Baidu Eye: Το κινεζικό «Google Glass»

Σημαντικό ρόλο θα παίζει ο φωνητικός έλεγχος πολλών λειτουργιών της συσκευής
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 15:05
UPD:15:08
REUTERS/DAVID GRAY

Η Baidu κατέχει τα πρωτεία στην αγορά των μηχανών αναζήτησης στην κινεζική αγορά.

A- A A+

Πιστά τα βήματα του αμερικανικού κολοσσού φαίνεται να ακολουθεί η «κινεζική Google», Baidu, που, σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily, ετοιμάζει τη δική της έκδοση των πολυαναμενόμενων γυαλιών augmented reality της Google, Google Glass.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το «Eye» (Μάτι) θα περιλαμβάνει μία οθόνη LCD, αναγνώριση εικόνας μέσω φωνητικού ελέγχου και άλλες σύγχρονες τεχνολογίες, αντίστοιχες αυτών της επερχόμενης συσκευής της Google. Ένα πρωτότυπο φέρεται να έχει ήδη αναπτυχθεί, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η China Daily, όπως η ιστοσελίδα sina.com. Σημαντικό ρόλο, όπως είναι αναμενόμενο, θα παίζει γενικότερα ο φωνητικός έλεγχος πολλών λειτουργιών της συσκευής.

Σύμφωνα με το sina.com, η εταιρεία αναπτύσσει το Baidu Eye πάνω σε ανοικτή πλατφόρμα, για να είναι δυνατή η ανάπτυξη εφαρμογών για τη συσκευή από ενδιαφερόμενους developers, ενώ υποτίθεται πως στα σχέδια της Baidu περιλαμβάνεται το outsourcing στην κατασκευή του (όπως και η Google στην περίπτωση του Glass, που συνεργάζεται με το Foxconn Technology Group).

Η Baidu κατέχει τα πρωτεία στην αγορά των μηχανών αναζήτησης στην κινεζική αγορά, και στις υπηρεσίες που προσφέρει περιλαμβάνονται μία υπηρεσία χαρτών, μία ειδησεογραφική σελίδα, τοπικές αναζητήσεις, ένα κοινωνικό δίκτυο, μία online εγκυκλοπαίδεια, ένας browser στα πρότυπα του Chrome, μία υπηρεσία διαχείρισης εγγράφων στο cloud και ένα λειτουργικό για smartphones στα πρότυπα του Android.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται από το Popular Science, είναι και περιβόητη για τη λογοκρισία που επιβάλλει, κατόπιν οδηγιών της κινεζικής κυβέρνησης, για τους τρόπους αναζήτησης πειρατικών αρχείων που προσφέρει και της εμπλοκής της σε σκάνδαλα δωροδοκιών.

Όπως αναφέρει το Mashable, η ύπαρξη του Baidu Eye επιβεβαιώθηκε από τον Κάισερ Κούο, διευθυντή διεθνούς επικοινωνίας της εταιρείας. Κατά τον Κούο, η συσκευή θα διαφέρει από το Glass από πλευράς λειτουργικότητας, αν και υπάρχουν προφανώς κοινά στοιχεία.

Επί της παρούσης, όπως αναφέρεθηκε, η συσκευή βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών για να διαπιστωθεί εάν έχει όντως τη δυνατότητα να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Προτεινόμενα για εσάς