Βρετανία: Συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2013 10:42
UPD:10:43
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT

Μία γυναίκα έχει βγάλει βόλτα το σκύλο της έξω από τον πυρηνικό σταθμό Sizewell B στο Σάφολκ, νοτιοανατολικά της Αγγλίας. Κινεζικές εταιρείες θα μπορούν να αποκτήσουν μετοχές σε βρετανικά πυρηνικά προγράμματα, όπως ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, στο πλαίσιο του φιλόδοξου στόχου της κυβέρνησης να αναπτύξει τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της γαλλικής εταιρείας ενέργειας E

A- A A+

Έχοντας ήδη καταστήσει σαφή την προθυμία της για κινεζικές επενδύσεις, η Βρετανία έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για συμμετοχή - ακόμη και πλειοψηφική - κινεζικών εταιρειών σε πυρηνικές μονάδες που θα ανεγερθούν σε βρετανικό έδαφος.

Οι πρώτες υπογραφές ενδέχεται να μπουν μέσα στην προσεχή εβδομάδα, καθώς η Chinese General Nuclear Power Group (CGNPG) συμφώνησε να συνεργαστεί με τη γαλλική EDF για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη Βρετανία μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Το σινοβρετανικό μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη συμμετοχή βρετανικών εταιρειών στο κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ακόμη μια εκδήλωση του επόμενου μεγάλου βήματος στις σχέσεις Βρετανίας και Κίνας - της παλαιότερης δύναμης στην πυρηνική ενέργεια και της ταχύτερα αναπτυσσόμενης δύναμης», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατά την τελευταία ημέρα επίσκεψής του στην Κίνα.

THEGUARDIAN
CCTVCOMINTERNATIONAL

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η συμφωνία που υπεγράφη για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Hinkley εγγυάται στην EDF και στη CGNPG σταθερή τιμή 109,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα επόμενα 35 χρόνια για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται εκεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ωστόσο δήλωσε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο των προσπαθειών της για κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης καθώς τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα τίθενται εκτός λειτουργίας για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Κίνα, η οποία ήδη έχει 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ετοιμάζει δεκάδες άλλους, εάν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις αυστηρές ρυθμιστικές απαιτήσεις των Βρετανών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της καθώς επιχειρεί να προωθήσει τις τεχνολογίες της σε περισσότερες δυτικές χώρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή