Την έντονη αντίδρασή της για τα σχόλια δημοσιογράφων αλλά και για δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με τις αποφάσεις των ανακριτών και των εισαγγελέων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής εκφράζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η Ένωση επικρίνει έντονα «την τηλεοπτική συμπεριφορά συγκεκριμένων δημοσιογράφων, εμφανιζόμενων σε ορισμένα ιδιωτικά κανάλια, οι οποίοι ως δήθεν συνομιλητές με ανωτάτους δικαστικούς κύκλους, επέμεναν, ενώ μάλιστα η διαδικασία της ανάκρισης ήταν σε εξέλιξη, να επιτίθενται κατά των ως άνω Δικαστών και Εισαγγελέων σχολιάζοντας με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, την απόφασή τους περί μη προφυλάκισης των τριών εκ των κατηγορουμένων της "Χρυσής Αυγής" (όπως π.χ. απόφαση επικίνδυνη και τραγική, απόλυτος παραλογισμός κλπ.)».
Μάλιστα, κάνει λόγο για απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης: «Οι συμπεριφορές αυτές, όπως και τα χθεσινά δημοσιεύματα δύο ημερήσιων αθηναϊκών εφημερίδων, αναμφίβολα υπερβαίνουν κάθε όριο επιτρεπτής επιστημονικής κριτικής των δικαστικών αποφάσεων και συνιστούν σαφώς απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης και προκλητική προσπάθεια επηρεασμού των Δικαστικών Λειτουργών, σε υπόθεση που βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Είναι προφανές ότι με τέτοιες ενέργειες κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την δικαστική ανεξαρτησία και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».
Παράλληλα, εκφράζεται η υποστήριξή της Ένωσης προς τους δύο ανακριτές-Προέδρους Πρωτοδικών κ.κ. Γεωργουλέα και Παπακώστα, «οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο δύσκολο έργο τους με ευσυνειδησία και σθένος, επέδειξαν εξαιρετική αντοχή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων, διενεργήσαντες 65 συνεχείς ώρες ανάκρισης και λειτούργησαν ως ανεπηρέαστοι και αμερόληπτοι Δικαστές». Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τους δύο Εισαγγελείς κ.κ. Σπηλιόπουλο & Μαυροπούλου, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου τονίζει ότι «από τις επίμονα συνεχιζόμενες ως άνω ενέργειες δημιουργείται μείζον θεσμικό ζήτημα και προς τούτο καλεί όλους τους παράγοντες, τους σχετικούς με την απονομή της Δικαιοσύνης (Δικαστές και Εισαγγελείς, Δικηγορικούς Συλλόγους, Καθηγητές των Νομικών Σχολών) να επαγρυπνούν για τη διασφάλιση της δικαστικής ανεξαρτησίας (την οποία άλλωστε ρητώς αναγνωρίζει και προστατεύει το Σύνταγμα-άρθρ. 87) και να είναι έτοιμοι να αντιδράσουν εάν τα φαινόμενα αυτά επαναληφθούν.
Ας κατανοήσουν επιτέλους όλοι ότι επιβάλλεται να αφήσουν τους Δικαστές να ασκήσουν ανεπηρέαστοι το δύσκολο έργο τους, καταλήγει η κ. Θάνου.