Ανώνυμη κλήση που αφορούσε στην υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης είχε δεχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο οργανισμός έχει ζητήσει να στηρίξει το παιδί και αναμένει την έγκριση και συναίνεση των γονέων και των ανακριτικών υπαλλήλων προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία κατάθεσής της.
Ανώνυμη κλήση που αφορούσε στην υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης είχε δεχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου το «Χαμόγελο του Παιδιού». Ο οργανισμός έχει ζητήσει να στηρίξει το παιδί και αναμένει την έγκριση και συναίνεση των γονέων και των ανακριτικών υπαλλήλων προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία κατάθεσής της.
Το ιστορικό
Ειδικότερα, όπως σημειώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε ανακοίνωσή του στις αρχές Σεπτεμβρίου δέχθηκε ανώνυμη κλήση, χωρίς να δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία, για να υποστηρίξει συμβουλευτικά και να κατευθύνει τους οικείους ανήλικης που είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από ενήλικο άνδρα.
Οι άνθρωποι του Οργανισμού έδωσαν άμεσα τις απαραίτητες κατευθύνσεις και ζήτησαν να μιλήσουν, τόσο με το ίδιο το παίδι, όσο και με τους γονείς του με στόχο να τους στηρίξουν. Ωστόσο σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το παιδί δεν ήθελε να μιλήσει και οι γονείς δεν επικοινώνησαν ποτέ με τη Γραμμή Βοήθειας και Υποστήριξης του Οργανισμού».
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μη έχοντας κάποιο στοιχείο κατηύθυνε την οικογένεια να επικοινωνήσουν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ανηλίκων και από τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του δεν ήταν δυνατή η συσχέτιση της κλήσης με την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.
«Σήμερα, και σε συνέχεια της δημοσιότητας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαπίστωσε και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το ιστορικό, ότι η κλήση που δέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 αφορούσε στην υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όπως επισημαίνεται ακόμη «ο Οργανισμός έχει ζητήσει να στηρίξει το παιδί, και μετά από σχετική σύσταση αναμένει την έγκριση και συναίνεση των γονέων και των αρμόδιων ανακριτικών υπαλλήλων προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η διαδικασία κατάθεσης της 12χρονης. Στη συνέχεια, η 12χρονη μπορεί να υποστηριχτεί στο θεραπευτικό κέντρο 'Το Σπίτι του Παιδιού', το πρώτο στην Ελλάδα Κέντρο Ημέρας για την εξατομικευμένη Παροχή Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους, θύματα κάθε μορφής κακοποίησης».
«Μένει μυστικό»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό επισημαίνει ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις και στα αδιέξοδα που βιώνουν τα παιδιά, αλλά και οι οικογένειές τους μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια έχοντας δωρεάν και άμεση πρόσβαση σε ενημέρωση και υποστήριξη. «Καθημερινά, παιδιά πεθαίνουν ψυχικά και σωματικά από τη φρίκη της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ αυτό συνεχίζει να ‘Μένει Μυστικό’» αναφέρει.
557 αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης το α' εξάμηνο του 2022
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο» μόνο το α’ εξάμηνο του 2022 ο Οργανισμός έλαβε 557 ανώνυμες και επώνυμες αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης που αφορούσαν στο σύνολο τους 964 παιδιά. Από αυτά τα 964 παιδιά, τα 14 - μόνο - αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Τα στατιστικά του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μιλούν από μόνα τους, πίσω από κάθε έναν από αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται μία οικογένεια, ένα παιδί που υποφέρει. Τους τελευταίους 17 μήνες «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 25 υποθέσεις εφήβων τα οποία έφυγαν από το σπίτι τους με στόχο να συναντήσουν ένα άτομο που γνώρισαν σε εφαρμογές Κοινωνικής Δικτύωσης. Το πρόβλημα είναι εδώ, είναι υπαρκτό.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» εδώ και 27 χρόνια δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καταθέτοντας 27 χρόνια τώρα συγκεκριμένες προτάσεις προς ανοιχτό διάλογο με αποκορύφωμα την Πανελλαδική Εκστρατεία 'Μένει Μυστικό', η οποία ως στόχο έχει να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις από τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα για την προστασία κάθε παιδιού από τη σεξουαλική κακοποίηση.
«Είναι απόλυτη ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα κατά πρόσωπο χωρίς να αρνούμαστε την πραγματικότητα ή να υποβιβάζουμε όσους μιλούν. Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει δίπλα μας: χρειάζεται θάρρος, διαρκής προσπάθεια και καλές πρακτικές για να αντιμετωπιστεί σωστά από όλους όσοι εμπλέκονται» τονίζει ο Οργανισμός.
Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. Η γραμμή είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά. Οι κλήσεις προς την Γραμμή 1056 είναι δωρεάν.
naftemporiki.gr