Αρχείο Καβάφη - επερχόμενες δράσεις

Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσίασε τις προγραμματισμένες δράσεις
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013 15:44
UPD:15:44

Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ποιητές και εκπαιδευτικοί, τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα προσεγγίσουν το έργο του Κ.Π. Καβάφη τονίζοντας τους πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης, κατανόησης και χρήσης του καβαφικού έργου στις μέρες μας. 

A- A A+

Το Ίδρυμα Ωνάση παρουσίασε σήμερα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τις προγραμματισμένες δράσεις του αρχείου Καβάφη,  το οποίο έχει αποκτήσει  με στόχους τη δημιουργία συνθηκών ευχερούς πρόσβασης για μελετητές και κοινό, τη διάδοση του καβαφικού έργου και την υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ.Π. Καβάφη.


Οι στόχοι αυτοί πρόκειται να πραγματωθούν μέσα από σειρά δράσεων, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του ποιητή που θα επιτρέψει την περαιτέρω πρόκληση του ενδιαφέροντος των νεότερων γενεών, την αξιοποίηση των νέων μέσων και την εκπαίδευση των μη μυημένων.

Δυναμικός προσανατολισμός προς τα ερωτήματα του μέλλοντος

Το αρχείο πρόκειται να στεγαστεί σε ειδικά σχεδιασμένο χώρο τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται ερευνητές και ενδιαφερόμενοι, και θα λειτουργεί με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτρέπεται η οποιαδήποτε περίπτωση αποκλειστικής χρήσης του. Το αρχείο Καβάφη αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η διαχείρισή του θα έχει ως άξονα όχι μόνον τη συντήρηση του παρελθόντος, αλλά και τον δυναμικό προσανατολισμό προς τα ερωτήματα του μέλλοντος.

Ο Καβάφης εκτός των Τειχών

Το πάρκο αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος μετατρέπεται (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2013) σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον Κ. Π. Καβάφη. Έργα νέα και πρωτότυπα που δημιουργήθηκαν μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.) θα παρουσιάζονται μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, οι οποίες γίνονται πυξίδα για μια αλλιώτικη διαδρομή.

Εγκατάσταση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου (2Α) με τον καθηγητή Αναστάσιο - Ιωάννη Μεταξά (Α), τον υπεύθυνο των Αρχείων Καβάφη Θεόδωρο Χιώτη (2Δ) και την υπεύθυνη εκδόσεων Αρχείου Καβάφη Αφροδίτη Παναγιωτάκου (Δ) μιλούν κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του Αρχείου Καβάφη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Με αφορμή το ποίημα «Μονοτονία» του Κ.Π. Καβάφη, η καλλιτεχνική ομάδα Μedea Εlectrοnique υλοποιεί το οπτικοακουστικό γλυπτό «Μονοτονία», το οποίο θα παρουσιαστεί στη Στέγη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014. Στο έργο, η ομάδα διερευνά τις «μονότονες σκέψεις», οι οποίες καθορίζουν την καθημερινότητά μας. Στόχος του έργου είναι να παροτρύνει τον κάθε θεατή ξεχωριστά να συνδέσει πολλαπλές στιγμές της καθημερινότητάς του, χρησιμοποιώντας ήχους και εικόνες που κινούνται σε ένα φαινομενικά μονότονο κύκλο, με σκοπό τη δημιουργία μιας ατομικής διαδρομής.

Ταινία μικρού μήκους

Στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αθηνών, ένας μαθητής από τη Συρία επιχειρεί να διαβάσει φωναχτά μέσα στην αίθουσα το «Όσο μπορείς» του Κ. Π. Καβάφη. Μια αλληγορική ιστορία για το ταξίδι του κάθε ανθρώπου μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Με αφορμή το «Όσο μπορείς» του αλεξανδρινού ποιητή, ο Γρηγόρης Ρέντης (σκηνοθεσία) και η παιδοψυχίατρος / σκηνοθέτης και επικεφαλής της Εφηβικής Σκηνής της Στέγης, Σοφία Βγενοπούλου, γύρισαν μια ταινία μικρού μήκους, η οποία συγκινεί με το μήνυμά της.

