Αντισημιτικό, ομοφοβικό, ρατσιστικό μόρφωμα ιδιαίτερα επιρρεπές σε πράξεις βίας χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή, σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή το περιοδικό Economist, με έδρα το Λονδίνο.
Στο σημείωμα γίνεται επιγραμματική αναφορά στην ιστορία του μορφώματος από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και το 1993, οπότε και δηλώθηκε από τον αρχηγό του, Νίκο Μιχαλολιάκο, ως πολιτικό κόμμα στη δικαιοσύνη.
«Οι νεοναζιστές οι οποίοι την αποτελούν έχουν μια έντονη τάση προς πράξεις βίας. Εκατοντάδες μετανάστες έχουν καταγγείλει ομαδικούς ξυλοδαρμούς», αναφέρεται στο άρθρο.
Υπενθυμίζεται παράλληλα η βίαιη επίθεση του εκπροσώπου Τύπου και βουλευτή της Χ.Α., Ηλία Κασιδιάρη, εναντίον των εκπροσώπων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, Λιάνας Κανέλλη και Ρένας Δούρου, σε τηλεοπτική εκπομπή το 2012, με έμφαση στο ότι άσκησε βία κατά γυναικών.
Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη άρνηση του Ολοκαυτώματος από το ίδιο στέλεχος της Χ.Α., καθώς και στις κατηγορίες οι οποίες προσάπτοται στην ηγεσία της οργάνωσης για εμπλοκή σε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, χρήση εκρηκτικών και ληστείες.
Η Χρυσή Αυγή, σημειώνει ο Economist, παραλληλίζεται από την ελληνική δικαιοσύνη με μία στρατιωτικού τύπου δύναμη - οργάνωση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η ηγεσία της γνωρίζει κάθε κίνηση και κάθε επίθεση την οποία εκτελούν τα μέλη της.
«Μολονότι οι πορείες με δάδες, το λογότυπο που αποτελεί παραλλαγή της σβάστικας και οι ομάδες των τραμπούκων με τις μαύρες μπλούζες προκαλούν αποστροφή στους περισσότερους Έλληνες, το κόμμα ερχόταν σταθερά τρίτο το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις», υπογραμμίζει το περιοδικό.
Συνδέει μάλιστα την ανάπτυξη της Χ.Α. με την παρατεταμένη ύφεση στην ελληνική οικονομία και τις διανομές τροφίμων «μόνο για Έλληνες», ενώ δίνει ειδικό βάρος στην προσπάθεια στρατολόγησης εφήβων, αλλά και παιδιών σχολικής ηλικίας.
Το άρθρο καταλήγει με την εκτίμηση ότι, εάν αποδειχθεί και νομικά ο εγκληματικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε ίσως να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του 2014, για να δυναμώσει τις θέσεις της ΝΔ. Ωστόσο, εάν η νομική οδός δεν αποδειχθεί πρόσφορη, ο κ. Σαμαράς «κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αντιδημοκρατικές μεθόδους, σχήμα οξύμωρο αν σκεφτεί κανείς τις τακτικές της Χρυσής Αυγής».