Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι θα ήταν «ανόητο» για τη Βρετανία να εγκαταλείψει την πυρηνική της δύναμη μπροστά σε απειλές όπως αυτές από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν.
«Έχουμε ανάγκη το πυρηνικό μας αποτρεπτικό σύστημα όσο το είχαμε ανάγκη και πριν από έξι δεκαετίες, όταν η τότε κυβέρνηση δεσμεύθηκε σ' αυτή την οδό», υπογράμμισε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης σε άρθρο του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Daily Telegraph.
«Η ΕΣΣΔ εξαφανίσθηκε, αλλά η πυρηνική απειλή παραμένει», τονίζει. «Σε όρους αβεβαιότητας και κινδύνων, έχει μάλιστα αυξηθεί» από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», ισχυρίζεται, προσθέτοντας ότι η Βρετανία εξακολουθεί να έχει ανάγκη «το απόλυτο όπλο άμυνας».
Το Ιράν συνεχίζει «να αψηφά τη διεθνή κοινότητα», η οποία υποπτεύεται ότι η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα υπό την κάλυψη ενός μη στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος, επισημαίνει ο Κάμερον.
Το βορειοκορεατικό καθεστώς, «επιθετικό και εντελώς απρόβλεπτο, πραγματοποίησε πρόσφατα την τρίτη πυρηνική δοκιμή του και μπορεί να έχει αρκετή σχάσιμη ύλη για να παραγάγει πάνω από μια ντουζίνα πυρηνικά όπλα», προσθέτει.
«Μπορεί άραγε κανείς να ισχυριστεί με σοβαρότητα ότι θα ήταν φρόνιμο για τη Βρετανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη μ' αυτή την εξελισσόμενη απειλή, να εγκαταλείψει την πυρηνική της δύναμη;», ρωτάει ο βρετανός πρωθυπουργός και απορρίπτει ως «ανόητη» αυτή την επιλογή.
Ο σημερινός βρετανικός στόλος των τεσσάρων πυρηνικών υποβρυχίων Vanguard που εκτοξεύουν πυραύλους (SNLE) και είναι εξοπλισμένα με βαλλιστικούς Trident, πρόκειται να αντικατασταθεί από το 2028, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δώσει το οριστικό πράσινο φως.
Οι Συντηρητικοί και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, διαφωνούν σχετικά με το μέλλον της πυρηνικής δύναμης. Οι πρώτοι τάσσονται υπέρ της ανανέωσής της, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επιθυμούν να μελετηθούν εναλλακτικές λύσεις, επισημαίνοντας κυρίως το κόστος των πυρηνικών πυραύλων σε περίοδο λιτότητας.