Το Google Glass αποτελεί μία από τις πλέον πολυαναμενόμενες καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές αυτή τη στιγμή, και θεωρείται πως θα αποτελέσει τη «ναυαρχίδα» που θα εγκαινιάσει και θα καθιερώσει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές οι οποίοι φοριούνται στο κεφάλι. Η δημοσιότητα και οι συνεχείς διαρροές σχετικά με την ανάπτυξή του έχουν ως αποτέλεσμα έντονο ενδιαφέρον από πολλούς κατασκευαστές, που ετοιμάζουν τις δικές τους «απαντήσεις» στο χώρο.
Ο Στιβ Μαν, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, είναι ειδικός στο χώρο του wearable computing, προωθώντας την ιδέα των υπολογιστών κεφαλής εδώ και πολλά χρόνια. Εν όψει του μεγάλου «ανοίγματος» του αντικειμένου, συνεργάζεται με την εταιρεία Meta, η οποία φιλοδοξεί να αμφισβητήσει την επερχόμενη κυριαρχία της Google στο χώρο, μέσω μίας διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα.
Η Meta κατασκευάζει συστήματα τα οποία «παντρεύουν» το πραγματικό με το εικονικό, προβάλλοντας interactive τρισδιάστατο υλικό στον πραγματικό κόσμο. Αν και τα αποκαλούμενα Space Glasses είναι, στην παρούσα μορφή τους, αρκετά ογκώδη, η εταιρεία πιστεύει πως μπορεί να τα συρρικνώσει αρκετά, έτσι ώστε να τα κάνει ευχάριστα στυλιστικά, όπως ένα ζευγάρι κανονικά γυαλιά, τα οποία όμως θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα μεγάλο εύρος virtual δραστηριοτήτων, από gaming μέχρι product design. Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τους Μέρον Γκρίμπετς και Μπεν Σαντ, θεωρεί τον Μαν ως τον επικεφαλή επιστήμονά της, ενώ ένας εκ των φοιτητών του, ο Ρέι Λο, εκτελεί χρέη chief technical officer.
Τα Space Glasses αντιμετωπίζονται σε πρώτη φάση κυρίως ως «εργαλείο» για developers που θέλουν να ασχοληθούν με την ανάπτυξη εφαρμογών πάνω στο αντικείμενο, παρά ως καταναλωτικό gadget. Η συσκευή δεν διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία ή επεξεργαστές, οπότε και απαιτείται σύνδεση με έναν υπολογιστή. Περιλαμβάνει διάφανη οθόνη LCD για κάθε μάτι, υπέρυθρη depth camera και κανονική έγχρωμη κάμερα, καθώς και αξελερόμετρο, γυροσκόπιο και πυξίδα. Η δεύτερη έκδοση αναμένεται να είναι ελαφρύτερη και λιγότερο ογκώδης και να περιέχει τόσο μπαταρία όσο και επεξεργαστές (κεντρικό και γραφικών), καθώς και αλλαγές στο λογισμικό.
Τα Space Glasses δεν κυκλοφορούν ακόμα, ωστόσο μία καμπάνια χρηματοδότησης μέσω του Kickstarter αποδείχτηκε επιτυχής, συγκεντρώνοντας 194.000 δολάρια, τη στιγμή που ο στόχος ήταν τα 100.000. Αυτό που κάνουν είναι να δημιουργούν ένα τρισδιάστατο μοντέλο του περιβάλλοντος στο οποίο κινείται ο χρήστης, μέσω ενός αλγορίθμου- δεν απαιτεί ειδικά «σημάδια» ή «σημεία» στον πραγματικό κόσμο, όπως άλλα συστήματα augmented reality.
Τα γυαλιά «χαρτογραφούν» το χώρο και τα δεδομένα μεταφέρονται στον υπολογιστή, ο οποίος τα επεξεργάζεται δημιουργώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του χώρου, κάτι που «ανοίγει» πολλές δυνατότητες, από την προβολή μίας ταινίας σε ένα κομμάτι χαρτί μέχρι τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου αντικειμένου που ακολουθεί το χρήστη. Οι δημιουργοί του συστήματος οραματίζονται κάτι που θα αντικαταστήσει τους «συμβατικούς» υπολογιστές, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι μαζί και ταυτόχρονα, ανεξαρτήτως του αντικειμένου ενασχόλησής τους- από επαγγελματίες που ασχολούνται με το σχεδιασμό προϊόντων μέχρι φίλους οι οποίο παίζουν ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ακόμα πιο μακροπρόθεσμα, εκτιμάται πως ενδεχομένως κάποια στιγμή η εν λόγω τεχνολογία να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο, ξεπερνώντας τη μορφή των γυαλιών, και αποκτώντας το χαρακτήρα εμφυτεύματος στο οπτικό νεύρο του χρήστη.