Έπειτα από 10 χρόνια και 6.4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο κυνήγι του κομήτη Τσουριούμοφ-Γερασιμένκο, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Ροζέτα απέχει πλέον λιγότερα από 500 χιλιόμετρα από το στόχο του και την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν.
Πρόκειται για το πρώτο σκάφος που θα μελετήσει ένα κομήτη από τόσο κοντινή απόσταση ενώ το Νοέμβριο θα απελευθερώσει ένα μικρότερο σκάφος, το Φιλαί (Philae) το οποίο θα είναι επίσης το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που θα προσεδαφιστεί στον πυρήνα ενός κομήτη, θα τρυπήσει την παγωμένη επιφάνειά του και θα εκτελέσει μία σειρά από επιστημονικές μετρήσεις.
“Είναι πρόκληση καθώς δεν έχει ξαναγίνει ποτέ” δήλωσε ο Ματ Τέιλορ, διευθυντής του προγράμματος εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
“Άλλες αποστολές είχαν περάσει από απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων και με μεγάλη ταχύτητα, εμείς όμως για πρώτη φορά θα συναντηθούμε με ένα κομήτη και θα τον συνοδεύσουμε καθώς αυτός πλησιάζει τον Ήλιο. Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως επίσης για πρώτη φορά θα έχουμε μια συσκευή που θα προσεδαφιστεί σε αυτόν”, κατέληξε.
Η Ροζέτα, συνολικού κόστους 1.3 δις ευρώ, εκτοξεύτηκε από τον πλανήτη μας το Μάρτιο του 2004, ξεκινώντας τον περίπλοκο “χορό” της ανάμεσα στον Ήλιο και τους πλανήτες, προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη βαρύτητά τους για τις διάφορες αλλαγές πορείας που χρειαζόταν ώστε να πλησιάσει τον κομήτη.
WWW.SPACE.COM
Τρεις διαφορετικές όψεις του κομήτη με διαφορά 2 ωρών η κάθεμια.
Για να αντέξουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του σκάφους το μακρύ ταξίδι, η Ροζέτα είχε πέσει σε χειμερία νάρκη για 957 ημέρες, από την οποία ξύπνησε επιτυχώς τον περασμένο Μάιο.
Ο κομήτης, μεγέθους περίπου 4 χιλιομέτρων, εκτελεί μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο κάθε 6.5 χρόνια.
Η ελλειπτική τροχιά του, τον φέρνει πέρα από την τροχιά του Δία κατά τη πιο μακρινή απόσταση από τον Ήλιο (απήλιο) και ανάμεσα στη Γη και στον Άρη κατά το περιήλιο.
Η Ροζέτα πλέον τον πλησιάζει με τη σχετική ταχύτητα λίγων μέτρων το δευτερόλεπτο, έτοιμη να “παγιδευτεί” από την ασθενική του βαρύτητα.
Η αποστολή αναμένεται να εκτελέσει τις καλύτερες μετρήσεις που έχουν γίνει ποτέ για τη σύσταση των κομητών, κάτι που θα δώσει στους επιστήμονες περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Ηλιακού μας Συστήματος.
Η λειτουργία της Ροζέτας έχει προγραμματιστεί να τερματιστεί το Δεκέμβριο του 2015, όταν και οι επιστημονικοί της στόχοι θα έχουν εκπληρωθεί.