Νέα γενιά καλλιτεχνών στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Το ΕΜΣΤ στρέφει συνειδητά το βλέμμα στους νέους
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 11:10

Ευθύμης Θέου και Θανάσης Δεληγιάννης, Το γεύμα, 2011-2013. Περφόρμανς. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

A- A A+

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει την μεγάλη ομαδική έκθεση με τίτλο «Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 24 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως το τέλος του χρόνου.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της μόνιμης στέγης του, το ΕΜΣΤ στρέφει συνειδητά το βλέμμα στους νέους για να «κλείσει» μαζί τους την πρώτη φάση μιας δημιουργικής πορείας, που μετρά ήδη 13 χρόνια. Το δικό τους καλλιτεχνικό παρόν εμπεριέχει την υπόσχεση ενός μέλλοντος, σηματοδοτώντας με τον καλύτερο τρόπο την έναρξη του  νέου κεφαλαίου του ΕΜΣΤ.

Στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος

Θεόδωρος Γιαννάκης, Thunderflow Heritage Pre-Alpha, 2013. Τρισδιάστατο ψηφιακό βίντεο. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Η σύλληψη και οργάνωση της έκθεσης «Εκ νέου», εντάσσεται στο πλαίσιο της εκθεσιακής πολιτικής του Μουσείου που στόχο έχει να αναδείξει τις πιο ζωντανές και προωθημένες καλλιτεχνικές δυνάμεις και αναζητήσεις του τόπου, δίνοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα δημιουργίας νέων έργων. Η παρούσα έκθεση διερευνά το δικό μας μέλλον στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος, παρουσιάζει  τα νέα ερωτήματα που διατυπώνονται, αναδεικνύει την καλλιτεχνική δυναμική που τώρα διαμορφώνεται.   

Προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας γενιάς

Ναταλί Γιαξή, The Independent Study of the 90’s, 2013. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Προηγήθηκε συστηματική και διεξοδική έρευνα που διήρκησε περίπου δύο χρόνια. Αφετηρία ήταν η ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΕΜΣΤ στην εικαστική κοινότητα, σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης της νέας γενιάς. Συγκεντρώθηκε ένα πλούσιο υλικό από περίπου 1000 ντοσιέ ελλήνων καλλιτεχνών. 

Γεννημένοι τη δεκαετία του ’80 (από το 1979 έως το 1990) οι 34 πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες και τα μέλη 3 καλλιτεχνικών ομάδων που επιλέχθηκαν έχουν μόλις ολοκληρώσει τις σπουδές τους και ξεκινούν τώρα τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή καλλιτεχνικά κέντρα όπως Λονδίνο, Βερολίνο, Βιέννη, Κολωνία, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ.

Νέες καλλιτεχνικές προτάσεις

Πέτρος Μώρης, Commons (6,7,9) - Commons: Portfolio, 2013. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη.

Θα παρουσιαστούν 60 έργα (εγκαταστάσεις, σχέδια, βίντεο, περφόρμανς, ηχητικά έργα, ζωγραφική) εκ των οποίων τα 27 αποτελούν νέες καλλιτεχνικές προτάσεις ειδικά για την παρούσα έκθεση.

Μαρία Τσάγκαρη, Ένας ακόμη κήπος, ένας ακόμη κύκλος, 2013. Εγκατάσταση. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ανοίγονται σε νέα διεπιστημονικά και διακαλλιτεχνικά πεδία, προκειμένου να προσεγγίσουν εκ νέου υλικά, έννοιες και καλλιτεχνικές πρακτικές σε περιόδους κρίσης και οικονομικής ύφεσης. Σχολιάζουν κριτικά τη σύγχρονη πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα, αναμετρώνται με την πρόσφατη ιστορία, επαναφέρουν ζητήματα απεικόνισης συμβόλων και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Συγκροτούν ανοιχτές και αμφίσημες αφηγήσεις που συχνά εκκινούν από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Αξιοποιούν ως πρώτη ύλη την ψηφιακή τεχνολογία και διερευνούν την κουλτούρα του διαδικτύου, εξετάζοντας με κριτική ματιά το ρόλο τους.

Επαφή με την  ζωντανή πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας

KernelInputs, Loops and Anchors, 2013. Εγκατάσταση. Ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών.

Εκπρόσωποι μιας γενιάς που διαμορφώθηκε με (και από) την άυλη ψηφιακή τεχνολογία, γαλουχήθηκαν με την νέα συνείδηση της συν-δημιουργίας, της συνεργασίας, της διάχυσης της πληροφορίας και της γνώσης. Δημιουργούν συμμετοχικές κοινότητες, διερευνούν σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με τις νέες συνθήκες οικονομίας και παραγωγής, την εργασία, τη βιωσιμότητα, την αυτονομία και τους εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης.

Η έκθεση «Εκ νέου» μάς φέρνει σε επαφή με την  πιο γοητευτική και ζωντανή πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τη στιγμή εκείνη όπου η γλώσσα δομείται, αποδομείται και ξαναδοκιμάζεται, όπου πειραματισμοί, αμφιβολίες τίθενται στο κέντρο αναζήτησης μιας καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Έξι από τα έργα της έκθεσης υλοποιούνται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Creativity: Innovative Models of Production and Access (CIMPA)». Ένα από αυτά, η εγκατάσταση «ΑΚΤΙΝΑ» των ομάδων City Index Lab & Energize παρουσιάζεται από τις 30 Σεπτεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης του ΕΜΣΤ στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48,  Αθήνα). 

Πληροφορίες
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κτήριο Ωδείου Αθηνών, Βασ. Γεωργίου Β΄ 17 -19 και Ρηγίλλης, Αθήνα, 10675. Τηλέφωνα: 210 92.42.111 - 3.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς