Οι Εικαστικοί Διάλογοι σπάνε τα «τείχη» και μεταμορφώνουν, από τις 7 Νοεμβρίου, το πάρκο αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον σπουδαίο μας ποιητή Κ.Π. Καβάφη.
Στους φετινούς Εικαστικούς Διαλόγους, τη δράση που για τρίτη φορά διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, οι Αθηναίοι καλούνται να έρθουν σε διάλογο με ψηφιακά έργα τέχνης που έχουν ως αφετηρία την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη. Δέκα σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) νέα, εντελώς πρωτότυπα έργα, με αφορμή την έκθεση, τα οποία παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές.
Με επιδίωξη τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, και ταυτόχρονα με σεβασμό απέναντι στον κοσμοπολιτικό χαρακτήρα της ζωής και του έργου του ποιητή, στους εικαστικούς που συμμετέχουν εφέτος στη δράση συγκαταλέγονται τρεις ξένοι και αρκετοί έλληνες που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό. Οι Εικαστικοί Διάλογοι προσκαλούν τους Αθηναίους σε ένα περίπατο μέσα στο πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η περιήγηση στο πάρκο γίνεται ταξίδι ανάμεσα σε έργα σύγχρονων ελλήνων και ξένων εικαστικών, που πραγματεύονται την παρουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης στο έργο του Κ. Π. Καβάφη.
«Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος» του Rick Myers.
Αναλυτικά, θα παρουσιαστούν τα έργα:
«Πίννα» (Αθανάσιος Αργιανάς), «Και τόση έντασις σ’ ελληνική φρασιολογία» (Μαρία Βαρελά), «Αντιόχεια» (Γιάννης Θεοδωρόπουλος), «Ενώπιον του αγάλματος του Ενδυμίωνος» (Rick Myers), «Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος» (Θοδωρής Προδρομίδης), «Aπ’ τον Καιρό» (Έρικα Σκούρτη), «Χρησμός» (Γιώργος Ταξιαρχόπουλος), «Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα» (Joana Hadjithomas – Khalil Joreige), «Εδώ ας σταθώ» (Μαριάννα Χριστοφίδου), «Αστικό Φωτοστέφανο» (Βασίλης Ψαρράς).
«Πίννα» του Αθανάσιου Αργιανά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της Κατερίνας Αθανασοπούλου «Αποδημία», που δημιουργήθηκε κατόπιν ανάθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο της δράσης Εικαστικοί Διάλογοι 2012 στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Lumen Prize στις 8 Οκτωβρίου 2013. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο και έχει στόχο την ανάδειξη των καλύτερων ψηφιακών έργων σε διεθνές επίπεδο.
«Αντιόχεια» του Γιάννη Θεοδωρόπουλου.
Πληροφορίες
Πάρκο Αναψυχής Ακαδημίας Πλάτωνος, διάρκεια έκθεσης: 7 Νοεμβρίου 2013 - 7 Ιανουαρίου 2014, επιμέλεια: Μαριλένα B. Καρρά. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12.00-18.00, είσοδος δωρεάν. naftemporiki.gr