκαν, πέρυσι, κατά 1,5%, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη των 15 υποχώρησαν, το 2008, σε επίπεδα περίπου 6,2% χαμηλότερα σε σχέση με το έτος βάσης 1990 και σε επίπεδα 10,7% χαμηλότερα στην Ευρώπη των 27.

«Αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία συνιστούν μια επιπλέον επιβεβαίωση του ότι η ΕΕ βρίσκεται σε ακλόνητη τροχιά να επιτύχει το στόχο της σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, ακόμη κι αν κάποιος αναγνωρίσει ότι μέρος αυτής της μείωσης οφείλεται στην οικονομική επιβράδυνση», υπογράμμισε ο κ. Δήμας, προσθέτοντας ότι«υπάρχει ανάγκη περαιτέρω σταθεροποίηση αυτής της τάσης τα επόμενα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή