Ποιητική βραδιά καβαφικής ψυχής και λόγου

Βραδιά λόγου και μουσικής, με τίτλο «O Καβάφης κι εγώ», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 11:22

Η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Νάσος Βαγενάς θα διαβάσουν αγαπημένα τους καβαφικά ποιήματα, στην ξεχωριστή βραδιά λόγου και μουσικής, με τίτλο «O Καβάφης κι εγώ».

A- A A+

Σε μια ποιητική εκδήλωση, αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, ποιητές διαφορετικών γενεών «συναντώνται» στο παρόν, αναδεικνύοντας τη σύνδεση του μεγάλου ποιητή με τη συλλογική ψυχή, μέσα από μια σειρά ιστορικών, ηδονικών και φιλοσοφικών ποιημάτων που αντλούν μνήμες από το παρελθόν.

Η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Νάσος Βαγενάς θα διαβάσουν αγαπημένα τους καβαφικά ποιήματα, στην ξεχωριστή βραδιά λόγου και μουσικής, με τίτλο «O Καβάφης κι εγώ», που πραγματοποιείται - στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών - στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Πηγή έμπνευσης με παγκοσμιότητα

Το έργο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863 - 1933), που έχει καταλάβει μια εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποίηση, έχει εμπνεύσει και εξακολουθεί να εμπνέει τους ομότεχνούς του, οι οποίοι αποτυπώνουν στα έργα τους τη δημιουργική σχέση τους μαζί του.

Κείμενα ποιητών για τη δημιουργική σχέση τους με τον Καβάφη – κάποια ειδικά γραμμένα με αφορμή την εκδήλωση - θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας.

Στην εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Αγγελής και Γιώργος Χουλιάρας, θα διαβαστούν κείμενα ελλήνων και ξένων ποιητών, με θέμα τη δημιουργική σχέση τους με τον Καβάφη, με τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου να δημιουργεί μουσικές γέφυρες ανάμεσα στην ανάγνωσή τους και να παρουσιάζει μελοποιημένα τα ποιήματα «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Η Πόλις», «Κεριά», «Φωνές» και «Επιθυμίες».

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Στάθης Γουργουρής, θα μιλήσει, με θέμα «Καβάφης και μετάφραση: Η περίπτωση Τζέιμς Μέριλ», ενώ κείμενα ποιητών για τη δημιουργική σχέση τους με τον Καβάφη - κάποια ειδικά γραμμένα με αφορμή την εκδήλωση - θα διαβάσει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας.

Η παγκοσμιότητα του έργου του κορυφαίου έλληνα ποιητή του 20ού αιώνα, θα υπογραμμιστεί μέσα από τον λόγο του βάσκου ποιητή Ρικάρντο Αρέγκι (1958 - ), του βραβευμένου ισραηλινού Αμίρ Ορ (1956 - ), που το έργο του απασχολούν τα μυστήρια του μυαλού, αλλά και οι χαρές της σάρκας, και του αμερικανού - γεννημένου στη Ρουμανία - ποιητή, δοκιμιογράφου, σεναριογράφου και σχολιαστή για το National Public Radio, Αντρέι Κοντρέσκου (1946 - ).

Η πολυβραβευμένη ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης, η «αναρχική των λέξεων» Κική Δημουλά.

Με κείμενά τους, συμμετέχουν ακόμη ο αμερικανός πανεπιστημιακός και ποιητής της Πολιτείας του Κολοράντο, Ντέιβιντ Μέισον (1954 - ), ο βρετανοινδός  Σουντέπ Σεν (1964 - ), που σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους αγγλόφωνους ποιητές της νέας γενιάς σε διεθνές επίπεδο, η - βραβευμένη για τη συνεισφορά της στη σύγχρονη αραβική ποίηση, την αποτελεσματική χρήση της γλώσσας και τις δυναμικές εικόνες της -  ιρακινή Αμάλ αλ - Τζουμπούρι (1967 - ). Και, φυσικά, οι έλληνες Στάθης Γουργουρής (1958 - ), που σήμερα διδάσκει συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και επιμελητής έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας Δημήτρης Δασκαλόπουλος (1939 - ), ο ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς (1945 - ), που στο παρελθόν έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα - μελέτες για μεγάλους έλληνες και ξένους ποιητές και, το 2000, επιμελήθηκε την ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων «Συνομιλώντας με τον Καβάφη», ο ποιητής και πεζογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς - βραβευμένος με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1994 - Τίτος Πατρίκιος (1928 - ) και η πολυβραβευμένη ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης, η «αναρχική των λέξεων» Κική Δημουλά (1931 - ).

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος»: Βασιλίσσης  Σοφίας και Κόκκαλη, Αμπελόκηποι - Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 7 ευρώ, φοιτητικό: 4 ευρώ.

naftemporiki.gr


 

Προτεινόμενα για εσάς