Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, ωστόσο είναι εμφανή τα πρώτα σημάδια επιτυχίας, ειδικά σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μιλώντας στη Βουλή μια ημέρα μετά από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.
Η κ. Μέρκελ κάλεσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να εφαρμόσουν τα προγράμματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα δομικά ελαττώματα της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.
«Είναι σαφές ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Ωστόσο βλέπουμε τις πρώτες επιτυχίες και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορεί να ξεπεραστεί οριστικά», είπε.
Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.
«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην Ε.Ε. μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενη στους όρους για την παροχή βοήθειας διερωτήθηκε «πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι' αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις. «Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους».
«Ανάγκη αλλαγών στις Συνθήκες»
Υποστήριξε ακόμη ότι οι αναγκαίες αλλαγές στις ευρωπαϊκές δομές δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουμε μια κατάσταση στην Ευρώπη όπου ο καθένας λέει ''μπορούμε να κάνουμε τα πάντα να εξελιχθούν, όμως το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, είναι οι συνθήκες''. Πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο δεν θα αναπτύξουμε μια Ευρώπη που να λειτουργεί», δήλωσε καταχειροκροτούμενη.
Αναγνώρισε ότι «μερικές φορές δύσκολο να περάσουν αλλαγές στις συνθήκες στο εσωτερικό των χωρών», ωστόσο επισήμανε ότι «όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, πρέπει να είναι έτοιμος να τροποποιήσει τη νομοθεσία σε ορισμένες αρμοδιότητες».
«Δεν μπορούμε να μένουμε ακίνητοι μέσα σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς... Αυτό δεν θα λειτουργήσει», τόνισε.
Η κ. Μέρκελ απέρριψε τις επικρίσεις που δέχεται η Γερμανία για τη στάση στην ΕΕ, σημειώνοντας: «Έχουμε στην Ευρώπη μια κατάσταση όπου κατηγορείται συχνά η Γερμανία πως αντιτίθεται σε ορισμένες εξελίξεις. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ανήκουμε σε αυτούς που λένε ότι οφείλουμε να κάνουμε τις συνθήκες να εξελιχθούν».
«Στο τραπέζι η προσφορά προς την Ουκρανία»
Παράλληλα, η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση της Ουκρανίας να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε., διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η προσφορά «εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι».
«Εκφράζω τη λύπη μου για την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει, ή τουλάχιστον να μην υπογράψει προς το παρόν» τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, αλλά «η προσφορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι», είπε απευθυνόμενη στους γερμανούς βουλευτές ενόψει του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στο τέλος της εβδομάδας.
Η καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. θα «μελετήσει και θα εξετάσει προσεκτικά» τις οικονομικές συμφωνίες με τη Ρωσία που υπογράφηκαν χθες, Τρίτη, στη Μόσχα από τον ουκρανό πρόεδρο.
Επέκρινε ωστόσο εκ νέου μια κατάσταση «στην οποία κάθε απόφαση που λαμβάνεται από μια χώρα η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία ερμηνεύεται συστηματικά ως απόφαση υπέρ της μιας ή της άλλης».
Χθες ο νέος γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε δηλώσει πως η οικονομική βοήθεια που πρότεινε η Ε.Ε. στην Ουκρανία για να την φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη ήταν ανεπαρκής.
Επίσκεψη στο Παρίσι
Μετά την επανεκλογή της για τρίτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί σήμερα το Παρίσι, συνοδευόμενη από το νέο υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ και στη συνέχεια θα κάνουν κοινές δηλώσεις (19.45 ώρα Ελλάδας).
Θα ακολουθήσει δείπνο, στη διάρκεια του οποίου θα προετοιμάσουν το αυριανό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών.