Προχωρά η Μόσχα την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία για την ενσωμάτωση της κριμαϊκής χερσονήσου στη ρωσική επικράτεια.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε επισήμως τα δύο σώματα του ρωσικού κοινοβουλίου, τη Δούμα και το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς και την ρωσική κυβέρνηση για το αίτημα της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ενέκρινε ακόμη σχέδιο συνθήκης που εντάσσει την Κριμαία στη ρωσική επικράτεια. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν θα υπογράψει τη συνθήκη με τον ηγέτη της Κριμαίας.
Σε έγγραφο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί από τη ρωσική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να εγκρίνουν στη σχετική συνθήκη, την οποία και προτίθεται να επικυρώσει.
Ο κ. Πούτιν υπέγραψε χθες προεδρικό διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της ρωσόφωνης δημοκρατίας της Κριμαίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξή της στη ρωσική επικράτεια.
«Λαμβάνοντας υπ' όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστόπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του», αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος.
Το διάταγμα, που τέθηκε σε ισχύ άμεσα, αναφέρει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τη χερσόνησο ως ανεξάρτητο κράτος βάσει της «βούλησης του λαού της Κριμαίας».
Επίσης το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρότεινε και επίσημα η Ρωσία να «κάνει δεκτή την Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος (της Ρωσικής Ομοσπονδίας) με το καθεστώς της δημοκρατίας».
Σε ποιους επέβαλε κυρώσεις η Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ανακοίνωσε τον κατάλογο των 21 προσώπων σε βάρος των οποίων αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις, που περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίου και δέσμευση τυχόν περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών στην Ευρώπη.
Τα μέτρα της Ε.Ε. αφορούν τους εξής:
* Σεργκέι Αξιόνοφ. Εξελέγη «πρωθυπουργός της Κριμαίας» την 27η Φεβρουαρίου σε μια διαδικασία στη Βέρχοβνα Ράντα, την τοπική βουλή, που έγινε με την παρουσία φιλορώσων ενόπλων. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εκλογή του την 1η Μαρτίου. Είχε ενεργό ρόλο στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, το οποίο η Δύση και το Κίεβο χαρακτηρίζουν παράνομο.
* Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ. Πρόεδρος της βουλής της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και κάλεσε τους ψηφοφόρους να ταχθούν υπέρ της ανεξαρτησίας της.
* Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ. Αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης στην Κριμαία. Έπαιξε ρόλο στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τάχθηκε ενεργά υπέρ της ένταξης της Αυτόνομης Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.
* Ντενίζ Μπερεζόφσκι. Διορίστηκε διοικητής του πολεμικού ναυτικού της Ουκρανίας την 1η Μαρτίου 2014, αλλά ακολούθως ορκίστηκε πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας της Κριμαίας, παραβιάζοντας τον όρκο που έδωσε. Οι νέες αρχές της Ουκρανίας τον διώκουν για εσχάτη προδοσία.
* Αλεξέι Τσάλι. Αναδείχθηκε «δήμαρχος της Σεβαστούπολης» διά βοής την 23η Φεβρουαρίου 2014 και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της «ψηφοφορίας» αυτής. Τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Σεβαστούπολης ως χωριστής οντότητας στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου 2014.
* Πιοτρ Ζίμα. Διορίστηκε νέος επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Κριμαίας την 3η Μαρτίου από τον «πρωθυπουργό» Αξιόνοφ και αποδέχθηκε τον διορισμό. Παρείχε στοιχεία, περιλαμβανομένης μιας βάσης δεδομένων, στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονταν δεδομένα για ακτιβιστές του κινήματος της Μαϊντάν και για ακτιβιστές που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κριμαία. Συνέβαλε να εμποδιστούν οι νέες ουκρανικές αρχές να ελέγξουν την κατάσταση στην περιοχή. Την 11η Μαρτίου, μετά την δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας ασφαλείας της Κριμαίας, διορίστηκε επικεφαλής της.
* Γιούρι Ζερεμπτσόφ. Σύμβουλος του προέδρου της Βουλής της Κριμαίας. Από τους βασικούς οργανωτές του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου.
* Σεργκέι Τσέκοφ. Αντιπρόεδρος της Βουλής της Κριμαίας. Μαζί με τον Αξιόνοφ, ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την καθαίρεση της προηγούμενης κυβέρνησης της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας. Έπεισε τον Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ να συμμετάσχει σε αυτό, απειλώντας τον με καθαίρεση. Παραδέχθηκε δημόσια ότι βουλευτές της Κριμαίας προσκάλεσαν Ρώσους στρατιώτες να καταλάβουν το κοινοβούλιο της Κριμαίας. Ζήτησε δημόσια την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσία.
* Βίκτορ Οζέροφ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλείας και Άμυνας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Υποστήριξε δημόσια την 1η Μαρτίου, μιλώντας εξ ονόματος της Επιτροπής, την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ. Πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την 1η Μαρτίου 2014 υποστήριξε δημόσια την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Αντρέι Κλίσας. Πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικού Δικαίου στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (την Άνω Βουλή) της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την 1η Μαρτίου 2014 τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του δικαιολόγησε την ρωσική επέμβαση επικαλούμενος το ότι «ο πρόεδρος της Ουκρανίας» Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστηρίζει τη ρωσική επέμβαση στην Κριμαία για την «υπεράσπιση των πολιτών της Κριμαίας».
* Νικολάι Ριζκόφ. Μέλος της Επιτροπής Ομοσπονδιακών Υποθέσεων, της Πολιτικής για τις Περιφέρειες κ.ά. επιτροπών της Άνω Βουλής της Ρωσίας. Την 1η Μαρτίου 2014, ο Ριζκόφ τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Γεβγένι Μπούσμιν. Αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας. Την 1η Μαρτίου 2014 τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Αλεξάντερ Τοτούνοφ. Μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, Επιστημών και Πληροφόρησης της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Την 1η Μαρτίου, τάχθηκε δημόσια υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Όλεγκ Παντελέεφ. Πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της ρωσικής Βουλής. Τάχθηκε δημόσια την 1η Μαρτίου 2014 υπέρ της ανάπτυξης ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Σεργκέι Μιρόνοφ. Μέλος της Κρατικής Δούμας. Εισηγητής ενός νομοσχεδίου που επιτρέπει στη Ρωσική Ομοσπονδία να προσαρτά εδάφη άλλων κρατών χωρίς τη συγκατάθεση των κυβερνήσεών τους ή οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία, με το πρόσχημα της προστασίας των Ρώσων πολιτών.
* Σεργκέι Ζελεζνιάκ. Αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας. Υποστήριξε ενεργά την εμπλοκή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας. Ηγήθηκε προσωπικά διαδηλώσεων υπέρ της χρήσης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.
* Λεονίντ Σλούτσκι. Πρόεδρος της επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Τάχθηκε ενεργά υπέρ της εμπλοκής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας.
* Αλεξάντρ Βίτκο. Αντιναύαρχος, επικεφαλής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Θεωρείται υπεύθυνος για την κατάληψη ουκρανικού εδάφους από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
* Ανατόλι Σιντόροφ. Επικεφαλής της διοίκησης της δυτικής περιφέρειας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, μονάδες της οποίας έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία. Συνέβαλε προκειμένου οι αρχές στην Κριμαία να εμποδίσουν διαδηλώσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και της ενσωμάτωσης της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.
* Αλεξάντρ Γκαλκίν. Επικεφαλής της διοίκησης της νότιας περιφέρειας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, μονάδες της οποίας βρίσκονται στην Κριμαία. Ο Γκαλκίν είναι ως εκ της θέσης του επικεφαλής του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.