H ταινία θα είναι διαθέσιμη στους ιστότοπους http://www.onassis.gr και http://www.sgt.gr, ενώ θα προβληθεί σε σχολεία σε όλη τη χώρα και σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Έκδοση σε Braille

Οι στόχοι των ενεργειών του Ιδρύματος Ωνάση πρόκειται να πραγματωθούν μέσα από σειρά δράσεων, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης του έργου του ποιητή.

Το αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ) προχώρησαν στην έκδοση ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Braille. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας έκδοσης αναφοράς, η οποία θα χαράξει το δρόμο για ανάλογες πρωτοβουλίες. Η κίνηση αυτή έρχεται να αναπληρώσει σε μερικό βαθμό την έλλειψη βιβλίων ποίησης για μη βλέποντες. Τα αντίτυπα θα διατεθούν σε βλέποντες και μη-βλέποντες από τη Στέγη και το ΚΕΑΤ.

Ψηφιοποίηση  χειρόγραφης γραμματοσειράς

Το αρχείο προχωρά στην ψηφιοποίηση της χειρόγραφης γραμματοσειράς του Κ.Π. Καβάφη, με σχεδιασμό που είναι βασισμένος στο Τετράδιο Σεγκόπουλου. Η γραμματοσειρά θα είναι διαθέσιμη προς χρήση σε όλες τις πλατφόρμες. Το σχεδιασμό έχει αναλάβει η Ελληνική Ψηφιακή Τυποθήκη και ο γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος.


Μονόλεπτα μουσικά θέματα

Με αφορμή μια πρωτότυπη ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη, το αρχείο Καβάφη προσκάλεσε διάφορους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μουσικά κομμάτια διάρκειας ενός λεπτού, εμπνευσμένα από το ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη. Τα κομμάτια τα οποία θα προκύψουν από αυτή τη συνεργασία θα οπτικοποιηθούν. Μεταξύ άλλων, στο εγχείρημα συμμετέχουν οι Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Mόνικα, Νίκος Ντούνας, Νικήτας Κλιντ, Coti K, Σταύρος Γασπαράτος, Γιάννης Παπαϊωάννου (ΙΟΝ), Νίκος Πατρελάκης, Drog A Tek, κ.ά..

Ο Καβάφης στην Οξφόρδη

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το αρχείο εγκαινιάζει το διεθνές, διεπιστημονικό σεμινάριο «Cavafy in Oxford» το οποίο θα διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 στην Οξφόρδη, με συμμετέχοντες ξένους μελετητές, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τους τομείς της συγκριτικής φιλολογίας, των κλασικών και των πολιτισμικών σπουδών.

Ο Καβάφης σήμερα

Πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ποιητές και εκπαιδευτικοί, τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα προσεγγίσουν το έργο του Κ.Π. Καβάφη τονίζοντας τους πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης, κατανόησης και χρήσης του καβαφικού έργου στις μέρες μας. Η πρόσληψη και πολλαπλή χρήση της ποίησης του Κ.Π. Καβάφη σε καιρό κρίσης, η διδασκαλία και η ανάγνωση του καβαφικού έργου εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας και η διαρκής επικαιρότητα του καβαφικού έργου αποτελούν τους βασικούς άξονες της συζήτησης.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το αρχείο Καβάφη / Ίδρυμα Ωνάση συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το «Έτος Καβάφη» με την έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Με αφορμή τη φράση «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές», στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης, επιχειρείται η εικονογράφηση με αρχαιολογικά αντικείμενα επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο, που σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί το ένα τρίτο της καβαφικής παραγωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του Αρχείου Καβάφη στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Στην έκθεση - που θα παρουσιαστεί από τις 27 Νοεμβρίου έως και τις 30 Μαρτίου 2014 - γίνεται προσπάθεια υπαινικτικής παρουσίασης του πραγματικού νοήματος ορισμένων σημαντικών ποιημάτων του Καβάφη, που προκύπτει μέσα από το στήσιμο και τη σκηνογραφική σύνθεση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς