Πιστοποιητικό ασφαλείας διεθνών προδιαγραφών δόθηκε στη ρομποτική στολή HAL της ιαπωνικής Cyberdyne, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την κυκλοφορία της σε όλο τον κόσμο.
Δανειζόμενη το όνομά της από τον διάσημο υπολογιστή της «Οδύσσειας του Διαστήματος» του Άρθουρ Κλαρκ (αν και στην περίπτωση της στολής αποτελεί τα αρχικά για το Hybrid Assistive Limb), είναι στην ουσία ένα ζευγάρι από μηχανικά πόδια το οποίο συνοδεύεται από αντίστοιχα χέρια και προορίζεται για χρήση από ηλικιωμένους ή ανάπηρους.
Είναι κατασκευασμένη από πλαστικό και μέταλλο και τροφοδοτείται από μπαταρία, ενώ είναι αρκετά «έξυπνο» για να μπορεί να «αντιλαμβάνεται» τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει ο χρήστης του και να τις υποστηρίζει. Η Cyberdyne (που, με τη σειρά της, δανείζεται το όνομά της από την φανταστική εταιρεία που κατασκεύασε τον υπερυπολογιστή Skynet στη σειρά ταινιών του «Εξολοθρευτή», οδηγώντας στο πυρηνικό ολοκαύτωμα της ανθρωπότητας) έχει διαθέσει 330 εξωσκελετούς σε 150 νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα στην Ιαπωνία από το 2010 και μετά, αντί κόστους 1.950 δολαρίων ανά στολή το χρόνο.
Ο Γιοσιγιούκι Σανκάι, επικεφαλής της Cyberdyne, χαρακτηρίζει την παροχή του πιστοποιητικού ως ένα σημαντικό «πρώτο βήμα εμπρός για την Ιαπωνία, αυτό το μεγάλο στα ρομπότ έθνος, που στέλνει το μήνυμά μας στον κόσμο για τα ρομπότ του μέλλοντος». Μία εναλλακτική έκδοση του HAL έχει αναπτυχθεί και για εργαζομένους σε πυρηνικούς σταθμούς. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει λόγος για κάποιου είδους στρατιωτική εφαρμογή/χρήση του εξωσκελετού.
Σε τέτοιες κατευθύνσεις κινούνται εταιρείες όπως η Lockheed Martin, η οποία αναπτύσσει το HULC (Human Universal Load Carrier), ένα ρομποτικό εξωσκελετό που θα επιτρέπει σε στρατιώτες να μεταφέρουν βαριά φορτία και να κινούνται σε ένα χώρο με ευκολία, τροφοδοτούμενο από κυψέλες καυσίμου αντί για μπαταρίες li-ion, οι οποίες έχουν την τάση να…εξαντλούνται γρήγορα, μετατρέποντας τη στολή που δίνει δυνατότητες «υπερανθρώπου» σε ένα απλό «νεκρό βάρος».