Πρόοδος στην παραγωγή ενέργειας με πυρηνική σύντηξη

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2013 09:52
UPD:09:52
commons.wikimedia.org

Περίπου το 10-20% της ενέργειας του ισχυρότερου λέιζερ στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται στα πειράματα, καταλήγει στην ίδια την κάψουλα, ενώ μεγάλο ποσοστό απλώς διαφεύγει στον περιβάλλοντα χώρο.

A- A A+

Λίγο πιο κοντά στο «ιερό δισκοπότηρο» της παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη πιστεύεται ότι βρίσκονται οι επιστήμονες. Παρότι επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν, το BBC μετέδωσε ότι ερευνητές από την αμερικανική Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης (NIF) πέτυχαν για πρώτη φορά την απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας ενέργειας από αυτήν που απορρόφησε το πυρηνικό καύσιμο.

Το επίτευγμα δεν πληροί τον ορισμό που δίνει η NIF για την «ανάφλεξη», για την οποία απαιτείται η απελευθέρωση περισσότερης ενέργειας από αυτήν που χρησιμοποιεί ολόκληρο το σύστημα. Σε αυτή τη φάση των πειραμάτων, οι επιστήμονες πέτυχαν την απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας από αυτήν που διοχέτευσαν οι 192 δέσμες λέιζερ – άξονας του συστήματος – στην κάψουλα καυσίμου υδρογόνου.

Σημειώνεται ότι περίπου το 10-20% της ενέργειας του ισχυρότερου λέιζερ στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται στα πειράματα, καταλήγει στην ίδια την κάψουλα, ενώ μεγάλο ποσοστό απλώς διαφεύγει στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν κατορθώσουν να «τιθασεύσουν» με επιτυχία τη σύντηξη – τη διαδικασία μέσω της οποίας τροφοδοτείται με ενέργεια ο ήλιος – θα μπορέσουν να δώσουν στην ανθρωπότητα μια ανεξάντλητη, φθηνή πηγή ενέργειας. Προκειμένου, όμως, να αποτελέσουν βιώσιμη λύση, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας με σύντηξη θα πρέπει να παράγουν σταθερά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που καταναλώνουν, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Παρότι η εξέλιξη αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καταδεικνύει ότι οι επιστήμονες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στην εκμετάλλευση αυτής της μορφής ενέργειας, παραμένει άγνωστο εάν θα επιτευχθεί ο στόχος των επιστημόνων της NIF, η οποία στοίχισε στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, 1,4 δισ. πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή