Ρομποτικός εξωσκελετός για χρήση στη βιομηχανία

Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 12:16
ROBOT MATE PROJECT

Σε πρώτο επίπεδο, οι εφαρμογές αναμένεται να είναι μάλλον απλές, όπως η άρση βαρέων φορτίων ή η υποστήριξη των ανθρωπίνων μελών σε εργασίες που προϋποθέτουν παραμονή σε άβολη στάση για πολλή ώρα.

A- A A+

Έναν ρομποτικό εξωσκελετό για χρήση σε βιομηχανικά περιβάλλοντα εργασίας αναπτύσσουν δώδεκα ερευνητικά ιδρύματα από επτά ευρωπαϊκές χώρες, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος του προγράμματος Robo-mate, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, είναι η δοκιμή εντός τριών ετών μίας ρομποτικής στολής- εξωσκελετού που θα μπορεί να φορεθεί από εργαζόμενους σε εργοστάσια, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό των εργατικών ατυχημάτων.

 Τους φορείς που συνεργάζονται στο πλαίσιο του προγράμματος συνδράμουν η Fiat και η γαλλική εταιρεία ανακύκλωσης οχημάτων Indra. Οι εταιρείες θα παρέχουν συμβουλές σχετικά με καταστάσεις όπου η εν λόγω τεχνολογία θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη, ενώ έχουν ανακοινώσει πως θα βοηθήσουν στις σχετικές δοκιμές. Η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ένα από τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται το πρόγραμμα είναι η υποβοήθηση των εργατών σε εργασίες οι οποίες είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν, όπως η αποσυναρμολόγηση αυτοκινήτων διαφορετικών τύπων. Για εργασίες τέτοιου είδους απαιτούνται ανθρώπινα χέρια, και αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι διατρέχουν τον κίνδυνο τραυματισμού, λόγω των μεγάλου βάρους αντικειμένων που εμπλέκονται στην διαδικασία.

ROBOT MATE PROJECT

Οι εξωσκελετοί τέτοιου είδους αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα σημαντικά νέα βήματα στη βιομηχανία (ειδικοί του χώρου αναμένουν καθιέρωση της χρήσης της εντός δύο-τριών δεκαετιών), καθώς προσφέρουν μία «υβριδική» προσέγγιση, που συνδυάζει τη δύναμη των ρομποτικών μέσων με τον ανθρώπινο παράγοντα και την νοημοσύνη και αντίληψη που αυτός συνεπάγεται.

Σε πρώτο επίπεδο, οι εφαρμογές αναμένεται να είναι μάλλον απλές, όπως η άρση βαρέων φορτίων ή η υποστήριξη των ανθρωπίνων μελών σε εργασίες που προϋποθέτουν παραμονή σε άβολη στάση για πολλή ώρα, όπως, για παράδειγμα, η χρήση ενός εργαλείου σε σημείο που βρίσκεται πολύ ψηλά και υπό κανονικές συνθήκες κουράζει το χέρι του εργάτη.

Ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν επίσης οι ερευνητές είναι η φύση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο «στοιχείων», του ρομπότ και του ανθρώπου, καθώς στόχος είναι να γίνει πιο «μαλακή» και πιο «οργανικού» χαρακτήρα, εν αντιθέσει με τα δεδομένα που αντιστοιχούν στη χρήση των σημερινών βιομηχανικών ρομπότ.

Προτεινόμενα για εσάς